… vind je om de hoek van de Overtoom. Om precies te zijn bij patisserie Linnick op de Amstelveenseweg.
‘Golden peanut’ is de officiële naam van het gruwelijk lekkere gebakje dat ik onlangs bij Linda van der Lee en Nick van Doorn kocht. Dit sprankelende stel runt patisserie Linnick aan de Amstelveenseweg 75, schuin tegenover toko Kok Kita. De gouden pinda (à 6,25 euro) in hun vitrine is een kunstwerk dat in een internationaal topmuseum de show zou stelen.
Culinaire haute couture
Het is banketbakker Nick gelukt om van ragfijne chocolade een pindadop na te bootsen. Als je erin hapt, hoor je de chocolade knisperen en trakteer je je smaakpapillen op een brok genot dat zijn weerga niet kent en waarbij de ene textuur de andere afwisselt. De creatie rust op een krokant koekje. In de pinda zelf zit een waanzinnig luchtige chocolademousse en een flinter chocoladecake. Door al dat schoons heen, proef je een delicate crème van pinda. Dit is culinaire haute couture, dames en heren: vakmanschap ten top. Je proeft de liefde voor het vak, de passie én de drang om te excelleren.
Patisserie Holtkamp
Nick leerde het vak van niemand minder dan Cees Holtkamp. Zo’n vijftien jaar heeft hij bij Patisserie Holtkamp gewerkt als chef patissier. Bij dit bedrijf viel hij als een blok voor de medewerkster die nu zijn levenspartner is: Linda. In 2014 besloten Linda en Nick ook zakenpartners te worden en openden ze de deuren van hun eigen patisserie.
Parijs
Ik was een van hun eerst klanten en schreef ooit op mijn blog Amsterdam Bites to Die For, die inmiddels ter ziele is, over een taartje met lychees en frambozen op een ganache van vanille. Voor deze crème had Nick vanille uit Indonesië, de Comoren en Tahiti gebruikt. Nog steeds onderscheidt de zaak zich door de inzet van ‘s werelds beste ingrediënten en het leveren van kunstwerkjes die zelfs in Parijs niet zouden misstaan.
Speciale gelegenheden
Als ik iets heel speciaals heb, fiets ik standaard naar Linnick. Voor bijvoorbeeld het familiediner ter ere van mijn lieve en, inmiddels overleden, schoonzus Monique. kocht ik er als dessert twee taarten: de Fruit of the Forrest en de Fruit Explosion. Iedereen vond de taarten goddelijk en dat was volkomen terecht.
Desire of Love
Een andere taart die het ook goed doet is de Desire of Love, een taart in de vorm van een hart (grote taart 32 euro, gebakje 7 euro). Tussen twee macaronschelpen zit een crèmeux van bosvruchten en een romige, luchtige ganache met de smaak van sudachi, een Japanse citrusvrucht. Op Valentijnsdag was deze taart een bestseller. Maar waarom zou je liefdesverklaringen reserveren voor die ene dag? Ik vind dat te suf voor woorden. Strooi met liefde (en taart) waar en wanneer je er zin in hebt!