Koeck uit West: vers het allerlekkerst

Joep Lange eet de Koeckebackerskoekjes ook graag bij een kopje thee. (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

‘Nog even geduld, we zijn bijna open’, staat er op de deur van De Koeckebackers, op het pleintje aan het einde van de Cabralstraat in De Baarsjes. Er komen al maanden heerlijke geuren uit het pand. Hier wordt namelijk al wel koek gebakken. De Koeckebackers leveren al aan Stach, Ben & Jerry’s en binnenkort ook aan Marqt.

Daarvoor maken de bakkers binnenkort de eerste fairtrade pepernoot, vertelt Joep Langen, samen met Marien Meurs eigenaar van het bedrijf. “Specerijenkwekers hebben ongeveer dezelfde issues als cacaoboeren”, vertelt hij. Onlangs is een partij koekkruiden uit Sri Lanka ingevlogen waarmee de bakkers aan de slag gaan voor de eerste fairtrade pepernoten.

Over een week of twee gaat -in eerste instantie voor buurtbewoners- de Koeckenbar open. Terwijl de bakkers aan het werk zijn kun je daar dan ter plekke koffie of thee met koek, of sap met koek krijgen. Brood gaan de bakkers dan ook bakken: om belegd te eten met verse jam of pindakaas.

Langen werkte bij Alliander als organisatiepsycholoog, nam ontslag en ging een paar maanden op reis met zijn vriendin en zag in landen als India en Pakistan hoe anders daar de maatschappij in elkaar zit. Maar ook dat niet iedereen evenveel kansen heeft. “En dan kun je wel daar ontwikkelingswerk gaan doen, maar hier iets bijdragen kan ook.” Zo kwam hij op het idee om te werken mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals dat heet in jargon. “Ons oorspronkelijke idee is dat iedereen hier negen maanden werkt en daarnaast een persoonlijk ontwikkelingstraject doormaakt en daarmee zijn kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot.”

Daarvoor moest het product niet te ingewikkeld zijn, en leuk om te verkopen. Dat werden dus koekjes. Om daar ervaring mee op te doen werkte Lange dan ook in de bakkerij van de biologische supermarkt Landmarkt, waar zijn compagnon Marien Meurs vandaan komt. De deal was dan ook dat Langen als organisatie-adviseur de bakkersafdeling hielp verbeteren, in ruil voor ervaring op bakkersgebied.

Verser kan niet: koekjes vers uit de oven bij De Koeckebackers (foto: Martine de Vente)
Verser kan niet: koekjes vers uit de oven bij De Koeckebackers (foto: Martine de Vente)

En dan was er nog de financiering van de formule. Voor de koekfabriek zelf ging dat nog wel, maar voor het persoonlijke ontwikkeltraject van de medewerkers was dat wel lastiger. “DWI wil eerst resultaten zien, voor ze meebetalen.” Nu krijgen de Koeckebackers loonkostensubsidie volgens de zogenaamde proefplaatsingsregeling, maar dat is niet kostendekkend. Onder andere Stichting Doen en het VSB-fonds dragen daarom bij.

Voor de productie van de koek en de binnenkort te openen Koeckenbar, hebben de bakkers ook een krediet van Stichting Doen. Tegen mildere voorwaarden dan bij de bank. Maar toch. Wil het concept slagen, dan moeten de koekjes nog griffer over de toonbank gaan dan ze nu doen. Langen hoopt dan ook op schapruimte bij Jumbo of AH. Er komt binnenkort een pilot bij Total voor de Gezondste koeken, koek boordevol noten, zaden, spelt, chocola en aardbei.

Joep Langen serveert er eentje bij de thee. “Vers uit de oven zijn ze het allerlekkerst, en dat kunnen gasten dus binnenkort hier komen proeven.” Wie niet kan wachten: in de winkel en straks aan de pomp kosten ze twee euro. Maar dan hoef je ook voorlopig echt niet meer te eten.

DeWestkrant