Op 24 augustus komt er een nieuwe ster aan het kaasfirmament: Rijkhoff Delicatessen in BoLo. Als je verzot bent op kaas, zal je ook smullen bij deze adressen in West en Nieuw-West.
Rijkhoff Patisserie is een klinkende naam aan de Bos en Lommerweg. Vanaf 24 augustus valt er in deze straat nog meer te smullen. Rijkhoff Delicatessen opent er dan zijn deuren, en dat is knettergoed nieuws voor iedereen die houdt van Hollandse en buitenlandse kazen, vers gebrande noten en wijnen. Zoals je hier kunt lezen, komt er kort daarna een ‘snoepwinkel voor volwassenen’ in de Jan Evertsenstraat: Caseus. Vanaf september zal Jeroen de Waal er tweehonderd soorten kaas en ‘heerlijke mediterrane specialiteiten’ verkopen. Behalve deze nieuwe sterren aan het kaasfirmament, hebben we in West en Nieuw-West al flink wat kaaszaken. We hebben ze voor je op een rij gezet.
WEST
De Kaashut, Postjesweg
Van ‘zacht gerijpt’ en ‘rijp belegen’ tot ‘klassiek’ en ‘smeuïg pikant’; in deze kaasspeciaalzaak met kroonluchters vind je het allemaal. Uniek is de Baarsjeskaas, een oude kaas die tien maanden traditioneel is gerijpt en alleen hier wordt verkocht. Het (internationale) aanbod is zó groot dat je er voor elke wijn, de juiste kaas vindt. Of je nu een droge witte wijn drinkt (lekker met Morbier, Munster, Emmental) of een rosé (lekker met Kernhem, Bûche Lorraine, Gorgonzola-Mascarpone). Worsten, noten, patés, salades, smeersels. Oók daarvoor kun je hier terecht.
De Kaasmarkt, Ten Katestraat
In deze grote kraam op de Ten Katemarkt gaat al ruim zeven jaar binnen- en buitenlandse kaas (blue stilton met port, brie, camembert) over de toonbank. Ideaal voor je dagelijkse boodschappen, want eieren, tapenades en vleeswaren vind je er ook.
De Osdorper, Tweede Hugo de Grootstraat
Kazen uit binnen- en buitenland, aangevuld met een selectie aan noten, pinda’s en vleeswaren. De belegde broodjes van De Osdorper hebben ook een goede reputatie.
Kuipers Kaas, Jan Pieter Heijestraat
Een van de troeven van deze zaak is de Boeren Truffelkaas. Hoewel het dessertkaasje Le Petit Doruvael ook niet te versmaden is. Mocht je benieuwd zijn naar Deense, Belgische of Zwitserse kaas, dan zit je hier ook goed. Dat geldt trouwens ook als je kaasvlinders, olijvenbrood, noten, vissalades of Barneveldse kipballetjes zoekt.
Nieuw-West
Alexanderhoeve, Pieter Calandlaan
Hollandse kazen mixen hier met Belgische trappistenkaas en Franse wit-, rood-, en blauwaderkaas. Ook vind je er veel kazen met alcohol, waaronder huisgemaakte geitenkaas met limoncello en Italiaanse blauwaderkaas met prosecco. Altijd al willen weten hoe Amerikaanse kaas met verse espressobonen smaakt? Ontdek het hier! Check daarna de worsten van Louman en salades en dips uit eigen keuken, zoals de huisgemaakte salade van gevulde eitjes met mosterd, augurk en ‘heel veel liefde’, plus een pittige Caland-dip.
Casa Deli, Sierplein
Delicatessenzaak met een breed assortiment aan (inter)nationale kazen: geiten-en schapenkazen, kruidenkazen, roodschimmelkazen en boerenkazen. Olijfolie, wijnen, pasta, belegde broodjes en maaltijden (stamppotten, Pauls hartige taarten) vind je ook de intieme winkel van Rolf en Nico.
Holland Kaascentrum, Sierplein
Elke woensdag wordt in Slotervaart een van de leukste en beste markten van de stad opgezet: de Siermarkt. Bij de kraam van Adriaan Kastelein kun je kiezen uit meer dan honderdvijftig soorten kaas; van Nederlandse boerenkazen tot buitenlandse kazen, zoals Pecorino al Tartufo, Comté Vieille Reserve, Gruyère Kaltbach, Roquefort de Papillon. Eieren en boerenboter kun je er trouwens ook scoren.
Kaasboerderij Sloten, Akersluis
Kaasinstituut met meer dan veertig jaar ervaring op het gebied van kaas- en zuivelproducten. Het assortiment bestaat grotendeels uit boerenkaas. Vroeger werd deze kaas op de boerderij gemaakt, maar inmiddels betrekken ze die bij collega-boeren. Behalve boerenkaas (al dan niet met kruiden) vind je er ook buitenlandse kazen. Verder is er een notenbar en een forse collectie biologische groenten en fruit.
Liefde en Ambacht, Akersluis
Op de planken van deze zaak liggen zes soorten kaas van pure, Hollandse melk, van mild tot pittig. Lekker voor bij de borrel of op brood. Bovendien vind je er voor elk gerecht – kaasfondue, kaasschnitzel, Leidse preistamppot – de juiste kaas. Kom je er niet uit, schakel dan eigenaar Robert-Jan in.
Mathilde’s Kaas, Tom Schreursweg
Mathilde is verliefd op kaas, vooral op Franse. Ze is niet alleen verzot op de smaak, maar ook op het maken ervan. Dit doet ze in haar kaasatelier in de Fruittuin van West, waar ze ook workshops geeft en kaas verkoopt. Befaamd is het ‘Hansje’, ‘een fris kaasje’ gemaakt van biologische blaarkop koemelk uit Kockengen. Volgens Mathilde is deze melk bijzonder van smaak omdat de boer op zijn weides extra kruiden inzaait. “Dat is niet alleen lekker voor de melk, maar ook voor de weidevogels.”