De Italiaan uithangen met de pasta van familie Luzzi

Pastificio Luzzi. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Met de verse pasta van Pastificio Luzzi bij Westerpark is het een eitje om je gasten te imponeren en rap een heel Italiaanse maaltijd op tafel te zetten.

Al eerder vertelde ik je waar in West je pastaatjes kunt pakken. Ter herinnering: bij deze vijf adressen kun je rap een portie uit laten serveren of afhalen. Vandaag gooi ik het over een andere boeg en laat ik je zelf een pasta maken. Niet de eerste de beste pasta overigens, maar een pasta met een basis van ‘heb ik jou daar’. Om jouw pasta te laten excelleren, raad ik je aan om verse pasta te gebruiken. Tuurlijk kun je die zelf maken, maar waarom zou je die niet gewoon halen? En wel bij Pastificio Luzzi in de Binnen Oranjestraat 11H.

Restaurants
Deze minimalistisch ingerichte pastawinkel zit in een zijstraat van de Haarlemmerdijk. De pasta die in de vitrine ligt, is gemaakt door de familie Luzzi: mamma, haar twee zoons en een dochter. Ze leveren deze pasta aan diverse restaurants in de stad. Met de komst van de winkel, enkele maanden terug, kunnen ook consumenten hun deegcreaties in huis halen: van linguine en fusili tot gevulde ravioli met truffel of cappellaci met zeebaars en geroosterde aardappel.

Ravioli met spinazie en ricotta
Behalve verse pasta heeft de familie ook enkele voorgekookte sauzen, zoals eentje met vongole (venusschelpen) en een vleessaus in de stijl van Bologna – de stad waar de Luzzi’s oorspronkelijk vandaan komen. Ik bestel 400 gram* ravioli met spinazie en ricotta (13 euro). Volgens de medewerkster kun je alle ravioli in de vitrine goed combineren met boter en salie. Kijk hier voor een recept. Omdat ik snak naar groen wil ik de ravioli serveren met een tomaten-paprikasaus, inclusief veel groente. “Een goed idee. Bij ravioli met spinazie en ricotta kan dat ook. Maar als je truffelravioli had genomen, had ik het je afgeraden. Je zou dan de truffel niet meer proeven.”

Dessert
De ravioli die ik ‘s avonds op tafel zet, is Italiaanser dan ik zelf ooit zou kunnen maken (zonder geklaag en slagveld in de keuken). Omdat ik de saus wél zelf heb gemaakt, voelt het toch een beetje als mijn eigen creatie. Vandaar dat ik de complimenten ongegeneerd in ontvangst neem. De volgende keer neem ik ook een dessert mee – tiramisu of panna cotta. Heel benieuwd hoeveel pluimen ik dan ga ontvangen.

* Voor twee personen. Gemiddelde eters schijnen genoeg te hebben aan 150 gram per persoon.

Foto: Patricia Jacob
DeWestkrant