Het Indonesische (afhaal)restaurant Koeah draait om Indonesische soepen die in Nederland zeldzaam zijn, zoals de soto Betawi. Volgens Patricia is deze kokossoep met rundvlees ‘verslavend lekker’.
In onze buurt hebben we niet te klagen over Aziatische soepen. Vooral noedelsoepen vind je hier overal. De adressen van Mogu, Takumi en Aries Noodles staan onder meer in dit artikel. Ook als je dol bent op de Javaans-Surinaamse kippensoep saoto hoef je niet ver te zoeken. Bij Warung Rahayu krijg je bijvoorbeeld een bak saoto waar je stante pede energie van krijgt. Maar ben je op zoek naar Indonesische soepen die in (Nieuw-)West ontbreken, dan raad ik je Koeah aan.
Bouillon
Dit (afhaal) restaurant zit in het centrum, Spuistraat 106. Eigenaar Andhika opende de zaak eind september. In no time dook de bedrijfsnaam geregeld op in mijn Instagram-feed. Allemachtig, wat zagen de foto’s er gruwelijk lekker uit. Daar moest ik heen. Koeah is Indonesisch voor bouillon. En dat is ook de precies waar de zaak om draait.
Vegan soep
Het (halal) menu wisselt per week, maar twee soepen zijn er altijd: soto ayam, de beroemde Javaanse kippensoep, en soto Betawi, de minder bekende soto-variant met rundvlees, kokosmelk, emping, tomaat, gekookte aardappel, kruidnagel en steranijs (12,75 euro). Ook spot ik een vegan optie op het krijtbord: lodeh miso, kokossoep met onder meer jackfruit, kolfjes babymais en tempeh. Behalve soepen zijn er ook rijstgerechten. Vandaag is er onder meer rijst met pittig rundvlees, atjar en sambal (nasi daging belado).
Zwarte soep: rawon
De stralende vrouw die mij helpt komt oorspronkelijk uit Yogjakarta. Trots vertelt ze dat Koeah in het weekend vaak extra gerechten heeft. Bijvoorbeeld rawon, een rundvleessoep met kluwak (kluak of keluak) noten. Deze zwarte noten zijn extreem giftig, maar door een proces van fermentatie verliezen ze hun giftigheid. In Nederland is rawon bijna nergens te koop. Heel bijzonder dat je dit gerecht hier kan bestellen. Als mijn Indische moeder nog had geleefd, had ik haar er zeker een keer mee verrast. Net als soto Betawi staat rawon aan de top van internationale culinaire rankings, zoals TasteAtlas – check nummer 3 en 5.
Bubur ayam
Behalve rawon kan er bij Koeah een keer bubur ayam uit de keuken rollen, rijstepap met kip. Dit klinkt simpel, maar geloof me: dit gerecht kan overheerlijk én heilzaam zijn. Het geheim zit ‘m in de bouillon die wordt gebruikt. In dit filmpje vertelt de eigenaar van Koeah dat hij dit gerecht eet als hij zich niet lekker voelt. Vooral de versie van zijn moeder schijnt uit de kunst te zijn.
Signature dish
Vandaag ga ik naar huis met een portie soto Betawi. Als ik het deksel van de bouillon haal, zweef ik even naar de tropen; delicate geuren begeleiden me. Dat deze soep de signature dish van Koeah is, begrijp ik volkomen: mild kruidig van smaak, romig tot en met, inclusief heerlijk mals vlees. Deze soep is een ware traktatie. Je krijgt er loeihete sambal oelek bij, maar ik adviseer je om de soep (eerst) ‘puur’ te proeven. Op die manier komen de zwoele smaken van de soto het best tot hun recht en dát is precies wat deze verslavend lekkere soep verdient.