Dé Franse smaakmakers van Amsterdam-West

Boter, meel en eieren à la Rose, Nadia en de mannen

Rose Déglon van Chez Rosie met haar moeder Nadia. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Zowel qua kook- en bakkunst excelleren de Fransen. Maar goed dat in West veel Fransen actief zijn! Bij deze drie zaken weten ze als geen ander hoe je de deegroller en garde hanteert voor het beste resultaat.

Chez Rosie, Kinkerstraat 51
Nadia Déglon is een charmante Française uit de Auvergne. Samen met haar echtgenoot Thierry heeft ze vier kinderen. Een van hen, dochter Rose, moedigde Nadia aan haar recepten te bundelen tot een kookboek. Vandaag wordt gevierd dat dit boek, Maison Déglon, er is. Waar? Bij Chez Rosie, de uitmuntende bakkerswinkel van Nadia’s dochter in Oud-West!

Ik blader door het boek, dat in de winkel en via de website in het Frans en Engels te koop is. De recepten zijn ingedeeld in seizoenen. “Alle recepten zijn makkelijk te maken”, zegt Nadia. “Tegenwoordig heeft niemand zin om uren in de keuken te staan.” Het aantal handelingen is tot een minimum beperkt. De lijsten met ingrediënten zijn beknopt. Nice!

Rose houdt van álle gerechten uit het boek, maar heeft vooral een zwak voor haar moeders tomatentaart. Nadia raadt me aan haar aardappel-ansjovissalade te maken. “Simple comme bonjour! Ideaal voor etentjes met de familie.” Ik blader door naar de winter: de runderstoof met aardappels zie ik helemaal zitten. Voor toe wellicht de sinaasappelcake met pistaches.

Tussen de recepten van Nadia spot ik creaties van Rose: abrikozentaart, lasagne van kool en geitenkaas, banoffee pie. Ondertussen komt het een na het andere levensechte hapje voorbij. Zo hap ik in een bros hazelnootkoekje (sablé) met marmelade en kaas. Een zandkoekje dat roept om een ‘encore’.

Dat Maison Déglon meer is dan een kookboek, blijkt uit de ondertitel: From Knife to Dish, a Family Transmission. Mocht de naam Déglon je bekend voorkomen, dan kan dat kloppen. De familie produceert al sinds 1921 kwaliteitsmessen en messensets. De vierde generatie staat inmiddels aan het roer. In het boek lees je er meer over.

Wil je zo snel mogelijk je tanden in Rose’s creaties zetten, sprint dan naar de Kinkerstraat. Haar wisselende aanbod is altijd picobello. Amandel-perentaart, citroen-polentacake, amaretti, tarte au chocolat, madeleines, quiches en droomgebakje Paris-Brest, een beeldschone soes met hazelnootroom. Rose laat je gegarandeerd watertanden!

Brioche, Bilderdijkstraat 164H
Het is alweer twee jaar geleden dat Loïc en Erwin van Parijs naar Amsterdam verhuisden. Loïc werkte er als verkoopmedewerker, Erwin als belastingadviseur. De heren kwamen hier met een missie: Amsterdam kennis laten maken met de brioche, zoet witbrood met de luchtigheid van cake. In oktober 2022 ging hun naar deze Franse specialiteit vernoemde zaak in Oud-West open. Ik was er als de kippen bij om de kersverse creaties te proeven. Gretig hapte ik in een brioche met pinda’s en chocolade en eentje met gesuikerde amandelen (pralines). Zoals je hier kunt lezen, smaakte me dat opperbest. Ook proefde ik een stuk van de waanzinnig lekkere chocolade-karameltaart op de toonbank. Van de intens donkere chocolade erin werd ik zowat high.

Sinds de opening hebben de twee zeker niet stilgezeten. Afgelopen weekend ging ik er koffiedrinken en zag ik dat het aanbod behoorlijk is uitgedijt. Ik spotte een broodpudding, chocoladebroodjes met amandelen, brioches met matcha en pistaches en diverse royaal belegde sandwiches. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je er ook kiezen uit een hele collectie zuurdesembroden. Een greep uit dit verleidelijke aanbod:  pain de campagne (‘gewoon’, met olijven of bijvoorbeeld met abrikozen en amandelen), stokbrood, zesgranenbrood. Toen ik er was, zat de zaak tjokvol Fransen. Een goed teken. Fransen nemen eten terecht heel serieus en schuiven echt niet aan bij de eerste de beste tent. Omarm hun keuze!

Farine, Bos en Lommerweg 96
Het is maar goed dat Thomas geen zin meer had om voor zijn dagelijkse brood steeds weer naar Le Fournil de Sébastien in Zuid te fietsen. Het begon te kriebelen bij hem: waarom zat er in zijn buurt eigenlijk geen Franse bakkerij? Samen met twee partners besloot de Fransoos er zelf eentje te openen: Farine in Bos en Lommer. Een godsgeschenk, kan ik je vertellen. Als ik alleen al terugdenk aan de ultra smeuïge financier met framboos die ik er at, begint mijn maag te krijsen van geluk. Mijn vriend at zowel de financier als de rozijnen-venkelbol, en vond ze allebei ‘uit de kunst’. Ook het zuurdesembrood van rye grain was om over naar huis te schrijven. Nogal logisch dat ik dit jubelstuk over deze bakkerij met café schreef. Heel benieuwd naar alle andere creaties die nog uit de oven komen.

Het assortiment van Brioche. (Foto Patricia Jacob)