De Dubai-bol is in de buurt geland

Oliebollenkraam op Plein '40-'45. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024
Er is nu een variant op de razend populaire Dubai-reep: de Dubai-bol. Patricia nam de proef op de som en kocht deze oliebol bij de kraam op Plein ’40-’45.

 

Een van mijn beste vriendinnen is inkoopmanager bij Dille & Kamille. Onlangs vertelde ze me dat hun potjes met Siciliaanse pistachecrème niet aan te slepen zijn. “Ze vliegen de winkel uit.” De crème is superlekker, maar vanwaar die hype? “Dat komt door de Dubai-reep”, antwoordde ze.

TikTok
Ik had er al eerder over gehoord, maar deze keer dook ik er echt even in: waar hebben we het eigenlijk over? Ik googlede op ‘Dubai-reep’ en de artikelen tetterden me tegemoet. Inmiddels ben ik eruit. Het gaat om een chocoladereep met een vulling van pistaches en kadayif, krokante sliertjes filodeeg. Sinds de reep op TikTok viraal is gegaan, is de reep hotter dan hot. Influencers breken de reep doormidden, waarna een smeuïge en krokante vulling uit de chocolade loopt. Vervolgens eten ze de reep op. De Dubai-reep lijkt onmisbaar te zijn, voor iedereen die het graag crunchy heeft.

Plein ’40-‘45
Nu de oliebollenkramen weer in West en de rest van het land zijn, kon de komst van een Dubai-bol niet uitblijven. En: guess what? Ik heb er net eentje op. Ik vond de calorieënknaller bij de oliebollenkraam van Willem Reede op Plein ’40-’45 in Nieuw-West. De verkoopster denkt dat de bollen ook te koop zijn bij de oliebollenkraam op het Belgiëplein, ‘alleen is de vulling anders’. Ze heeft wel het idee dat de bollen eerder in haar kraam lagen. “Zeker weten dat jullie de eerste Dubai- van Amsterdam hadden”, vult een klant aan. “Jullie bol is overheerlijk.”

Stoperig en crunchy
De oliebol (5 euro per stuk) heeft een toppping van chocolade en stukjes pistache. Omdat de bol nog warm is, smelt de chocolade in mijn handen en mond. Als ik me door het stevige en tegelijkertijd zachte deeg heen heb gehapt, kom ik bij de kern: de groene vulling van de Dubai-reep met flinters chocola erdoorheen. Iets stroperig, verleidelijk zoet en een tikkeltje crunchy. Géén bol die je bij bosjes kan eten. Want: te machtig. Maar één Dubai-bol net voor het weekend moet kunnen, lijkt me.

 

Dubai-bol. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant