De eigenaar van Atilla aan de Bos en Lommerweg haalt geen homp vlees bij de groothandel, maar bouwt zijn vleesspies laag voor laag zelf op. Patricia ging de döner van dit Turkse restaurant proeven.
Faruk Özdemir en zijn dochter Dilara aarzelden geen seconde toen ik vroeg naar het beste Turkse restaurant in de buurt. Eensgezind wees het team van Bakfix naar de overkant: “Dáár moet je zijn, bij Atilla. De eigenaar koopt niet gewoon een homp vlees bij de groothandel, maar maakt zelf een spies met laagjes vlees.”
Yaprak döner
Omdat ik bepaald geen dönerexpert ben, had ik ondertiteling nodig en deed ik wat research. Inmiddels weet ik dat döner het Turkse woord voor ‘draaiend’ is, en dat kebab ‘geroosterd vlees’ betekent. Döner kebab is dus vlees dat is gegaard aan een draaispit. De meeste ondernemers bestellen kant-en-klare spiezen met daaraan kilo’s samengeperste kip, lam of rund bij de groothandel. Team Bakfix heeft daar niets mee. Waar ze wél wat mee hebben, is yaprak döner.
Plakjes gekruid vlees
Yaprak betekent ‘blaadjes’, en dat woord verwijst naar de laagjes waaruit deze döner is opgebouwd: talloze plakjes gekruid vlees die met de hand aan een braadspit worden geregen. Naar verluidt is deze dönerversie vrij zeldzaam in Amsterdam. Maar bij Atilla op de Bos en Lommerweg 363 draait die gestaag rond, en bestaat die uit plakjes rund- en lamsvlees.
Turkse thee tappen
Als we op zondagavond binnenkomen, zit de ruime zaak flink vol. De TL-verlichting legt elke porie in ons gezicht bloot. De vele spiegels tonen meedogenloos hoe duf verregend haar staat. Ongezellige boel, kun je denken. Maar het is er opvallend warm. Turkse gezinnen zitten met hun kinderen aan tafel. Babbelen, lachen en ondertussen een wrapje, broodje of patatje wegwerken. Achterin kun je zelf Turkse thee tappen. Het personeel is behulpzaam tot en met. Ook al verstaat niet iedereen meteen wat je zegt.
Yoghurtsoep
Achter de toonbank lonkt het vlees, hét item waar de kleine kaart omdraait. Döner in een schotel, een wrap of broodje – that’s it. Soms kan het leven verrukkelijk eenvoudig zijn. Om het iets lastiger te maken, zijn er verschillende desserts en soepen. De penssoep en soep met lamskop slaan we over. We laten de yoghurtsoep komen (à 7,50 euro). Een fijne starter: romig, friszuur en mild gekruid. Door de rijst en kikkererwten erdoorheen is het overigens geen lichtgewicht.
Berg van vlees
De broodjes döner (11,50 euro per stuk) die we hebben besteld, knallen uit hun voegen van het vele vlees dat erin zit. Een heuse berg is het, maar elk plakje is zo mals als je hoopt. Tel daarbij de krokante randjes en dotjes vet bij op, en je hebt een broodje met perfect vlees. De volgende keer zou ik graag een dessert proberen, bijvoorbeeld de griesmeelcake, maar voor nu heb ik genoeg. Wat een smakelijke avond. Team Bakfix, bedankt voor de tip!