Farouk El Sayed toverde de snackbar van zijn oom in de Staatsliedenbuurt om tot een culinaire hotspot. Onlangs opende hij op de Postjesweg een nieuwe zaak met specialty coffee, huisgebakken zuurdesembrood én ‘een wereldse focaccia met extreem sappig gehakbrood’.
Farouk El Sayed heeft de bravoure die Amsterdammers kenmerkt. Terwijl hij babbelt met klanten en cappucino’s maakt, vertelt hij losjes over zijn tweede zaak die 14 december openging. “Ondernemen zit in mijn bloed. Ik wilde per se een casco pand, zodat ik het helemaal naar mijn smaak kon inrichten. Op dit deel van de Postjesweg is nog niet zoveel. Ik bied iets wat er nog helemaal niet is, zoals specialty coffee van Stooker. Als het beter weer is, zet ik een terras neer – de vergunning is er al. Ik wil hier een ijsmachine neerzetten en softijs gaan verkopen.”
Culinaire hit
Farouks eerste bedrijf, De Buurman, zit in de Van Hallstraat. Ooit was dit een ‘gewone’ snackbar, maar sinds hij de zaak overnam van zijn oom Moustafa is dit een culinaire hit geworden. Dit komt door de combi van huisgemaakte snacks, véél groenten, gastvrijheid, hard werken en een slimme portie branding. Tegenwoordig staan liefhebbers van coole merken als Patta en Daily Paper er in de rij voor de Egyptische falafel van tuinbonen en broodjes cheeseburger met kaassoufflé.
De Buurman Farouk
Zijn tweede zaak, De Buurman Farouk, zit op de Postjesweg 143. Net over de grens van West (De Baarsjes) en Nieuw-West. Farouk kent de buurt, hij woont net achter zijn zaak. “Ik heb het al heel druk. Ze weten me nu al te vinden.” In de strakke zaak druppelen twintigers op sneakers binnen, ook de Generatie X is vertegenwoordigd, al dan niet inclusief hond: het Rembrandtpark is op loopafstand.
Italiaanse bakker
Behalve kwaliteitskoffie met zoetigheden als bananenbrood en cinnamon rolls heeft Farouk nog iets te bieden wat razend populair is: zuurdesembrood uit eigen oven. “De Italiaanse bakker die de focaccia’s en andere broden bakt, heeft eerder gewerkt bij pizzeria Nnea uit de Bilderdijkstraat. We willen langzaam maar zeker het aanbod uitbreiden. We zitten in de beginfase. We moeten nog ontdekken wat wel en wat niet werkt.”
Focaccia met gehaktbrood
Het brood kun je mee naar huis nemen of door Farouk en zijn team laten beleggen.
Er zijn focaccia’s met kip, aubergine en meatloaf (9 euro). Hij staat erop dat ik de focaccia met (halal) gehaktbrood proef. Ik zie hoe hij dit brood uit de oven haalt en in stukken snijd. De plakken mild gekruid rundergehakt legt hij onder meer op veldsla, tomaat, rode kool en muhammara, een dip van geroosterde paprika en walnoten. Wat een werelds broodje is dit! Onvervalst Italiaans brood, belegd met smaken uit het Midden-Oosten. Tel daar veel groente en extreem sappig gehaktbrood bij op, en je hebt een focaccia die álles heeft. Alleen al voor dit broodje zou je naar Nieuw-West gaan!
Egyptische hibiscus
Ik drink er koffie bij, maar Egyptische hibiscus is ook een optie (2,75 euro). Deze limonade naar zijn moeders recept is bij De Buurman in de Van Hallstraat al een hit. Dikke kans dat bewoners in Nieuw-West er ook voor zullen vallen! Zeker als het zomer is en de hele buurt bij Farouk op het terras zit.