Als er één straat booming is, dan is het wel de J.P. Heijestraat. Deze week ging er een zaak open waar Patricia al weken naar uitkeek: Taka Japanese Kitchen.
Voorbij de kraampjes met afgeragde spijkerbroeken en Dr. Martins met kale neuzen op het Waterloopplein spotte ik rond 2015 een eetstalletje met vier plastic stoelen. Achter de ‘toonbank’ stond een jonge Japanner in opperste concentratie iets te beleggen. Toen ik vroeg wat dat was, legde hij uit dat dit okonomiyaki was, een hartige pannenkoek met noedels, groente, gember, mayonaise en een pittige saus. Even later proefde ik er eentje en was ik verkocht. Spannend, exotisch, gezond, zacht, knapperig. Deze pannenkoek was het allemaal en méér.
Diversiteit
De kok, die Taka Kitamura bleek te heten, verklapte dat hij een missie had. “Sushi en sashimi kennen Nederlanders inmiddels wel, maar onze keuken is veel rijker. Ik wil dat jullie die diversiteit ontdekken.” Een paar jaar daarvoor had hij Amsterdam voor het eerst bezocht. Meteen wist hij dat hij zijn droomplek had gevonden. Vergeleken met zijn woonplaats Tokio was Amsterdam een oase van rust en ruimte; minder opgefokt ook. Hij besloot zich hier te vestigen en begon een marktkraam. Dat die kraam het begin was van iets groters wist hij al bij onze eerste ontmoeting. “Op een dag heb ik mijn eigen restaurant.”
Mode- en muziekscene
Al snel verkaste hij van het tochtige Waterloopplein naar de bovenste verdieping van warenhuis Toko Dun Yong op de Zeedijk. Ook daar kookte hij vol liefde en precisie. In no time beklom de complete mode- en muziekscene twee trappen om bij hem te kunnen eten. Sinds 15 maart kunnen ze ook binnenlopen bij het filiaal in de J.P. Heijestraat. Deze zaak op de plek van Bar Bra is onderdeel van een horeca-imperium waartoe ook Nooch en Café Amoi (Kinkerstraat) behoren.
Noedelsoep
Vooralsnog staat bij Taka in de J.P. Heije nog geen okonomiyaki op de kaart. “Misschien later”, zegt een medewerker. “We voeren nog een beperkte kaart.” Op de eerste dag dat de zaak officieel open is, zitten opvallend veel stoere mannen (en enkele vrouwen) in zwarte outfits te lunchen. Angie Stone en Erykah Badu op de achtergrond en slurpen maar; de kommen ramen zijn niet aan te slepen. Noedelsoep op basis van miso, varkens- of kippenbouillon. Voor vooraf/erbij: gyoza, sateetjes, gefrituurde stukjes kip (karaage).
Wellness-sessie
Ik bestel de shio wantan ramen, een noedelsoep op basis van kippenbouillon met wontons van kip, lente-ui, prei en een ei (13 euro), en ben meteen gelukkig. Een perfect druipend ei in een heerlijk warme bouillon met een volle kipsmaak. Fris-kruidig kipgehakt in de wontons. De ragfijne groenten erbij lijken een zuiverend effect te hebben; ik waan me bij iedere hap gezonder en schoner. De noedels met bite maken de fun compleet. Een maaltijd als een wellness-sessie. Ik voel me als herboren. Dit is absoluut de beste ramen van West, misschien zelfs wel van Amsterdam.
https://www.facebook.com/takaamsterdam/