De 8 begeerlijkste borrelplanken van Amsterdam-West

The Villy, Bos en Lommer.
Hoogstins2024
Dat koks in West overlopen van de creativiteit zie je ook aan de manier waarop ze een borrelplank beleggen. We hebben acht plaatjes van borrelplanken voor je geselecteerd.

 

1. Bar Baarsch, Jan Evertsenstraat 91
Dit café is al meer dan tien jaar niet meer weg te denken uit De Baarsjes. Dat ze na al die jaren nog fier overeind staan, komt onder meer door de grote hoeveelheid snacks op de kaart. Zo kun je bij Bar Baarsch kiezen uit een BB Plateau in een Mediterrane en Aziatische variant. De oosterse versie heeft mijn voorkeur: samosa’s, teriyaki kip, warmgerookte zalm, Japanse gebakken kip, gyoza’s.

2. Bar Uyt, Tweede Kostverlorenkade 70
Deze uiterst sympathieke zaak in Oud-West heeft een uniek borrelhapje: pani puri, een knapperig Indiaas deegbolletje met een vulling van tomaat uit de oven, kappertjes en olijven. Als je deze ‘bitterbal’ combineert met een ‘appetizer plate’ van manchego, Ibérico ham, olijven en witte amandelen, heb je een borrelplank die zijn weerga niet kent.

3. De Pianist, Groen van Prinstererstraat 41
Dat je bij dit geliefde buurtcafé in Westerpark blij kunt dineren met borrelplanken, lees je hier. Van de borrelplanken die op de kaart staan, is de Pianist Borrelplank het summum: gegrilde en gemarineerde groenten, dips, caponata (Siciliaanse groentensalade), buffelmozzarella, charcuterie, crostini, olijven.

4. De Walvis, Spaarndammerstraat 516
Ook deze zaak in Westerpark weet raad met snack-lustigen. Check borrelplank De Walvis maar eens! Deze plank is belegd met manchego, olijven, brood, dips, garnalenkroketten en samosa’s.

5. Juana la Dama, Potgieterstraat 16
Behalve véél Argentijns vlees heeft deze vrolijke zaak in Oud-West vier verschillende borrelplanken, waaronder eentje voor vegetariërs en een ander voor carnivoren: chorizo, bloedworst, gesneden entrecote, frietjes, chimichurri, gemarineerde aubergines, brood. Meer een mediterraan type? Hier lees je wat er op het mediterrane plankje ligt en hoe dat smaakt.

6. The Villy, Bos en Lommerplein 302
Bij deze uiterst sympathieke zaak in Bos en Lommer is het eten picobello. Dat zie je ook aan de (halal) plank die ze hier op verzoek tevoorschijn toveren: geitenkaas, perenjam, Amsterdamse uitjes from Kesbeke, gehaktballetjes van kip, olijven en bananenchips.

7. Troost Westerpark, Pazzanistraat 27
Deze enorme zaak in Westerpark combineert een forse bierlijst met een kloeke borrelplank met daarop bitterballen, ossenworst, parmaham, pimientos de padrón, oude kaas, olijven, augurken, brood met kappertjesaïoli en Koreaanse gebakken oesterzwammen. De plank is er ook in een vega-variant.

8. Westergasterras, Klönneplein 6
Van de vele borrelhappen op de kaart, springen de loempiaatjes met bebek (eend) er tussenuit qua originaliteit. Op de WGT-plank stralen ze je tegemoet, samen met
takoyaki (Japanse ‘oliebolletjes’ met octopus, bonito flakes, bosui, Japanse mayo), krokante Koreaanse kip en mac and chees bites.

Bar Baarsch. (Foto Patrica Jacob)