De 12 tofste herfstwandelingen met natuur, cultuur en lekkers in West en Nieuw-West

Het Westerpark in de herfst. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Met al die prachtige kleuren is de natuur in de herfst misschien wel op haar mooist. De twaalf wandeltochten die wij heben geselecteerd leiden je door de mooiste stukken natuur, langs kunst én plekken waarvan je gaat watertanden.

NATUUR
1. Tuintrail: bomen en vogels in het Westerpark*
De Tuintrail neemt speurders mee naar de mooiste parken en tuinen van Amsterdam, waaronder het Westerpark. De luisterspeurtocht en de handleiding vind je hier. De tocht is 996 meter lang, duurt 1 tot 1,5 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Kinderen moeten de telefoon van hun ouders opladen, tekenspullen meenemen en een speurkaart (1,75 euro per stuk) kopen bij de Parkwachter of de winkel van het Conscious Hotel. Spelenderwijs zoeken ze de een na de andere boom en leren ze daar meer over. Daarnaast maken ze kennis met vogels als Koen de Kokmeeuw en Sparrie de Spreeuw.

2. Geluidswandeling Siegerpark: het onbetaalbare geluk   
Het Siegerpark is in 1936 geopend op initiatief van Wilhelm Sieger. Het werd ingericht met veel exotische bloemen en planten, die er nu nog steeds zijn. Omdat Florence Oprisen en Lieve Colsen vonden dat dit park in Nieuw-West wat meer aandacht kon gebruiken, besloten ze een geluidswandeling te maken door het park waarmee ze zijn opgegroeid. In 2021 interviewden we hen daarover. “Bij een gewone geluidswandeling, of audiotour, misten we iets artistieks. Het park heeft al heel veel moois van zichzelf, veel bloemen en planten. Het thema is ‘wat is van onschatbare waarde voor liefhebbers van het Siegerpark’.” Hun creatie moest iets magisch krijgen én informatief zijn. De wandeling, die je in tweetallen doet, duurt ongeveer 40 minuten en vind je hier, inclusief de instructies.

3. Wandelen door De Bretten met een podcast en de NS-wandelroute
Op de podcast Uur in de natuur neemt wandelfanaat Gerben van der Zwaard de luisteraar iedere week mee op een wandeling met boswachter Hanne Tersmette. In de aflevering ‘Wilde stadsnatuur’ (21 april 2021) gaan ze naar De Bretten, het natuurgebied tussen Sloterdijk en Haarlem. Ze nemen je mee over de kronkelpaden in het gebied en laten de mooiste plekjes zien. Leuk om thuis te luisteren en daarna op pad te gaan. Mocht je niet weten waar je zou moeten wandelen in De Bretten, download dan de NS-wandeling door het gebied; 10 kilometer lang rondlopen door ruige natuur. Vanwege het trekpontje en alle bruggetjes is de wandeling ook leuk voor kinderen.

KUNST/ARCHITECTUUR
4. Buurtlicht: Wonderwoud West en kinderroute
Buurtlicht wil een baken van hoop en verbondenheid zijn in Westerpark. De stichting is bekend van sociale initiatieven en openbare projecties, zoals op de Watertoren op het GWL-terrein. Op 10 november organiseren de medewerkers weer Wonderwoud West en brengen ze het Westerpark tot leven met muziek, verhalen, boommaskers, stemmen, geluiden, projecties en gedichten. Ook hebben ze een ‘magische’ route uitgestippeld langs bomen in het park. Op de dag daarna is er een speciale kinderroute.

5. Street art wandeling in Slotermeer
Op Jtravel.nl beschrijft Jaquelien, het gezicht achter de website, de street art wandeling die ze door Slotermeer maakte. Tijdens de wandeling van 5 kilometer spotte ze zo’n twintig kunstwerken, waaronder Dialogue van BTOY, Catch a Bunny van BunnyBrigade en Toleranz van de Argentijnse kunstenaar Alaniz.

6. Walking Amsterdam: wandelingen door West en Nieuw-West
Wim en Mic lopen elke week minstens één wandeling door Amsterdam. “Maar als Amsterdammer, want dat zijn wij, zal het je verbazen hoeveel plekken er zijn waar je zelden of nooit geweest bent. Zelfs na jaren van wandelen, blijft dat ons verbazen.” De wandelingen op hun website zijn minimaal 10 kilometer, meestal rond de 12 kilometer en soms langer dan 12 km. “Het voordeel van de stad is dat het openbaar vervoer of een horecagelegenheid, over het algemeen niet ver weg is. Dus wordt de wandeling te lang, pak dan de tram of bus terug naar het beginpunt, of waar je naar toe wil, of stap een van de vele cafétjes binnen om even bij te komen.” Ze beschrijven drie wandelingen in West en drie in Nieuw-West. Ook hebben ze een wandeling van 13 kilometer door Westpoort. Baan je een weg door parken, langs water, nieuwbouw en vooroorlogse gebouwen en geef je ogen vrij spel!

7. De 8 van West: rondwandelingen in Bos en Lommer en De Baarsjes*
Buurtfotograaf Mildred Theunisz – bekend van Mensen van West – zette twee rondwandelingen door Bos en Lommer (5 km) en De Baarsjes (7,5 km) uit. Ze doopte die De 8 van West: twee lussen door beide buurten, met als start- en eindpunt Terrasmus in het Erasmuspark. Ze maakte er een mooie wandelkaart van, geïllustreerd met foto’s. Op de achterkant staat uitleg over de gebouwen, historie en natuur. De 8 van West is er in het Nederlands en Engels. Op deze site kun je een wandelkaart bestellen (à 3,50 euro).

8. Van Eesteren Museum: wandeling door Slotermeer*
Dit museum in Nieuw-West organiseert maandelijks diverse wandelingen. Zo kun je elke donderdag tot en met zondag vanaf 13.00 uur meelopen met een tocht door de buurt Slotermeer. In 1951 werd deze tuinstad als eerste gebouwd door Cornelis van Eesteren en zijn team. Slotermeer maakt deel uit van het AUP, het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam uit 1935. In dit plan bedacht Van Eesteren hoe de stad van de toekomst eruit moest zien. Wat betekenen die toekomstidealen van toen vandaag? Tijdens de wandeling vertelt een gids met hoeveel aandacht, denkwerk en idealisme deze buurt is gebouwd. De reguliere prijs voor deze wandeling is 12,50 euro persoon. Kijk hier voor meer info.

LEKKERS
9. Strooptochten van platform Van Amsterdamse Bodem
Het motto van het platform Van Amsterdamse Bodem is ‘Eten wat de stad schaft’. Met dit uitgangspunt in het achterhoofd hebben de medewerkers diverse smakelijke strooptochten laten ontwikkelen. Twee daarvan gaan door West. De eerste is de ‘Grote Smaken Speurtocht’, waarvoor chef en (kinder)kookboekenauteur Samuel Levie een wandelroute met vragenlijst uitstippelde langs zijn favoriete adressen in ons stadsdeel. De wandelroute van 6 kilometer is geschikt voor kinderen van basisschoolleeftijd, maar ook zonder kinderen is de route volgens Samuel leuk en leerzaam.
De andere wandeling is de Vegaroute door ons stadsdeel. Dit keer is kookboekenschrijfster en culinair ondernemer Nadia Zerouali de reisleidster. Op haar route, die je hier vindt, leidt ze je langs ‘de meeste duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes van West’. In 30 minuten kun je van het ene naar het andere adres hoppen, eventueel kun je er nog een uur aan vastplakken om groene eetadresjes in Noord te checken.

10. Wandeling langs (culturele) smaakmakers in Nieuw-West
Fatima-Zohra Aidani woont sinds 2003 in Slotermeer. Ze is eigenaar van de Zaak van Smaak, oprichter van kruidentheebedrijf Garden of Tea en bestuurslid bij vereniging Wij Zijn Plein ‘40-’45. Volgens deze gedreven dame bruist het in Nieuw-West van lokaal talent. Als je haar wandelroute van circa 3 kilometer loopt kom je onder meer langs Fruittuin van Moerkerken, Cinema De Vlugt en haar eigen Zaak van Smaak waar ze mensen uit de buurt de kans geeft om te koken voor anderen. Je vindt haar wandelroute hier.

11. Wandeling Amsterdam Jordaan-Westerpark
Deze smakelijke route van 5 kilometer begint in de Jordaan en slingert onder meer langs de Noordermarkt met de gruwelijke goede appeltaart van Winkel 43 en de funky marktkraampjes die er op maandag en zaterdag staan. Vanaf daar loop je naar Westerpark en meer je onder meer aan bij Cradam en Vleesch noch Visch, een kiosk die ook op een andere bijzondere route ligt: het Pita-pad in Westerpark. Via het Westerpark loop je naar het Haarlemmerplein en duik je vervolgens de Haarlemmerbuurt in. De route is uitgestippeld door lifestyleblog Your Little Black Book en staat hier.  

12. Culinaire routes van De Westkrant
Wekelijks wijzen wij je op smakelijke buurtzaakjes en -producten. Af en toe gooien we daar een smulroute tegenaan. In januari van dit jaar publiceerden wij de enige, echte dumpling-route van West en in maart gidsten we je van kroket naar kroket. Trakteer je smaakpapillen en loop (of fiets) een van deze memorabele routes!  

* De wandelingen zijn gratis. Alleen wanneer er een sterretje bijstaat, moet je iets betalen.