Cultureel centrum Maqam geland in Kolenkitbuurt

Opening Maqam met in het midden een van de initiatiefnemers: storyteller Fouad Lakbir uit West.
Hoogstins2024

Op 30 september openden wethouder Meliani en stadsdeelvoorzitter Ulichki cultureel centrum Maqam in gebouw Rhapsody in de Kolenkitbuurt. Bij de opening werd een bijzonder symbool onthuld, een 230 jaar oude deur uit de Marokkaanse stad Larache, en vertelde onder anderen woordkunstenaar Luan Buleshkaj hoe hij Maqam ziet: “Maqam is uniek, misschien wordt het wel toffer dan Mozaïek. Ik loop hier altijd langs en zie het Andalusisch Orkest en die zijn altijd op hun best. Je bent hier in het beste van de stad. Dit wordt het culturele hart van Amsterdam.”
Zoals we eerder schreven, richt het centrum zich op buurtbewoners, talent en creatieven en zullen er concerten, presentaties, tentoonstellingen, repetities, workshops en masterclasses plaatsvinden. In de drie ruimtes aan het Jan van Schaffelaarplantsoen komen zowel dag- als avondprogramma’s.
De agenda is divers: twee keer per week zijn er muziekrepetities en is er huiswerkbegeleiding. Vanaf eind oktober start er een literair programma ‘Woorden Leven’ en op 30 oktober geeft een kaligraaf een lezing. Er hangt kunst van fotomuseum Foam, zoals nu de serie Afronauts van Christine de Middel, over de deelname van Zambia aan de ruimtevaartwedloop met Amerika en Rusland. Zodra Maqam een website heeft, zal de complete agenda daarop staan.
Het intiatief voor Maqam komt van drie bewoners van stadsdeel West: Fouad Lakbir (storyteller), Yassine Boussaid (directeur Meervaart) en Mohamed Aadroun (Amsterdams Andalusisch Orkest). Zij hebben hun expertises en krachten gebundeld om, samen met partners als Foam, Meervaart, Amsterdams Andalusisch Orkest en CBRE Nederland de ruimte te realiseren.
Het woord Maqam komt voor in het Arabisch, Perzisch en Turks en is een verwijzing naar een muzikale melodieuze modus, aldus het Amsterdams Andalusisch Orkest. Maqam staat ook voor positie, locatie en plaats.

 

DeWestkrant