Patricia Jacob eet zich iedere week een weg door Amsterdam-West en signaleert de laatste foodtrends. Waar moet je zijn om niets te missen? Hoe zit het nou met die poké-hype, of is het gewoon een sushi-salade? En die hamburger is nou wel echt passé.
Bij CuKi in de De Clercqstraat in Amsterdam-West liggen bestek, glazen en servies in de schappen. Maar de echte bestsellers zijn de bestsellers van eigenares Marije. Ze zijn perfect om dat ene gerecht in te doen. “Het lijkt alsof heel Amsterdam aan de bun is, die Vietnamese salade van rijstnoedels.”
Vreemd genoeg zie je deze trend wel bij Amsterdammers thuis, maar nauwelijks terug op de menukaarten in West. Bij mijn weten is er maar één restaurant dat deze zoetzure salade met verse kruiden, pinda’s en loempia’s aanbiedt: Miss Saigon in de Bilderdijkstraat.
Wat me opvalt, is dat een andere exotische salade wél op veel plaatsen in West te krijgen is: de sushisalade. Zoals bij het eind januari geopende Genki Café op het Mercatorplein. Je kunt die salade daar in een bowl laten opscheppen. De basis is sushirijst. Daarna is het stapelen geblazen: met vis, zeevruchten, rundvlees of kip, groente en/of fruit, een dressing en tenslotte kruiden, iets krokants en/of pickles.
Poké-hype
Op de Overtoom, bij de nieuwste vestiging van Stach, vind je die bowls ook in overvloed. Daarnaast kun je er poké-bowls laten maken, waarmee Stach als eerste in West vól inspeelt op de Randstedelijke poké-hype. De volgende poké-aanbieder in de buurt zit er overigens aan te komen. Naast Seoul Food in de Kinkerstraat komt Poké Perfect.
Poké stamt uit Hawaii en is van oorsprong een salade van in sesamolie en sojasaus gemarineerde blokjes rauwe vis, meestal tonijn (ahi), met zwarte sesamzaadjes bovenop en limu, een soort algen, onderop.
De poké-schotels die nu populair zijn, zijn minder basic. Zo kun je bij Stach kiezen voor een bowl op basis van courgettenoedels of sushirijst, waardoor het gerecht makkelijk voor een sushisalade kan doorgaan. Maar dat is een detail. Vervolgens kun je kiezen tussen kip, zoete aardappel en garnalen. Vis is ook een optie: zalm of tonijn. In de bowl met tonijn stuit je onder meer op zwarte sesam, mayo, spinazie, avocado en mango. Bestel je deze poké of die met zalm, dan kom je het dichtst bij wat de Hawaiianen oorspronkelijk in gedachten hadden. Bovendien is vis hartstikke hip. Sterker nog: het is het nieuwe vlees.
Trendsettend viscafé
Schreef ik in 2015 nog in De Westkrant dat het hamburgers regent. Inmiddels is die stortregen gestopt en kun je hoogstens spreken van wat gespetter. Af en toe duikt er een nieuwe hamburgertent op, zoals H. Burger in de De Clercqstraat.
Conform deze Zeitgeist vervingen de eigenaren van Meat West in de Foodhallen deze zaak door de Kanarie Club. In de ruimte waar eerder louter vleesgerechten op tafel kwamen, draait het nu ook om vis en vega.
Over dat vega ga ik het straks hebben. Nu eerst meer over vis.
Je hebt vast wel gezien dat de ene na de andere viszaak zijn deuren opent. Een aantal daarvan lijkt qua sfeer en aanbod wat op het populaire Viscafé De Gouden Hoek aan het Van Limburg Stirumplein. Denk alleen maar aan twee visbarretjes in Oost: Beet en The Walvis & The Carpenter. Aangezien De Gouden Hoek het eerst was, heeft de zaak van Maarten, Allard en Floriaan in Amsterdam de trend gezet voor goede en betaalbare vis in een ongedwongen, ongepolijste omgeving.
Goed verhaal
Wat de ontspannen zaak extra sympathiek maakt, is dat de koks veel werken met bijvangst: hun leverancier uit IJmuiden brengt elke dag vissen die naast de doelsoorten – meestal tong en schol – uit de Noordzee zijn gehaald: kabeljauw en griet, maar ook minder bekende vissen als hondshaai, mul en wijting. Bijvangst wordt meestal vernietigd, maar bij De Gouden Hoek maken ze er fish & chips van of bombarderen ze de bijvangst tot ‘vis van de dag’. Volgens vakblad Misset Horeca is dit café in Westerpark het eerste restaurant dat bijvangst op de kaart heeft gezet. Een primeur, dus.
Het verhaal van De Gouden Hoek klopt, hun ingrediënten deugen. Hetzelfde kun je zeggen van een ander populair tentje in West: de Tostibar van De Tweede Jeugd op het Mercatorplein. Oprichters Manuel en Benjamin maken lekkers van brood dat bakkers over hebben, zoals broodpudding, croutons en tosti’s. Een mooie bestemming voor brood dat normaal naar de dieren gaat of wordt vernietigd.
Dat een goed verhaal telt, zie je ook bij vlees. Bij Brandt & Levie in de Houthavens bewerken de slagers enkel varkens van bevriende boeren, zodat ze zeker weten dat de dieren goed zijn verzorgd. Vlees weggooien is er niet bij. Al het vlees wordt van kop tot staart verwerkt. Hun worsten zie je bij cafés en restaurants in heel Amsterdam terug. Sla een willekeurig foodmagazine open en Jiri, Geert en Samuel, de eigenaren van Brandt & Levie, staan erin.
Groente in de hoofdrol
Absoluut passé is het gebruik van ingrediënten waaraan kunstmatige smaak- en kleurstoffen zijn toegevoegd; een beetje restaurant werkt met biologische producten. Die producten zijn bij voorkeur lokaal. Veel restaurants in West interpreteren het begrip ‘lokaal’ als ‘om hoek’. Wil en Ais van Local Hero in de Jan van Galenstraat kopen hun groente iets verderop, Koala Republic in de Jan Eef schenkt koffie van overbuurman White Label en verkoopt Nutorious-pindakaas van buurtbewoner Emiel. Niet alleen ‘de kleintjes’ weten dat ‘biologisch’ en ‘lokaal’ helemaal van nu zijn. Zo heeft hotelimperium Conscious op de Overtoom Moer geopend, een restaurant waar de koks werken met biologische ingrediënten uit de omgeving.
Met het menu van Moer is trouwens iets bijzonders aan de hand: groente speelt er de hoofdrol, vlees en vis spelen bijrollen. Iets wat je ook al zag bij Meneer de Wit heeft Honger in de Witte de Withstraat en wat ook de insteek is van Morris & Bella, een restaurant dat binnenkort opengaat in de Nova Zemblastraat.
Een ander happening restaurant kleurt zijn kaart nog veel groener en serveert louter vegetarische en veganistische gerechten. Bye bye vlees, hello Meatless District in de Bilderdijkstraat! Geen geknaag aan slabladeren in een geitenwollen-setting, maar losjes aan de cauliflower steak en de walnoot- en champignonpaté in een ruig ‘warm-industrieel’ decor.
Kapsalon van zoete aardappel
Misschien denk je nu inmiddels: brááf, wordt er eigenlijk nog wel gesnackt? Wees gerust, dat gebeurt nog steeds. Alleen op een andere manier. Als Westerlingen een frikandel eten, gaan ze voor de handgemaakte, biologische frikandel van bijvoorbeeld Par Hasard bij de Hallen. Ze eten een ‘kapsalon’ van zoete aardappelfriet met lamsstoofvlees, feta en knoflooksaus bij SNCKBR in de Kinkerstraat. Rond juni kunnen ze binnenlopen bij The Dutch Weed Burger Shack voor een burger met zeewier als belangrijkste smaakmaker. Voor een falafel gaan ze naar Bar Kauffmann in de Reinier Claeszenstraat, want daar krijg je er knetterveel gegrilde paprika en aubergine bij, mangochutney of – gekkenhuis – een biologische merguez. Er zijn vruchtensapjes, maar ook biertjes, heel veel biertjes uit alle hoeken van Amsterdam en de rest van Nederland.
Braaf is oké, maar het heeft zijn grenzen. Zeker in Amsterdam. Je weet toch? We hebben een reputatie hoog te houden.