Een week na de opening van Gertrude in Oud-West, brak de coronacrisis uit en moest de zaak dicht. Maar ondernemer Géza Weisz zit niet bij de pakken neer. Hij maakt furore als modeontwerper en zette een afhaalservice op poten.
Géza Weisz, onder meer bekend van zijn hoofdrol in Alleen maar nette mensen, besloot een tijd terug het over een andere boeg te gooien. Omdat hij als dj en acteur weinig financiële zekerheid had, ging hij ‘iets constructiefs doen’ en koos hij voor de horeca. Na zijn eerste restaurant Oeuf in De Pijp opende hij een tweede Oeuf in het centrum. Kort daarna opende hij met Tijn Verstappen restaurant nummer drie: Gertrude in de Bosboom Toussaintstraat. Deze zaak in de mooiste straat van West was koud een week open toen de pleuris uitbrak: de coronacrisis, inclusief de gedwongen horecasluiting.
Geen overheidscompensatie
Op 14 april vertelde Géza bij Eva Jinek over zijn ervaringen. Dat deed hij op zo’n ontroerend eerlijke manier dat ik er stil van werd. Pas nadat hij had benadrukt dat ‘iedereen het zwaar heeft’, stak hij van wal. Hij wilde overduidelijk zijn eigen problemen niet groter maken dan die van anderen. Maar hij vond het wel ‘heel cru’ dat Gertrude zo kort na de opening moest sluiten. “We hadden er zoveel liefde, tijd en energie ingestoken.” “En geld, neem ik aan”, zei Eva. Géza knikte. Hij vertelde dat hij voor de personeelskosten van Gertrude niet hoefde aan te kloppen bij de overheid. Daarvoor was de zaak nog niet lang genoeg open. Of hij voor de tweede Oeuf wél kon rekenen op overheidssteun was ook nog maar de vraag. Ook die zaak was pas open. “Ik ben best wel in paniek. Hoe het verder moet? Geen idee.”
Kledingverkoop
Ik kan me die paniek zó goed voorstellen. We hebben zo’n bizarre situatie nooit eerder meegemaakt. How to handle? Eén ding is wél duidelijk: het helpt niet om bij de pakken neer te gaan zitten. Dat doet hij dan ook niet. Géza verkoopt nu shirts en sweaters met het logo van Oeuf. Lachend: “Ik ben nu dus ook modeontwerper.” Ook biedt Gertrude inmiddels een afhaalmenu. Van vrijdag tot en met zondag kun je er voor 45 euro een vegetarisch driegangendiner voor twee afhalen (+ 5 euro voor vlees). Thuis moet je de gerechten dan nog wel met een ‘kleine handeling afmaken’. Eventueel kun je ook rode of witte wijn bij je eten bestellen.
Coq au vin met parelgortrisotto
Vorige week sloeg ik mijn slag. Witte asperges met beurre blanc, daslookolie en geroosterde hazelnoten vooraf. Daarna coq au vin met parelgortrisotto en kervelboter. Als dessert een rabarbercrumble met zure room. Toen ik mijn pakket afhaalde, bleek ik zeker niet de enige te zijn: er stonden al zo’n twintig dinerpakketten klaar. Eenmaal thuis, was het eten in no time klaar. Gertrude’s chef Monika kookt met de seizoenen mee. Gelukkig maar, want verse witte asperges zijn er slechts van eind april tot eind juni. In die korte tijd wil je ze natuurlijk zo vaak mogelijk eten. Het voorgerecht blonk uit in zijn eenvoud. Het hoofdgerecht stond als een huis: het kippenvlees viel bijna van het bot, de bite van de risotto was perfect. Van het dessert werden wij ook behoorlijk blij. Lekker taartkruimels soppen in het fris-zure rabarbermengsel. De room erbij had wat weg van een ijsje: we bleven ervan eten. Linke boel qua coronakilo’s. Maar dat mag de pret niet drukken.
Chocolademousse met bosvruchtencoulis
Het menu van dit weekend is ook weer lekker creatief: gepofte aubergine met dragonpesto, feta en boekweit vooraf. Chocolademousse met hazelnoten en bosvruchtencoulis na. Als hoofdgerecht zacht gegaard buikspek of geroosterde bloemkool met zoete aardappelpuree. Ik kan niet wachten tot we zulke gerechten gewoon bij Gertrude kunnen eten. Heb niets te klagen over mijn eigen huiskamer, maar een huiskamerrestaurant met antieke tafels uit Parijs en twee ramen die een inkijk geven in de keuken is toch echt leuker. Méér reuring, méér te zien, méér te ontdekken. Kan iemand de crisis ‘gewoon’ wegtoveren?
P.S. Andere opties om lokale ondernemers te steunen, vind je hier.