Podium Mozaïek biedt theater, kunst en muziek. Patricia was bijna vergeten dat je er ook kunt eten, maar schoof er na lange tijd weer aan.
In 2021 verdween het Turkse ontbijt van Podium Mozaïek aan de Bos en Lommerweg 191. Ik vond dat best een dingetje. Eerder had ik deze feestmaaltijd een ‘bestseller’ genoemd, want: kleurrijk, gevarieerd, lekker en verrassend. Van kaas en jam tot ei en pannenkoeken met duizend gaten; een brunchwaardig ontbijt, om in het weekend urenlang van te genieten. Ik begreep dat er een nieuwe chef was gekomen en dat hij de kaart had omgegooid.
Cateringbedrijf
Inmiddels zijn we vier jaar verder en zijn er diverse menuwissels geweest. Hoewel ik geregeld naar een voorstelling in dit cultuurhuis ga, vergat ik het restaurant van Podium Mozaïek een beetje. Totdat ik vorige week drankjes bestelde aan de bar en ik de naam ‘Lots’ zag staan. Ik ontdekte dat Lots sinds september 2024 de horeca bij Podium Mozaïek verzorgt en hier onder meer lunches en diners serveert. Het cateringbedrijf, dat voluit Lots of F&B Events heet, is opgericht door Lotte Hinten. Voordat zij in 2017 Lots begon, had zij PakJeStamppot, een bedrijf dat postpakketjes stamppot verkocht. Daarvoor was ze onder meer productieleider bij het Kwaku Festival in Zuidoost.
Mediterrane invloeden
Het dinermenu dat Lotte heeft samengesteld, knettert van de mediterrane invloeden. Je kunt starten met gebakken garnalen op z’n Spaans of gegrilde aubergine met linzen en bloemkoolcrème. Daarna zijn salades een optie, zoals een couscoussalade met falafel (15,75 euro). Voor het stevigere werk zijn er runder shortribs met een aardappelgratin en geroosterde groenten. Houd je het liever plantaardig, dan is de pompoencurry met kikkererwten en cashewnoten een idee. Tiramisu of een Portugees roomtaartje als dessert, en kláár ben je.
(Halal)tosti’s
Hoe lekker dat alles me ook lijkt, vandaag ben ik er om te lunchen. Eiergerecht shakshuka (12,50 euro), soep van zoete aardappel, loaded fries met rendang – jawel, daar is dit stoofgerecht weer. Wat te kiezen? Want daarnaast zijn er ook nog salades, broodjes en (halal) tosti’s, zoals met kaas en kalkoensalami (6,50 euro). Gegrilde kip met ingelegde kool en sriracha op een broodje. Ook dát klinkt goed. Even later hap ik in een tosti met kaas, tomatensalsa en avocado (8,50 euro). Royaal belegd, een fris geheel, met dank aan de salsa van tomaten die écht naar tomaten smaken.
Sade
Een prima broodje in een prima setting. Eindelijk weer eens een restaurant met kleur: rode stoeltjes, knalblauwe banken en spetterende blauw-rood-witte muurschildering, gele vaasjes met bloemen op alle tafels. Lome klanken op de achtergrond – soul en Sade. In de open keuken snijdt de chef groenten fijn. Verderop staat een pruttelende pan. Heel meditatief allemaal.
Shakshuka
Blijkbaar zie ik er zo zweverig uit dat een attente medewerkster mij vraagt of ze de muziek zachter moet zetten. Hoe lief is dat? We raken aan de praat. Het blijkt dat er nog steeds mensen vragen om het Turks ontbijt. Ze heeft het zelf ook wel eens gegeten. “Volgens mij was ik toen 6. Onze bestsellers zijn nu de shakshuka en de Lots burger. Vooral in het weekend gaan die hard.”
Chillplek
Door de week is het er nog redelijk rustig, vertelt ze. “Maar dat kan veranderen als mensen weer op het terras kunnen zitten.” In ieder geval nodigt het restaurant vandaag – dinsdag 12.00 uur – uit om weg te dromen, te lezen of bij te praten. Ik heb een nieuwe chillplek aan de Bos en Lommerweg (her)ontdekt. En dat terwijl ik er al 8 steengoede hang-outs had gespot. Bos en Lommer rocks.