Chef Hartje Bos besprenkelt gerechten met buurtkruiden en passie

Chef Vlado in Hartje Bos. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In West sluit de een (Peperwortel) na de andere traiteur (Saffraan) zijn deuren, maar uit de keuken van Hartje Bos aan de Admiraal de Ruijterweg komen nog steeds heerlijke geuren. Meer dan 11 jaar maakt chef Vlado er met veel plezier couscous, enchiladas en ravioli voor de buurt.

Vlado wil zijn klanten het liefst sprakeloos maken. “Ik wil dat ze binnenkomen en zoveel lekkers in de vitrine zien dat ze niet weten wat ze moeten kiezen.” De Italiaanse-Kroatische chef van Hartje Bos maakt wekelijks een nieuw menu. Hij heeft een stuk of drie daggerechten en daarnaast iedere week een andere soep en dessert. Vis, vlees, vegetarisch of vegan. Vlado houdt rekening met de smaak van al zijn klanten. Omdat hij ruim 11 jaar in Bos en Lommer zit, weet hij precies waar ze van houden. “In deze buurt zijn ze gek op groenten.”

Pissaladière
Na al die jaren vindt hij het nog steeds ‘heel leuk’ om zijn klanten te verrassen; de creativiteit druipt van zijn culinaire aanbod af. Vorige week kon je bij zijn zaak aan de Admiraal de Ruijterweg 275H bijvoorbeeld vegetarische enchiladas afhalen en een klassieker uit de Provence: pissaladière, een hartige taart met ansjovis, kappertjes en olijven. Voor zaterdag gaat hij wellicht couscous met geroosterde wintergroenten maken. Daarnaast toverde hij deze week met witlof gevulde ravioli met gorgonzolasaus tevoorschijn, plus een risotto met champignons, rozemarijn en Parmezaanse kaas.

Toscaanse zeezoutmix
“Naast mijn winkel staan diverse kruidenplantjes. Kijk maar uit het raam. Dáár groeit rozemarijn. Ik gebruik die voor mijn gerechten en mijn eigen Toscaanse zeezoutmix.” Op de toonbank staan potjes met dit mengsel van grof zeezout, knoflook, citroenschil en lokale rozemarijn (à 3,95 euro). Super leuk voor jezelf of als cadeau, toch? In de winkel staan nog veel meer culinaire hebbedingen: Italiaanse wijnen, flessen olijfolie, de exclusieve roze rijst van Flamingo.

Devil’s Food Cake
Mocht je een vers vruchtensapje willen, dan perst Vlado dat met liefde voor je. Rond lunchtijd kun je ook een broodje bij hem komen eten: camembert met geroosterde pitten, huisgemaakte tonijnsalade, Caprese (mozzarella, tomaat en basilicum). Ik bestel twee porties van zijn zoete aardappel-wortelsoep (à 6,50 euro) en een stuk van zijn Devil’s Food Cake, een chocoladetaart met citroenglazuur. “Goede keuzes”, zegt Vlado terwijl hij mijn bestelling inpakt. “Kijk eens hoe mooi de taart erbij ligt. Hij is goed gelukt.”

Trots
Deze chef is trots op zijn werk. Mooi om te zien. Koken is overduidelijk zijn passie; het is zijn eer te na om matig werk te leveren. Gisteravond heb ik mijn buit verorberd. Ik kan je vertellen dat de soep veel spannender is dan zij op het eerste gezicht leek. Ik had mijn potje sambal al klaar staan, maar dat was te voorbarig. Vlado’s soep was pittiger dan verwacht, lekker fris en lichtzoet ook. De textuur van de chocoladetaart was lekker luchtig, maar om nou te zeggen dat het een lichtgewicht was, nou néé. Suiker, veel chocola en dan ook nog een mega romige friszure crème. De taart vulde als een tierelier, maar was zó duivels lekker dat ik nu alweer snak naar stuk nummer 2.

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant