In het pand waar voorheen Sugarbar ijs met chicken & waffles verkocht, staan nu de delicatessen van Pure Taste opgelijnd. Patricia bezocht deze nieuwkomer in de De Clercqstraat en wist het na drie stappen al. “In deze smulshop wil ik wonen.”
Als ik binnenkom bij Pure Taste, brul ik nog net niet ‘wow, gááf’. Maar, allemachtig, wat is dit leuk! Rechts van de ingang is het tappen geblazen. Olijfolie sinaasappel, champagne-azijn, witte balsamico met framboos, vlierbes-gemberazijn, olijfolie citroengras. Kies een smaak, pak een fles en vul ‘m. Iets verder van de tapmuur, is het weer raak. Plakken nougat, fraai verpakte Italiaanse paasbroden (colombe) en zakken met brutti e buoni, schuimkoekjes met amandel en hazelnoten. Lekker, lekker, lekker. Ik word met de seconde gretiger.
Amarenakersen
Eén stap verder spot ik potten met amarenakersen. Deze ontpitte in suikersiroop ingelegde zure kersen zijn lastig te krijgen, terwijl je er alle kanten mee op kunt. In een pastasaus, bij de kaas of als dessert: meringues, slagroom, amarenakersen, kláár. Ik kijk om me heen in de grote, lichte ruimte en weet het zeker. In deze smulshop wil ik wonen.
Tweede vestiging
Dat Pure Taste zou komen, kondigden we al aan in dit stuk. Vorige week ging de traiteur met mediterrane gerechten en delicatessen open op de De Clercqstraat 48H. De winkel heeft dezelfde opzet als de eetwinkel die Bert Nuesink in Zutphen heeft opgezet. Zijn dochter Lora was altijd al heel betrokken bij deze Pure Taste, maar vorig jaar besloten ze officieel hun krachten te bundelen en het bedrijf verder uit te bouwen. Aangezien Lora inmiddels in Amsterdam woont, lag een tweede vestiging in ‘haar’ stad voor de hand.
Fraaie kwaliteitsproducten
“Deze locatie in Oud-West is perfect. Er zitten geen andere delicatessenwinkels in de buurt en we zitten dicht bij een park. Ideaal om te picknicken met onze producten”, lacht Lora. “Er zijn al veel buurtbewoners komen kijken. Ze vinden dat we iets toevoegen aan het winkelaanbod.” Lora en haar vader hebben overduidelijk een fijne neus voor fraaie kwaliteitsproducten. Ik zie gedroogde worsten van Brandt & Levie, diverse truffeloliën en gedroogde pastasoorten, inclusief pasta nero di seppia (zwarte inktvis). Wijnen zijn er ook, van cava tot chardonnay. Een deel ervan is biologisch.
Vlielander Bunker
Wie van kaas houdt, kan hier ook zijn lol op. Vooral blauwschimmelkazen zijn er in overvloed. Mijn oog valt op een wel heel leuk exemplaar: Vlielander Bunker, een biologische blauwschimmelkaas die diep in de grond heeft liggen rijpen in een voormalige drinkwaterbunker. “Op deze manier heeft de bunker toch nog een functie. Dit is niet zomaar een kaasje. De Vlielander Bunker is krachtig en heeft karakter.” Dat klinkt me als muziek in de horen. Doe maar een stuk!
Portugese sardientjes
In de vitrine ernaast liggen diverse hammen en worstsoorten als salami en mortadella. Uit de bakken met olijven, peppadews (zoete gevulde pepers) en smeersels laat ik Lora een tapenade van olijven en tomaat scheppen. “Lekker puur is die. Ook geschikt voor vegans.” Ik pak nog een blik Portugese sardientjes met citroen (5 euro) uit het schap achter me. Een dream team voor bij het aperitief. Eerder had ik ook al ciappe artigianali, krokante crackers met zeezout en de smaak van olijfolie (4,25 euro), op de toonbank gelegd. Als cadeau nog een reep pure chocola van torroneria en cioccolateria D. Barbero uit het Noord-Italiaanse Asti erbij, en, hoppa, mijn buit is compleet.
Ravioli met paddenstoelen
Ik kom hier zeker nog een keer terug. Ik heb nog lang niet alles bestudeerd. Bovendien ben ik benieuwd naar de sandwiches en maaltijden in deze fijne zaak. Vandaag staat er ravioli met paddenstoelen en schapenkaas op het menu. Heel benieuwd wat er de volgende keer in de vitrine ligt. Ik heb zo het idee dat Lora wel wat verleidelijke gerechten in gedachten heeft.