In korte tijd openden er meerdere nieuwe bakkers in West, zoals Farine en een tweede locatie van Louf. Hoe kijken de bakkers die al vele tientallen jaren in de buurt zitten daar nou naar?
Je kunt in de buurt niet meer om zuurdesembakkerijen heen: Louf opende een tweede vestiging in het pand waar lange tijd De Avondmarkt zat en Farine is een nieuw gezicht aan de Bos en Lommerweg. Aan de van Hallstraat gaat Glitch de voormalige Ao Bar verbouwen, iets verderop wachten we op de opening van Knock Knock.
Prijzen ‘bizar’
‘Hippe desembakkerijen’, noemt Vincent Westerbos ze. Hij runt samen met zijn broer Jelle de gelijknamige bakkerij aan het Hugo de Grootplein. Ook ging De Westkrant langs bij Roy van der Heijden, die met zijn neef Erwin eigenaar is van Bakkerij van der Heijden aan de Bos en Lommerweg. Hij zegt: “Ze vragen zo vijf euro voor een halfje. Ik zou het er zelf niet voor betalen, maar mensen doen het.” Ook Björn Bijl van Bakkerij Westerpark noemt de prijzen ‘bizar’.‘ “Maar iedereen mag vragen wat ze willen. Dat kan juist je uitstraling zijn.”
Wat is zuurdesem?
Terwijl zuurdesembrood volgens deze bakkers niet veel duurder of bewerkelijker is om te maken. Je hebt wel meer geduld nodig en wat meer ruimte. Voor ‘gewoon’ brood wordt bakkersgist gebruikt om het deeg te laten rijzen. Voor zuurdesembrood wordt een soort papje gemaakt van bloem en water, dat flink wat uren moet rusten. Dat zorgt voor gisten en bacteriën die het beslag laten fermenteren. Dit is desem. Door de desem toe te voegen aan het deeg in plaats van gist, krijg je zuurdesembrood: stevig brood met een volle smaak.
Andere doelgroep
De drie bakkers zien de zuurdesembakkerijen niet als concurrentie. “In het begin schrik je wel. Maar we merken er eigenlijk niks van”, zegt Bijl van Bakkerij Westerpark. De desembakkerijen mikken volgens Westerbos op een andere doelgroep. “Luxe dingen als een cruffin (een mix van een croissant en een muffin, red.) eet je niet dagelijks. Hier komen mensen elke dag in de winkel, ook omdat we zo’n groot assortiment hebben.”
Fijn volkoren
Roy van der Heijden zegt dat Bakkerij van der Heijden al jaren ‘steady’ draait. ‘Wij gaan van onze kracht uit. We hebben veel soorten brood en moeten nu al om één uur ‘s nachts beginnen om dat in de ochtend klaar te hebben.” Van der Heijden en Bijl houden de prijzen zo laag mogelijk. ‘Ik heb het liefst veel klanten in de winkel en die komen ook voor een fijn volkoren. Dat gaan deze nieuwe bakkers nooit bakken.”
Veryuppen
Van der Heijden denkt nog niet aan het uitbreiden van het assortiment met zuurdesembrood. “Wij zitten iets verder uit het centrum, maar ik zie ook hier de buurt veryuppen. We kunnen het maken als er meer vraag naar komt.” Bakkerij Westerpark en Bakkerij Westerbos verkopen wel zuurdesembrood. Westerpark sinds een paar jaar, Westerbos heeft al minstens 15 jaar zuurdesem op de plank. Inmiddels is daar meer dan de helft van het brood zuurdesembrood. “We staan op een kantelpunt nu. Misschien gaan we wel helemaal over naar desem.”
Meer smaak
Westerbos ziet zuurdesem als iets dat blijft. “Zuurdesem geeft meer smaak en het deeg rijst natuurlijker. Mensen zijn zich steeds meer bewust van wat ze eten.” En mocht zuurdesem een trend blijken die weer voorbij gaat, zoals eerder met spelt gebeurde? Bijl van Bakkerij Westerpark maakt zich hoe dan ook geen zorgen. “In onze bakkerij kunnen we echt alles bakken. We passen ons zo weer aan.”
door Gonnie Spijkstra
Is jou iets opgevallen in de buurt waar wij in kunnen duiken? Laat het ons weten via mail@westkrant.nl