Een groep omwonenden en klanten is een actie begonnen voor café-restaurant De Liefde in het Bilderdijkpark. Zij vrezen dat De Liefde gedwongen is te sluiten als openstelling ’s avonds niet langer mogelijk is. Woensdagochtend hadden 341 personen een petitie hierover getekend op Petities.nl
De Liefde begon in 2012 als theehuis, maar wordt al enige tijd gebruikt als eetcafé en restaurant. Volgens stadsdeel West is dat formeel niet toegestaan. Het stadsdeel meldde vorig jaar in principe positief te staan tegen een versoepeling van de vergunning, maar een aantal omwonenden maakte daartegen bezwaar vanwege geluidsoverlast.
Op initiatief van De Liefde is een mediationtraject begonnen waarbij twee buurtbewoners zijn betrokken. Andere omwonenden en klanten zijn niet gerust op de uitkomst, die het stadsdeel gaat meewegen bij een besluit over de toekomst van De Liefde. De ondertekenaars van de petitie stellen dat ’een handjevol’ klagers avondsluiting wil, waarmee de exploitatie onmogelijk zou worden. De ondertekenaars vragen om een ’reguliere avondopenstelling tot circa middernacht’.
Junks en hangjongeren
Volgens de petitie draagt De Liefde bij aan een veilig, leefbaar en schoon park. Enkele ondertekenaars wijzen erop dat het Bilderdijkpark er dankzij De Liefde juist sterk op vooruit is gegaan. ’’Het eerst zo ongure parkje is nu een hele gezellige en mooie plek geworden’’, schrijft iemand. ’’Voorheen was dit een vies, verlaten park met junks en hangjongeren, nu is er gezellige reuring’’, aldus een andere ondertekenaar.
Niet rendabel
In een reactie stelt exploitant Vincent van Aarle dat het niet mogelijk is rendabel te draaien met de huidige sluitingstijden, namelijk 22 uur in de winter en 23 uur in de lente en zomer. Voordat hij zijn onderneming begon, heeft het stadsdeel volgens Van Aarle mondeling ruimere openingstijden toegezegd: op werkdagen tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur. Kort voor de opening kreeg hij te horen dat de openingstijden waren beperkt, aldus Van Aarle.
Slechts een paar mensen klagen, volgens Van Aarle. Klachten over geluidsoverlast verwacht hij ‘voor een groot deel’ te kunnen oplossen, bijvoorbeeld door het verplaatsen van de ingang en terrasschotten.