Sneetjes witbrood, roomboter en speculaasjes. Ken je het klassieke broodje speculaas nog? Bij Buurt Amsterdam, Overtoom 534, hebben ze er een chiquere versie van, brioche met speculaas (4 euro). Met dit belegde zoete Franse brood kun je hier tot sluitingstijd ontbijten. Lunchen kan ook de hele dag: tosti’s met Parmaham, kaas en piccalillymosterd, broodjes met Holtkamp-kroketten en cranberry hummus. Je kunt het allemaal laten aanrukken. Net als een van de lunchspecials: (vegan) Philly cheesesteaks, panpizza’s, salades en venkelwafels met geitenkaas, walnoten, rucola en honing (11 euro).
Otto Volante
Buurt Amsterdam ging 14 oktober open. Het restaurant zit in het pand waar eerder Otto Volante zat. Dit restaurant met een Italiaanse chef beschreven wij hier als ‘veelbelovende nieuwkomer’. ‘Otto’ had echter het tij tegen: kort na de opening op 11 maart 2020 brak corona uit en golfde de zaak van lockdown naar lockdown. Na covid steeg het aantal goede recensies, maar dat mocht niet baten. Volgens Bas, mede-eigenaar van Buurt Amsterdam, is de zaak corona nooit te boven gekomen.
De Rog op Texel
Bas bestierde tot voor kort eetcafé De Rog op Texel. Dagelijks pendelde hij vanaf het vasteland naar zijn werkplek, totdat zijn heimwee naar Amsterdam te groot werd. In die stad had hij ooit een broodjeszaak in de Lange Leidsedwarstraat, was het niet tijd voor een nieuw hoofdstuk? Ja, dus!
Stiltetuin
Bij Buurt Amsterdam zit je op krukken of stoeltjes of plof je in banken. De zaak is knus en wars van frutsels. Roze en gele accenten fleuren de overwegend donkere meubels op. De diepe zaak mondt uit in een tuin, waar Bas grote plannen mee heeft. “We willen graag een stiltetuin, zodat de buren geen last van ons hebben. Gasten moeten dan eerst hun telefoon inleveren, voordat ze op een van de bankjes of zitzakken gaan zitten. We hopen de tuin in het voorjaar te openen. Een van onze medewerkers studeert biologie. Hij gaat zorgen dat er mooie bloemen en planten in de tuin komen.”
Loaded fries Berlin
Tegenwoordig zijn veel horecazaken slechts een deel van de week open. Maar bij deze ontspannen nieuwkomer in Oud-West kun je zeven dagen per week ontbijten, lunchen én borrelen. Bij je bier, wijn of frisdrank valt er flink wat te snacken, van de usual suspects als bitterballen, kaasstengels en nachochips tot aan exoten, waaronder loaded fries Berlin: een berg patat met frikandelletjes en ‘originele curryworstsaus’ (10 euro).
Buurtfavoriet
Volgens Bas zijn er al veel buurtbewoners langsgekomen. “Iedereen is benieuwd wat hier gebeurt. Toeristen zijn welkom, maar we richten ons op de buurt. Toen ik in mijn broodjeszaak in het centrum kwam, kende ik ook veel buurtbewoners. Ze kwamen vaak langs om even een praatje te maken. Het was alsof ik in een dorp woonde. Tegenwoordig is het allemaal wat onpersoonlijk, terwijl ik juist houd van die gezelligheid. Hopelijk groeien we uit tot de buurtfavoriet.”