Burgemeester Halsema bepleit systeemwijziging na rapport dodelijke steekpartij Robert Scottstraat

De Robert Scottstraat dinsdagochtend na het steekincident. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

Uit het rapport over de fatale steekpartij in de Robert Scottstraat in Bos en Lommer bleek dat het zorgsysteem rond dader Tolga Ö had gefaald. Burgemeester Halsema concludeert nu dat de wijze waarop instellingen omgaan met verwarde personen in de stad moet worden aangepakt en veranderd. Volgens haar moet er beter worden samengewerkt, moet het aantal meldpunten omlaag en zijn time-outwoningen een mogelijke optie.

In het rapport kwam naar voren dat instanties beter hadden samen moeten werken en meer hadden moeten communiceren met de buren die de overlast meldden. Ook bleek dat Ö. al ruim vijftien jaar bekend was bij de politie. In het AT5-programma Het gesprek met de Burgemeester van vandaag noemt ze de uitkomsten van het onderzoek schokkend. “Alle omstandigheden leidden er toe dat een groot aantal instanties soms iets wel en soms iets niet, maar uiteindelijk allemaal niet precies van elkaar wisten wat er speelde. Dat is zeker niet goed gegaan.”

‘Fundamenteel probleem’
De burgemeester signaleert een ‘fundamenteel probleem’ achter dit soort incidenten. Zo zijn er veel verschillende instanties die moeten samenwerken en meerdere meldpunten waar bewoners een melding kunnen doen. “Dat moet anders. Er moeten minder meldpunten komen en we moeten van elkaar weten wat er loopt.”

Systeemverandering
Een van bevindingen van het onderzoek was dat buurtbewoners ‘meldingsmoe’ werden, omdat er voor hun gevoel niet iets met de meldingen werden gedaan.  “We moeten melders er beter bij betrekken en serieuzer nemen. Ik wil er heel grondig naar gaan kijken en er is een systeemverandering nodig.”

Time-outwoningen
In een eerder interview met AT5 uitte Erik Gerritsen, directeur van woningcorporatie Ymere, zijn bezorgdheid over verwarde personen. “We moeten sneller ingrijpen voordat het echt uit de hand loopt.” Ook pleitte hij voor zogenoemde time-outwoningen. “We halen de verwarde personen uit hun woning en zetten er een goed team op, ze worden behandeld en worden weer gestabiliseerd. Ze kunnen eventueel later weer terug naar hun woning of naar een andere wijk die minder belast is.” De burgemeester is het met hem eens. “We zijn volgens mij nu bezig om te kijken hoe we dit, ondanks de hoge woningnood, mogelijk kunnen maken. Met de zorginstellingen die deze mensen moeten begeleiden wordt ook gesproken.”

DeWestkrant