Van scrambled tofu als ontbijt tot een lunchsalade met confit de canard. Boes & Beis heeft het allemaal. Patricia noemt het menu ‘een plaatje’ en vindt het interieur ‘ouderwets gezellig zonder duf te zijn’. Nog zoiets: het water is er zuiverder dan zuiver.
Steeds als ik langs Boes & Beis in de Jan van Galenstraat fiets, zit het er ramvol. Nu ik er binnen ben geweest, begrijp ik waarom. Eén stap over de drempel en ik val er met mijn neus in de boter – letterlijk en figuurlijk. Ik spot een boterkoek met noten, een schaal met croissants en een torenhoge worteltaart met walnoten. Rechts van de ingang hangen mensen in de comfortabele bank en slaan ze kopjes koffie achterover. Links komen jongens op adem na hun rondje hardlopen en bespreken twee oudere vrienden de perikelen op de Amsterdamse huizenmarkt. Een warme setting, die uitnodigt om de tijd compleet te vergeten en even ‘zen’ te worden.
Ontmoetingsplaats
En dát is ook precies de bedoeling. “Boes & Bies is voor de buurt; een plek om te vluchten van het thuiswerken, van het ziekenhuis, een ontmoetingsplaats voor een spelletje 30 seconds”, aldus de site. In dit restaurant dichtbij het OLVG West is het interieur nu eens niet minimalistisch, maar ouderwets gezellig zonder duf te zijn. Daarbij is het menu met wereldse, creatieve gerechten een plaatje.
Scrambled tofu
Al bijna drie jaar staan de deuren van ’s ochtends tot en met ’s avonds open. Start de dag eens met een croissantje jam of coffee overnight oats met havermelk en koffie, afgetopt met pure chocola en karamelsaus (6,75 euro). Of wat dacht je van scrambled tofu met avocado, tomaat en edelgistvlokken? Vervolgens chillen en daarna wellicht doorstomen met een broodje geroosterde pompoen of salade confit de canard. Dineren met tagliatelle en coquille, saffraansaus, spek en spinazie lijkt me ook bepaald geen straf. Al ben ik ook wel benieuwd naar de huisgemaakte börek, gevuld met onder meer champignons, cavalo nero en feta (16,50 euro).
Quiznight
Terwijl ik hap in een smakelijk stuk glutenvrije sinaasappel-amandeltaart (4 euro), scan ik de aankondigingen die her en der in zaak hangen. Boes & Beis grossiert in activiteiten, begrijp ik. Op woensdag 8 februari is het bijvoorbeeld tijd voor een quiznight. De Jazzy Sunday Sounds van 29 januari zijn al verleden tijd, maar dikke kans dat er weer zo’n muziekevent zit aan te komen.
Verbinding
Met zulke events willen de eigenaren mensen met elkaar verbinden. Daarnaast passen ze ‘een trucje’ toe: na 17.30 uur is er geen WiFi. “Connect to eachother, not your laptop.” Boes en Beis wil niet alleen lijntjes leggen tussen Amsterdammers onderling, maar verbindt onze stad ook met Benin. Dat zit zo:
Benin
De ondernemers hebben geïnvesteerd in een filtersysteem voor kraanwater, waarmee ze naar eigen zeggen kraanwater aan kunnen bieden zonder verpakkings- en transportkosten. Voor een glas betaal je 2 euro, voor een fles 3,5. Daarvan gaat 1 euro per glas of fles naar een waterproject in het West-Afrikaanse land.
Lunchroom Nador
Boes & Beis ligt net buiten de ring, dichtbij de woonwijk Laan van Spartaan in Bos en Lommer. Eerder heb ik deze buurt beschreven als ‘de nieuwste smulplek van West’. Ik zag dat er inmiddels een nieuwkomer in het rijtje zit: Lunchroom Nador, een (afhaal)zaak met een paar tafels om ter plekke je eieren in olijfolie of bocadillo merquez te eten.