De meesten kennen Broedplaats Lely misschien nog wel als het Calvijn College. Nu is het grijze gebouw naast station Lelylaan een nieuwe plek voor creatievelingen. Verslaggever Evelien Frenkel ging er kijken.
Geen twee mensen binnen de woongroep van Laura Klinkenberg heeft dezelfde nationaliteit. Klinkenberg woont in Broedplaat Lely, de nieuwe woon/werk gemeenschap in het oude gebouw van het Calvijn College, dat vorig jaar verhuisde en een oud gebouw achterliet. Dat er zoveel mensen uit verschillende landen in de woongroepen wonen, komt doordat in het gebouw kunstenaars en statushouders met elkaar wonen. Klinkenberg heeft vaker in woongroepen gewoond en vindt het op haar nieuwe woonplek erg gemoedelijk gaan. De bewoners maken vaak samen muziek en schuiven bij elkaar aan om te eten. “In vergelijking met de woongroepen waarin ik eerder heb gewoond, gaat dat erg natuurlijk.”
Het leven in woongroep is voor Laura dus niets nieuws, maar aan de buurt, pal naast station Lelylaan, moet ze wennen. “Ik heb nog nooit in een buurt gewoond met zoveel hoge gebouwen om me heen en met een snelweg die ik continu hoor”. Maar de buurt zal niet lang hetzelfde blijven. Straks is het nieuwe wooncomplex Little Manhattan af en bevolkt met starters en studenten.
Iedere woongroep van Broedplaats Lely heeft zeven à acht inwoners, en in iedere groep woont ook een vluchteling. Samen met de gemeente heeft Urban Resort deze mensen met verblijfsvergunning en de kunstenaars geworven en geselecteerd. Naast deze vijftig bewoners huisvest Broedplaats Lely ook culturele organisaties, waaronder Stichting De Appel en Steim.
Elke woongroep deelt een keuken en badkamer en iedere bewoner heeft daarnaast een eigen woonruimte van ongeveer vijftig vierkante meter. Volgens Marijke Eckhardt, verhuurcoördinator bij Broedplaats Lely, waren er twee keer zo veel aanmeldingen als beschikbare woonplekken. Ze selecteerde bewoners onder andere op hun inzet voor het samenbrengen van verschillende culturen.
De vijftig mensen zijn samen goed voor vijftien nationaliteiten. Niet alleen de afkomst van de inwoners loopt uiteen, ook de beroepen die ze uitoefenen zijn divers. Wel werkt iedereen in de creatieve sector. Eckhardt spoort bewoners aan iets bij te dragen aan de gemeenschap en hoopt dat ze met elkaar zullen samenwerken. “Maar je contract wordt niet ontbonden als je het niet doet.”
Laura Klinkenberg is ontwerper en heeft in haar ruime lichte kamer werkruimte van woonruimte gescheiden met een kamerscherm. Haar nieuwste ontwerp, een waxinelichthouder die van positie verandert naarmate het waxinelichtje opbrandt, staat op haar werktafel.
Iedereen die zich aanmeldde voor Broedplaats Lely heeft een plan moeten presenteren waarmee hij of zij de aula van het gebouw zou willen benutten. De leegstaande ruimte op de begane grond wordt in de loop van dit jaar een horecagelegenheid, maar heeft nu invulling nodig. Nu staat er een kunstwerk van Laura in de hal en deze week is er de voorstelling Night of the Problems van Circus Treurdier opgevoerd.
Hoewel Eckhardt op 2 januari de sleutels heeft overhandigd aan de bewoners, vindt de officiële opening van Broedplaats Lely plaats op 9 en 10 juni tijdens de Urban Culture Days. Dit festival viert niet alleen de opening van deze nieuwe broedplaats maar ook het tienjarig bestaan van Urban Resort.
Je kunt nog tot en met zaterdag 1 april naar Night of The Problems van Circus Treurdier in Broedplaats Lely.