Bij Stacks Deli loop je kwijlend naar binnen en weer naar buiten

Stacks Deli. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

West heeft er weer een hippe delicatessenzaak bij: Stacks Deli in Oud-West. Je kunt er sinds afgelopen zaterdag gerechten van Stacks Diner inslaan, key lime pie, sandwiches én BBQ-kip, waar volgens Patricia de sappigheid vanaf spat.

Wie snakt naar comfort food uit het zuiden van de Verenigde Staten kon al terecht bij Biscuit Baby in de Kinkerstraat, waar onder meer fried chicken en biscuits (scone-achtige cakejes) uit North Carolina op het menu staan. Vorig jaar opende een andere Amerikaan, Kevin Kearney, in de De Clercqstraat 32 Stacks Diner.

American homestyle cooking
Net als de eigenaren van Biscuit Baby komt hij uit het zuiden van de VS; de chef-eigenaar is opgegroeid op de grens van North Carolina en Virginia. Daarnaast zet ook hij in op troostrijk eten en verblijdt hij zijn gasten met American homestyle cooking. Met hulp van lovende recensies in onder meer De Volkskrant is zijn knusse, coole zaak in Oud-West uitgegroeid tot een culinaire trekpleister waar hipsters, expats, geliefden en groepjes vrienden (m/v) gretig aanschuiven voor dry aged steak met chimichurri, vinegar chicken, crispy fish, biscuits, potato bread of rijsttaart met kersen.

BBQ-kip
Stap 2 kon dan ook niet uitblijven: op zaterdag 13 juli ging Stacks Deli op nr. 24H in de De Clercqstraat open. Als ik aankom, zie ik verleidelijke stukken kip op de BBQ liggen. De sappigheid spat ervanaf, de geur van kruiden en specerijen dwarrelt omhoog. “We’re smoking the chicken in North Carolina style”, krijg ik te horen. O la la, die geur, minstens zo eetustopwekkend als gebakken bacon. Als vanzelf begin ik te kwijlen. Dóór voordat ik me aan die kippendijen vergrijp.

Cheese grits
Binnen waait het enthousiasme me tegemoet. “Hi, welcome.” Een luide groet van mijn kant, voordat ik stilletjes in de stellages duik met Stacks schorten en andere merchandise, wijnen, terrines in potjes, BBQ-sauzen en het befaamde zout uit Guérande. In de vitrine zie ik kippen en steaks die al zijn gekruid, zodat je ze thuis slechts hoeft te grillen. Ook zie ik bakjes met gerechten uit het restaurant, waaronder cheese grits, een soort pap van maisgriesmeel, op smaak gebracht met kaas. Cheese grits zijn er in een romige variant. Daarnaast bestaat er een gefrituurde variant. Kenners gaan voor de optie ‘fried’.

Key lime pie
Op de toonbank spot ik een beauty van een bakcreatie. Cornbread it is (12 euro). Daarnaast zie ik ‘flapjes’ met kersen, cherry pies, maar het verleidelijkst vind ik toch wel de stukken key lime pie op rechts. Mijn lievelingstaart: fris, fruitig, romig en o zo zomers. Ik begin alweer te kwijlen. We maken alles zelf”, zegt een medewerkster. Vanochtend hadden we ook potato bread, maar dat is nu op.” Achter haar zie ik een ijsmachine. Bij Stacks Deli gebruiken ze die voor sundaes en milkshakes – kers, chocolade malt, vanille. Yes, yes, yes. Hoe welkom is dát? Sandwiches kun je er ook inslaan; van een tomato mayo (11 euro) tot een turkey club.

Picknicken
Vanaf hier kun je dus bepakt en bezakt naar een picknickplek in de buurt gaan, zoals het Bilderdijkpark. Een tip: neem dan ook een zakje bruine crackers mee. Dit klinkt ‘gaap’, maar dat is het dus niet. Want ik heb het hier over iets totaal anders dan ‘het usual crackertje’. Ik heb het over een biscuitje van het meest onweerstaanbare soort, eentje met een heerlijke zweem kaneel.

Westerperk
Misschien is het je al opgevallen, maar Stacks Deli is niet de enige nieuwe delicatessenzaak in ons stadsdeel. Eerder schreven we al over Deli Deli in Westerpark en over de kleinste deli van de stad: Westerperk, waar de sympathieke Thom Henshaw met liefde een banana split voor je klaarmaakt. Er zijn er in West nu zoveel dat je een deli-route kunt uitstippelen. Ik doe dit zo snel mogelijk voor je.

DeWestkrant