Restaurant Sham in De Baarsjes is sinds 23 augustus open, toch kun je niet zeggen dat deze Syrische zaak zo groen als gras is.
Onze buurmannen bij restaurant Sham laten de ene na de andere spies met gegrild vlees op tafel zetten. Lachend dippen ze stukken pita in yoghurtsaus. Er staan zoveel bordjes op tafel dat ze de ‘gehaktballen’ (kibbeh maklyeh) nog niet eens hebben gegeten. Nou, ik zou er wel raad mee weten. Hartstikke lekker, van die gefrituurde bulgurballen met gehakt, ui en pijnboompitten.
Kunstwerkjes
Ik kan mijn ogen bijna niet van hun eten afhouden. Echt gênant. Zeker omdat er ook veel lekkers op onze tafel staat. We hebben net brood met muhammara op, een puree van gegrilde puree, walnoten en granaatappelsiroop (4,95 euro). Op aanraden van ‘onze’ razend alerte en behulpzame medewerkster hadden we ook een portie hummus besteld. De paprika zo geconcentreerd dat de smaak behoorlijk intens is. Lekker om af te wisselen met een lik van iets wat romig en minder uitgesproken is; hummus, dus. De gerechten die nu voor onze neus staan, zijn ook al van die kunstwerkjes: freekeh voor hem, kamer el sham voor mij.
Elegante burger
Zijn portie geroosterde groene tarwe met lamsvlees en geroosterde noten wordt geserveerd met een yoghurt-komkommersaus die je door de tarwe moet lepelen. Geen overbodige luxe, want zonder die saus is het wat droog. Een prima gerecht, maar stiekem vind ik mijn gerechten lekkerder. Groene tarwe is mij ‘te quinoa’, als je begrijpt wat ik bedoel. Mijn gerecht is niets meer en niets minder dan een elegantere en spannendere versie van een gewone burger.
Kruidigste gele rijst ooit
Ga maar na: een perfect gegrilde burger van ragfijn gemalen lamsvlees met een vulling van groente, kaas en pijnboompitten (17,95 euro). Daaromheen een mengsel van rode uien en fijngesneden peterselie. Dat mag ‘gaap’ klinken, maar dat is het niet. De peterselie is zoet en stroperig. Ik lik er mijn vingers bij af. De gele rijst die erbij zit, is de kruidigste gele rijst die ik ooit heb geproefd. Natuurlijk zit er saffraan bij, maar wat er nog meer inzit wil niemand mij vertellen. In ieder geval lijkt het alsof je bij elke hap dichter bij het Midden-Oosten komt. Het interieur werkt daar ook flink aan mee: schilderijtjes van Syrische landschappen, zilveren lantaarntjes, potjes van aardewerk. Arabisch gebabbel, Arabische muziek. Moeilijk te geloven dat we echt in De Baarsjes zitten.
Warmoesstraat
Tot voor kort zat op deze plek in de Witte de Withstraat ook een Syrisch restaurant. Maar die zaak had de looks van een uit de kluiten gewassen snackbar. De eigenaar van nieuwkomer Sham, Momen Al-Azhar, is bepaald geen horecagroentje. Deze Syriër komt oorspronkelijk uit Damascus, maar woont al jaren in Amsterdam. Voordat hij in West zijn eigen zaak opende, werkte hij bij het Syrische restaurant Sham in de Warmoesstraat waar bij leiding gaf aan een team landgenoten. Rap na de opening in 2017 groeide het restaurant uit tot een begrip onder foodies en waren de positieve recensies niet te tellen. Maar ergens ging het mis tussen de eigenaren van Sham en bedrijfsleider Momen. Het conflict liep zo uit de hand dat ze nu verwikkeld zijn in juridisch gesteggel.
Sham Deal
Momen zat niet bij de pakken neer en opende op 23 augustus Sham in West. Volgens een medewerkster is het hele team van de zaak in het centrum hem gevolgd – ‘minus één chef’ – en zijn ze vastbesloten er een succes van te maken. Aan ons zal het niet liggen, wij zijn fan. Wij denken nu al na wanneer we de Sham Deal gaan scoren, een combinatie voor twee met vijf voorgerechtjes, verschillende spiesen, rijst en een salade.
https://www.facebook.com/MatamSham/