In het restaurant van cricket-rockstar Suresh Raina werkt volgens Patricia het beleefdste personeel van Amsterdam. Je eet er gerechten uit heel India en kunt er ‘een goddelijke rijstachtige brij met wortels’ als dessert bestellen.
“We are the chosen ones”, zei mijn Schotse vriendin Karen toen ik haar vertelde dat we met z’n vieren bij Raina In Bos en Lommer mochten eten. Reserveren bij deze Indiase zaak aan de Admiraal de Ruijterweg 468 is namelijk best een ding. Online krijg je pas een bevestiging als je boeking is goedgekeurd. Waar Raina’s ‘approval’ van afhangt? Kredietwaardigheid? Onbesproken gedrag? Geen idee. Toen we later in het restaurant zaten, zagen we overigens hoe voorbijgangers zonder reservering zó mochten aanschuiven.
Cricket-rockstar
Ik denk dat de manier van reserveren te maken heeft met de beroemde naam die aan het restaurant is verbonden, namelijk die van Suresh Raina. Zoals we eerder schreven is hij in India een cricket-rockstar met miljoenen volgers. Het ‘strenge’ reserveringssysteem moet waarschijnlijk een invasie van fans voorkomen.
Verse bloemen
Ik was al een paar keer langs de zaak gefietst en zag dat het er best druk was, ondanks dat de zaak officieel pas sinds 13 juli open is. Vandaag is de zaak voor de helft gevuld. Enkele vrouwelijke bezoekers hebben prachtige, felgekleurde jurken aan. Het lijkt wel of ze de kleuren hebben afgestemd op de kleuren van de bloemen die overal in de zaak staan. (Zelfs bij de wasbakken in de wc’s staan verse rozen).
Droom
De cricketheld zelf is vandaag in geen velden of wegen te bekennen. Ik had hem graag willen vragen waarom hij van onze stad houdt. Voordat Suresh Raina opende, vierde hij al jaren met zijn familie zomervakantie in Amsterdam. Na veelvuldige bezoekjes aan de kruidenwinkel van Hang Bahadur Chhibber in Nieuw-West besloten de twee samen te gaan werken. Naar eigen zeggen heeft Suresh twee passie: cricket en food. Uit liefde en respect voor ‘India’s rich culinary heritage’ wilde hij altijd al een Indiaas restaurant beginnen. Met de opening van Raina gaf hij deze droom vorm.
Behulpzame houding
Comfortabele zitjes, een ingetogen interieur met gouden accenten, een goede akoestiek. Het is fijn om bij Raina te zijn. Het personeel doet daar nog een forse schep pret bovenop. Iedereen die bij ons aan tafel komt is hartstikke vriendelijk: open blik, behulpzame houding en wat zijn ze hier beleefd! Voorkomend en belangstellend, zonder kruiperig te zijn. “Het lijkt wel of we belangrijk zijn”, zegt een van mijn tafelgenoten. Hij heeft een punt: ik waan me inmiddels een regelrechte VIP.
Vada sambar
De (halal-)gerechten op de kaart komen uit heel India. Bij een enkel gerecht is een link naar Amsterdam gemaakt, zoals bij de Old Amsterdam Cheese Naan. Drie van ons nemen de mix pakora, gefrituurde groenten in een beslag van kikkererwtenmeel. Hoewel het lekker schijnt te zijn, vind ik mijn voorafje uit Zuid-India spannender: vada sambar, gefrituurde donuts van linzen met daarnaast een soort rood groentesoepje, een pittige saus en een kokoschutney (8,50 euro). Als ik de chutney proef, herinner ik me weer wat de Indiase keuken zo uniek maakt: die ongelooflijke rijkdom aan kruiden en specerijen waar de chefs mee werken. Alleen al die chutney: wat een beauty. Ik proef iets mild scherps en warms, kardamom denk ik. Zoiets at ik nooit eerder.
Gajar halwa
Na de smakelijke tandoori chicken (17,50 euro), chicken tika butter masala en fish jalfreezi eindigen we met een toetje waar mijn mond wijd van openvalt. Allemachtig, dit is het lekkerste en verrassendste dessert dat ik in de afgelopen maanden heb gegeten: gajar halwa, een papperig zoet en kruidig geheel met geraspte wortels. Die goddelijke lauwwarme rijstachtige brij komt met ultra smeuïg roomijs (7,50 euro). Alleen al voor dit toetje zou ik hier weer een tafeltje boeken.