Bij Pools eetcafé Kazik ontbijt je met hotdogs XXL

Kazik in de Bilderdijkstraat. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Wat voor soort ontbijt je ook wil, bij ons in West vind je het. Patricia ontdekte dat het Poolse eetcafé Kazik in Oud-West een bijzonder ontbijtmenu heeft, inclusief ‘een wel héél vlezig hapje’.

In dit stuk schreven we dat je bij Kazik in de Bilderdijkstraat 202A de smaak van Krakau vindt. Eigenares Kasia opende de zaak vijf jaar geleden in coronatijd en is nog steeds alive and kicking. Steeds als ik er langsfiets is het er lekker druk. Blijkbaar lusten mensen wel pap van haar Poolse traditionele gerechten met een moderne twist. Nog steeds bakt Kasia erop los om haar klanten te verwennen: (cheese)cakes, taarten, cinnamon buns, feta-spinazie-walnootbroodjes – het kan niet op! Maar het aanbod is veel breder dan dat. Onlangs ontdekte ik bijvoorbeeld dat ze ook een bijzonder ontbijtmenu heeft.

Alle smaken van de wereld
Bij ons in West kun je ontbijten in zo’n beetje elke smaak van de wereld. Wie op de Zweedse tour wil gaan, gaat naar Selma’s in de Jan van Galenstraat. Voor een artistiek Turks ontbijt is Belly Pepper in de De Clercqstraat hét adres. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Café Caribe, waar je de dag Caribisch kunt beginnen met een quesadilla gevuld met kaas, zwarte bonen, tomaat en guacamole. West zou West niet zijn als je er niet ook Pools zou kunnen ontbijten. Kazik vult ons aanbod prima aan.

Zapiekankas
De bestseller van dit huiskamerzaakje zijn de zapiekankas, Poolse streetfood pur sang, bestaande uit een in de lengte gehalveerde baguette met diverse toppings, waaronder kaas. Dit broodje wordt enkele minuten in een oven gelegd en geserveerd met tomatenketchup. Bij Kazik kun je dit broodje de hele dag bestellen, dus ook als ontbijt. Kasia’s favoriet is de baguette met een spread van champignons, Goudse kaas, mozzarella, Poolse gerookte kaas en cranberrycompote.

Eggcelent Sandwich
Daarnaast heeft ze opties die je alleen van 9.00 tot 13.00 uur kunt krijgen. Vanzelfsprekend zijn er op dit ontbijtmenu flink wat eieren present, zoals roerei met kerstomaatjes, bieslook, Poolse gerookte kaas, bieslook en komijn. Bij dit gerecht krijg je een snee zuurdesembrood, een komkommer-kruidenspread en Poolse pickles (13,50 euro). De Eggcelent Sandwich combineert een huisgemaakte eiersalade met bryndza, een Oost-Europese schaapmelkkaas.

Waarschuwing
Vegan opties heeft Kasia ook, plus een wel héél vlezig hapje: de Breakfast Hot Dog XXL, een grote gerookte Poolse worst in een baguette met gesmolten kaas, pickles, een gebakken ei, geroosterde uien, mosterd, ketchup en bieslook (15,95 euro). Er staat een waarschuwing bij: “This hotdog is large.” Voor wie dit een brug te ver is, heeft Kasia ook ‘gewoon’ een bowl met plantaardige yoghurt, notengranola en seizoensfruit. Dan houd je vast nog ruimte voor een stuk van een van haar taarten, bijvoorbeeld haar Poolse appeltaart – een hoge beauty met lagen deeg, crème en appel.

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant