Bij MidWest koken bewoners van MS Galaxy de sterren van de hemel

De chefs van Turning Tables. Tussen Ali (witte shirt) en Davine (zwarte shirt) staat Anna. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Turning Tables wil Amsterdammers en bewoners van AZC’s dichter bij elkaar brengen, onder meer door etentjes. Vanaf 26 juli koken bewoners van de MS Galaxy maandelijks bij MidWest in De Baarsjes. “Door samen met Amsterdammers te eten, kunnen we van elkaar leren en met elkaar  lachen.”

Elke vrijdag nemen buurtchefs de keuken van MidWest aan de Cabralstraat 1 over. Kookt Yin Mon, dan kun je rekenen op Birmese gerechten. Als de Gouden Mannen er zijn, ruik je hun gepeperde pindasoep buiten al. In de Buurtkantine eet je wat de pot schaft, maar één ding is klaar als een klontje: het eten wordt met flink veel liefde bereid. Laat dat maar aan deze chefs over!

Turning Tables
Als ik er op vrijdag 26 juli ben, staan er weer bijzondere koks in de keuken: de chefs van Turning Tables. Eerder kookten ze al in Noord en Nieuw-West. Vandaag zijn ze voor de derde keer in Midwest. Turning Tables is een groep jonge vrijwilligers die Amsterdammers kennis wil laten maken met statushouders en vluchtelingen. Om de afstand tussen deze groepen te verkleinen, zet de organisatie events op de agenda, zoals het diner van vanavond.

Laagdrempelig contact
Het diner in MidWest wordt bereid door bewoners van het schip MS Galaxy, een AZC in het Westelijk Havengebied. ‘s Avonds komen mede-bewoners om samen met buurtbewoners aan lange tafels te eten. Voor vanavond is het event uitverkocht. “Onze diners slaan aan. Tijdens 24H West kookten we voor vierhonderd mensen”,  zegt Anna Bruining van Turning Tables. “Amsterdammers willen graag met AZC-bewoners in contact komen. Dat doen ze het liefst op een laagdrempelige manier. Samen eten leent zich daar goed voor. Als het gesprek stil valt, kun je het altijd nog over het eten hebben.”

Arabisch kooktalent
Bewoners van de MS Galaxy juichen het initiatief ook toe. Anna: “Het schip ligt afgelegen en er is weinig te doen. Veel bewoners hebben iets met koken. Ze zijn blij dat ze iets kunnen doen.” De keukencrew bestaat voor 75% uit mannen, vertelt ze. “Het valt me op dat veel Arabische mannen heel goed kunnen koken, zonder dat ze ooit in een restaurant hebben gewerkt. Ali uit Jemen is zo iemand.”

Lady chef uit Oeganda
Davine uit Oeganda is een van de weinige lady chefs van de groep. In haar geboorteland werkte ze als professioneel kok. In de keuken van MidWest is ze overduidelijk als een vis in het water. Ik kijk naar de gesneden groenten op de houten plank. Heeft ze er een liniaal langs gehouden? Alle deeltjes lijken precies even groot. Respect! Ze is bezig met pilav in Oegandese stijl. Ik mag proeven; de rijst wordt gegaard in een subtiel gekruide bouillon. Lekker! “Cooking is all about passion. Stop je er geen liefde in, dan wordt het niets.”

Ultieme doel
Een mede-kok knikt: “Voor mij is koken kunst”. “Koken zit tussen kunst en wetenschap in”, vindt Davine. De crew is het erover eens dat eten enkel een middel is, géén doel op zich. “Het is een manier om met elkaar te communiceren. Door samen met Amsterdammers te eten, kunnen we van elkaar leren en met elkaar lachen. Dát is ons ultieme doel”, zegt een Syrische jongen.

Mezze
De koks zijn al sinds donderdagmiddag met het diner bezig. Nog een paar uur en dan komen de eerste gasten. Anna heeft weer menukaartjes laten drukken. Ik baal dat ik geen tijd heb om mee te eten. Straks worden er mezze geserveerd, kleine gerechten, tapas als het ware. De lijst met gerechten lijkt eindeloos: Oegandese chapati (platbrood), pompoensoep, een Turning Tables Salad, een Oegandese erwtenstoofpot, geroosterde ovengroenten in Jemenitische stijl, de frisse broodsalade fattoush, Egyptische bamia (een okra-gerecht). Ali glundert als hij vertelt dat er twee desserts zijn, waaronder masoub uit Jemen: een pudding van overrijpe bananen, brood, room, kaas, dadels en honing. Na het eten is er live-muziek – cello, viool, trommels. “Dat wordt dansen, zeker weten”, lacht Ali.

Oegandese cuisine
Allemachtig wat klinkt dat allemaal goed! Er zat ooit een Jemenitisch restaurant in West, maar dat is nu gesloten. Geweldig toch, dat je in De Baarsjes kunt eten als een Jemeniet? Van de Oegandese cuisine heb ik totaal geen kaas gegeten. De hap pilav die ik van Davine kreeg, smaakte naar méér. Oegandees eten is een mix van de Engelse, Indiase en de oorspronkelijke keuken, weet ik nu. Dát vraagt om research. De volgende keer ben ik graag van de partij om me te laven aan nieuwe smaken en nieuwe vrienden te maken.

Andere data
MidWest werkt voortaan maandelijks met Turning Tables samen. Vrijdag 30 augustus is de eerstvolgende keer dat de chefs van de MS Galaxy weer zullen koken. In september zijn ze op vrijdag de 20ste van de partij. Inloop is vanaf 18.00 uur. Om 18.30 uur ga je aan tafel. Je krigt een vegetarisch hoofdgerecht en een dessert voor minimaal 12,50 euro per persoon. Als je meer wilt geven, is dat heel welkom. Giften komen ten goede aan de vrijwilligers en buurtprogrammering. Heb je een Stadspas, dan betaal je 5 euro. Kijk voor meer info op de site van Midwest.

DeWestkrant