Nu Fijnkost in Westerpark zit, komt het Van Limburg Stirumplein weer tot leven. Patricia at er ‘fijn’, als in ‘origineel’, ‘kakelvers’, ‘liefdevol’ en in ‘balans’ en roept de koks op om met krabkoekjes te strooien.
Precies zoals ik het graag zie. Du moment dat ik zit, staan de voorgerechten op tafel. Vriendin Bianca, een funky lady met een even swingende smaak, heeft alvast wat besteld. Brood en dim sum. Nou heb ik het niet zo op brood – want: meestal gááp – maar het witbrood bij Fijnkost is van een andere orde en lijkt in niets op het gemiddelde kadetje. Néé, hier rolt gepoft knoflookbrood uit de oven. En dat hapt dus weg als een uit de kluiten gewassen poffertje: lichtzoet, klef en luchtig tegelijk. Maar behoorlijk down to earth door de fijnkorrelige walnotenpasta erbij (4,75 euro).
Pretpakketje
Net als ik denk dat het niet beter kan, tilt mijn kameraad het deksel van het stoommandje op: “Proef.” Graag, hiér dat dim summetje gevuld met BBQ-mais. Van de knuffelzachte vulling begin ik als een dolle te jubelen. Vind je het gek? Wat een ‘lieve’ smaak! Zo zoet als mais kan zijn, heel bescheiden ook. Maar tegelijkertijd verrekte verleidelijk. Puur natuur al om over naar huis te schrijven, maar voor nog meer effect kun je dit pretpakketje combineren met chilisaus en gemarineerde spitskool. Mijn god, ik krijg zin om de hele tafel vol te stouwen met voorgerechten. De calamares met limoenmayonaise schijnt in de andere zaak van Fijnkost in de Zocherstraat ook een hit te zijn. Net zoals de beignets met knolselderij en salsa verde, verzekert de vrolijke, alerte dame die ons helpt.
Studiemateriaal
Ben ik effe blij dat de drie eigenaren vorige week Fijnkost nummer 2 bij mij om de hoek hebben geopend, aan het Van Limburg Stirumplein in Westerpark. Nu Fijnkost in het pand is getrokken waar ooit Gero Caputo kookte, komt het plein weer tot leven. De rest van de buurt is ook blij dat de zaak er zit. Snuffelend van nieuwsgierigheid komt de een na de andere buurtgenoot binnen. Nog even en dan is dit de hotspot van Westerpark. Om te borrelen met kwaliteitshappen of te dineren met hoofdgerechten die zo creatief zijn dat Rietveld-studenten ze als studiemateriaal kunnen gebruiken. Skreifilet (winterkabeljauw) met kalfstong, spitskool, aardappel en beurre nantais. Hoe verzin je het? Net zo’n dolle boel als het Baamburgs varkensrack met salieworst, knoflookgnocchi, bospeen en jus!
Droomsnackje
De koks werken met seizoensproducten en vergeten groenten als topinamboer. Hun stijl van koken is Hollands, Frans, ietsjes mediterraan en een beetje Aziatisch. Fusion? Ja, best wel, maar dan geenszins in de betekenis van ‘smaakverwaring’. Als ik het eten in één woord zou moeten beschrijven, zeg ik:“Fijn.” Als in ‘origineel’, ‘vers’, ‘liefdevol’ en in ‘balans’. Dat proef ik misschien wel het meest bij mijn hoofdgerecht van heilbot met een krabkoekje, witlof, wilde spinazie en sinaasappelsabayon (19,50 euro). Een combinatie die alles heeft wat je van een mooie schotel verwacht en méér. Het crispy velletje van de vis. En dan dat zalige krabkoekje. Dat delicate droomsnackje verdient een ereplaats op de lijst met happen. Bakken, mannen. Bombardeer deze koekjes tot jullie signature dish qua borrelgarnituur!
http://www.fijnkost.nl
P.S. Twee dagen nadat ik hier voor het eerst at, ben ik weer bij Fijnkost gaan eten. Driemaal raden wie daar ook zat? Mijn vriendin en buurtgenoot Bianca met haar vriend. Toeval? Mmm, eerder het lot! Wie één keer bij Fijnkost heeft gegeten, komt zeker terug.