Bar Lusconi in De Baarsjes wil laagdrempelig zijn. Ook moeten families zich hier thuis voelen. De zaak is van Bilal Aznou en Rogier van ‘t Slot, die voorheen in hetzelfde pand op het Mercatorplein Café Zürich bestierden. Vanwaar die verandering, en hoezo die naam?
Als ik op vrijdagmiddag bij Bar Lusconi over de drempel stap, merk ik dat het bolle dak er bijna afgaat. Dat komt niet door mij, maar door de families die midden in de zaak zitten te lunchen. Kleuters trekken repen van pizza’s en proppen die in hun mond. Baby’s pruttelen in hun wagens. Vriendinnen praten bij in de schommelstoelen. Twee mannen lunchen met sandwiches. Gelach, gebabbel, geklingel van glazen. Schalen antipasti en salades gaan af en aan. Eh, deze zaak bruist. Om eerlijk te zijn, had ik dat niet verwacht.
Not amused
De vervanger van Café Zürich is pas sinds vrijdag 11 oktober open. De buurt vond er wat van toen bekend werd dat hun buurthuiskamer na 14 jaar dichtging, en was not amused dat er een Italiaan voor in de plaats kwam. “Alwéér een Italiaan”, klonk het. Het chagrijn groeide toen bleek dat de zaak Bar Lusconi zou gaan heten. Toen de nieuwkomer daarna op Instagram een plaatje zette waarbij de beeltenis van burgemeester Van der Laan op het Mercatorplein werd vervangen door de Italiaanse ex-premier Berlusconi, flipten mensen bijna. Deze post is inmiddels weer verwijderd.
Eigenaar Bilal
“De buurt denkt dat alles nu heel anders is, maar er zit nog steeds hetzelfde vlees en bloed in de zaak. Het personeel van Café Zürich werkt nu voor Bar Lusconi en Rogier van ‘t Slot en ik zijn nog steeds de eigenaren”, zegt Bilal Aznou. “Wél hebben we nu een Italiaanse zakenpartner.” Na veertien jaar Zürich vond Bilal het tijd voor iets anders. “Ik gunde de buurt iets nieuws en moest het plezier in het drijven van horeca weer terugvinden.”
Corona
Hij merkte dat hij sinds corona zijn drive een beetje kwijt was. Volgens hem was het een pittige tijd voor Zürich, maar dat was niet het enige. Zeven maanden vóór covid had hij met Rogier in de wijk Houthaven Karaat geopend. Met al de lockdowns bleek het echter onmogelijk om het schip te laten drijven; in januari 2023 ging de zaak failliet. Opkrabbelen na corona bleek geen appeltje-eitje: stijgende energieprijzen, hogere arbeidskosten. Toen ze werden benaderd om een Italiaans restaurant te beginnen, hapten ze toe. “Ik had behoefte aan nieuwe energie. Ik ben met Zürich gestopt omdat ik met Bar Lusconi nog minstens veertien jaar hier wil blijven. Vanaf nu wil ik de negativiteit achterlaten en me richten op het positieve. Ik zie Bar Lusconi als de wedergeboorte van Café Zürich.”
Klank
Dat zijn bedrijfsnaam refereert aan Berlusconi bestrijdt hij. “Ik moet niets hebben van zijn rechtse politiek en vrouwonvriendelijke gedrag.” De verklaring is simpel, zegt Bilal. “Lusconi klinkt lekker. We hebben er ‘bar’ aan toegevoegd. We zijn laagdrempeliger dan een restaurant, maar door de ingedekte tafels is het geen café. De combinatie ‘bar’ en ‘Lusconi’ past bij wat we zijn: fris en toegankelijk. Oké, Lusconi klinkt als Berlusconi. Maar als we onze zaak naar hem had willen vernoemen, hadden we gewoon die naam gebruikt.”
Kamp Seedorf
Hij erkent dat het niet zo handig was om burgemeester Van der Laan op Instagram te transformeren tot Berlusconi. De beeltenis van de burgemeester op het Mercatorplein is gemaakt door Kamp Seedorf. Dit collectief had eerder Berlusconi geportretteerd. Een paar jonge marketeers kwamen toen op het idee om de burgemeester uit te beelden als de ex-premier. “Omdat ik dacht dat het slechts kort op Insta zou staan en het aandacht zou genereren, ging ik akkoord. Bovendien stond er iets positiefs bij. Eberhards boodschap aan Amsterdam: ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.’” De reacties stroomden binnen, waaronder enkele negatieve. Bilal besloot niet te reageren om ‘het niet groter te maken’.
“Burgemeester Van der Laan heeft 14 jaar geleden samen met ons Café Zürich geopend. Ik vind hem de beste burgemeester die we ooit hebben gehad. Hij is absoluut geen Berlusconi.”
Laagdrempelig
Met Bar Lusconi wil hij samen met zijn rechterhand Hannah en de rest van het team terug naar de sfeer in de begintijd van Zürich. “Laagdrempelig en geschikt voor families.” Om dat te bereiken, zijn onder meer de prijzen verlaagd. Pizza’s zijn er vanaf tien euro. Betaal je in de stad meestal ruim 3 euro voor een koffie, bij Bar Lusconi is dat 2,90 euro. Tussen de Italiaanse biertjes op de kaart, spot ik bier van Lidl Italy – de prijsvechter onder de supermarkten. Vanaf 3 euro kun je er eentje krijgen. “We hebben voor elk wat wils. Onze duurste wijn is de Barolo van 95 euro per fles.”
Antipasti
Naast pizza’s uit de houtoven zijn er ook sandwiches en piadina, Italiaans flatbread. Ik bestel een piadina met mozzarella, tapenade en paprika (9 euro). Smakelijk: knapperig brood, royaal belegd. Bar Lusconi heeft een lange lijst met antipasti, voorafjes als burrata met pesto, gevulde pepertjes, porties salami of gorgonzola. Hannah merkt dat gasten graag lunchen met antipasti. “Ze combineren kaas, vlees en groenten met een focaccia of gefermenteerd pizzabrood.”
Spaghetti vongole
Voor het stevige werk kun je een vissoep met mosselen, kabeljauw en garnalen bestellen. Of een pasta, bijvoorbeeld spaghetti met schelpjes (vongole). Je kunt het afronden met Italiaanse klassiekers als tiramisu en cannoli. Bilal: “Het klopt dat er in West veel Italianen zijn, maar in de omgeving van het Mercatorplein zijn ze er amper. We hebben een goed gevoel over deze stap.”
Knalrood dak
“Ik heb gehoord dat buurtbewoners de open haard missen”, zegt Hannah. “Die haard hoorde echt bij Zürich, maar we zijn nu Bar Lusconi. Zonder de haard hebben we bovendien meer ruimte voor optredens. Een zangeres, een dj, een pianist, noem maar op.” Bilal meldt dat er nog een verandering aankomt. “Onze pizzaoven heeft dezelfde vorm als ons dak. Om duidelijk te maken dat we een Italiaan zijn, gaan we het dak dezelfde kleur geven als de pizzaoven: knalrood.” Op vrijdag 8 november is het allereerste feest bij Bar Lusconi: de officiële opening. “Iedereen is welkom”, zegt Bilal. “Ik heb er zin in.”