Op 8 april werd een nieuw project van Boro Atelier en het Van Eesteren Museum gelanceerd. Dit omvat ‘maaksessies’ op diverse locaties in West en Nieuw-West, waarbij bewoners met textiel aan de slag gaan. De eerstvolgende bijeenkomst is op 25 april in De Tagerijn in De Baarsjes. Waarom is het een goed idee om erheen te gaan?
Bij ons in West weten we al lang dat fast fashion so last season is en barst het van de initiatieven om slimmer en zorgvuldiger met textiel om te gaan. Het werk van Boro Atelier uit de Ferdinand Huyckstraat in de Kolenkitbuurt is daar een voorbeeld van. In dit artikel schreven we al hoe de medewerkers babyspullen maken van gerecycled materiaal en ze vervolgens verven met natuurlijke stoffen als indigo en meekrab, een plant met rode kleurstoffen.
Duurzaam en sociaal atelier
Behalve een duurzaam naai- en verfatelier is Boro Atelier ook een sociale onderneming. De naam verraadt dit eigenlijk al. Lisa Hardon, projectmanager en curator bij het atelier, verklaart: “Boro staat in het Japans voor ‘gebruik alles, verspil niets’. Daarom werken wij alleen met natuurlijk textiel en verven we natuurlijk én circulair. Ook bieden we kansen aan mensen om zich te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen. Op die manier verspillen we geen grondstoffen en talent.”
Gratis ‘maaksessies’
Sinds zaterdag 8 april is Boro Atelier samen met het Van Eesteren Museum gestart met iets nieuws: Boro Mobiel, een ‘social design buurtproject’. Met dit initiatief willen Boro-medewerkers bewoners van West en Nieuw-West aan elkaar verbinden. Ze zetten daarbij textiel en ‘maaksessies’ in. Onder artistieke leiding van modeontwerper Antoine Peters trekken medewerkers van Boro een jaar lang de wijk in en geven ze gratis maaksessies op verschillende locaties in (Nieuw-)West.
Aftrap in Van Eesterenmuseum
De eerste creatieve bijeenkomst was in het Van Eesteren Museum. “Het ging heel goed”, zegt Lisa. “Er waren vijftien heel enthousiaste deelnemers.” De volgende sessie is op 25 april in Buurthuis de Tagerijn in de Balboastraat 18 (De Baarsjes). Ook komen er bijeenkomsten in The Beach, Cascoland, Midwest en Stadsboerderij Osdorp. De agenda van het buurtproject vind je hier. Je leest hier ook hoe je je kunt aanmelden. Iedereen vanaf 10 jaar is welkom, ervaring is niet nodig.
Eén groot textielkunstwerk
De sessies duren elk drie uur. Tijdens die bijeenkomsten maken deelnemers een eigen lapje textiel dat ze verven met groente-, fruit- en bloemafval en waar ze ogen op schilderen. Het is de bedoeling dat ze ondertussen praten over ‘hoe ze de wijk ervaren’ en ‘hoe ze omgaan met afval’. Alle afzonderlijke lapjes worden door modeontwerper Antoine samengevoegd tot één groot textielkunstwerk dat aan het einde van het jaar wordt onthuld en gevierd. Lisa: “Dit kunstwerk staat symbool voor al de verschillende soorten mensen uit West en Nieuw-West.”
‘Ik zie jou, wat zie jij’
Het project draait om méér dan gezellig lekker verven met elkaar. “We laten buurtbewoners zien hoe ze textiel een tweede leven kunnen geven door het te verven met afval”, vertelt Lisa. “Daarnaast bieden we ze de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen. De subtitel van het project is: ‘Ik zie jou, wat zie jij.’ Boro Mobiel gaat over elkaar zien, de waarde van afval zien en zowel jezelf als de buurt laten zien.”