Een verbetering van het groen met meer bomen, meer natuurpaden en picknickbanken en een zwemplek met ballenlijn. Deze en meer mogelijke maatregelen staan in de Visie op toekomstbestendig Erasmuspark van stadsdeel West. Het stuk wordt dinsdag besproken door de stadsdeelcommissie West.
De maatregelen en verbeteringen -waaruit de politiek nog een keuze moet maken- moeten vanaf volgend jaar worden doorgevoerd in het populaire buurtpark. Uit een enquête is gebleken dat er onder buurtbewoners en bezoekers zorgen zijn over verdwenen bomen, bergen afval, gevaarlijke situaties door fietsers en dat honden, baasjes en barbecueënde mensen soms last hebben van elkaar, aldus het rapport. Ook zijn ‘ecologische knelpunten’ geconstateerd.
Barbecue
Het streven is om voor april 2023 duidelijkheid te bieden over het losloopbeleid voor honden -waarover de afgelopen tijd veel te doen is geweest- en barbecueën, zo staat er. Een van de beoogde maatregelen is om barbecueën toe te staan op het grote veld, terwijl dat nu niet mag. Er komen dan extra borden, prullenbakken en picknicktafels. Elders in het park -zoals in de losloopzone voor honden- is barbecueën dan niet meer toegestaan.
Natuurpad
Een ander voorstel is om de grote voetbaldoelen te vervangen door kleinere, die dichter bij elkaar staan zodat voetballers minder ruimte innemen op het veld. Verder zijn er plannen om het groen te verbeteren en de natuurwaarden te vergroten, onder meer door andere boomsoorten aan te planten. Op de drie natuureilanden in de noordwesthoek kan een natuurpad komen. Verder kunnen er twee extra toegangspaden komen in de Miracle Garden, de bijzondere bloementuin in het park.
Fruitbomen
Er is verder een voorstel om groepjes fruitbomen aan te planten, zodat buurtbewoners zelf fruit kunnen plukken. Een bosuilenkast kan bosuilen lokken, die op ratten jaagt die afkomen op afval.
Zwemplek
Bij het beeld van de ijsbeer kan een zwemplek met ballenlijn worden ingericht, staat er in het stuk. De Erasmusgracht heeft geen zwemwaterkwaliteit, maar wordt veel gebruikt door buurtbewoners en honden. Met Waternet en gemeentelijke afdelingen zal worden bekeken of het haalbaar en veilig is om een zwemplek bij de IJsbeer in te richten, aldus het stuk.