Deze zomer zet De Westkrant een aantal Westbewoners in het zonnetje. Jelle Reijman sprak met ondernemer Gary Feingold, onder meer bekend van Café Belcampo in De Hallen. De Baarsjesbewoner organiseert ook allerlei culturele evenementen.
door Jelle Reijman
Gary Feingold is ondernemer in hart en nieren en een veelzijdige inwoner van de Baarsjes met interesse in culturen, dans, kunst, en alles wat daarbij komt kijken. Runt Café Belcampo, het culturele leescafé van Bibliotheek De Hallen. Hij organiseert daar vele evenementen, van concerten en voorstellingen tot literaire en culturele activiteiten. Maar wie is deze actieve man achter al deze projecten? Waar houdt hij van in West?
Gary woont al 23 jaar in de Witte de Withstraat, De Baarsjes. Eerst huur, later koop. Tweehoog met een balkon op het Westen. Dat is dan ook een van zijn favoriete plekken, op de zeldzame momenten dat hij ’s avonds thuis is: het balkon. De woonkamer loopt over in dat balkon, waar ’s avonds een heerlijk zonnetje schijnt.
In dit huis groeiden zijn zoon en dochter op. Zijn zoon ging een jaar geleden uit huis, maar niet ver: hij studeert aan Amsterdam University College (AUC) en woont op het Science Park. Wat doet zijn zoon daar, naast het volgen van het AUC? Hij organiseert de Dormsessions; maandelijkse concerten op de campus. “Dat had ik nooit gedacht, dat mijn zoon gewoon ook zulke dingen zou gaan organiseren”, zegt Gary trots. “Ik kan hem bijna elke week wel even zien. Dat ging wel anders bij mij. Ik woonde met mijn ouders in Los Angeles in Californië en ging studeren in Santa Cruz, ook Californië. Echter, dat was duizend kilometer bij mijn ouders vandaan. Dat mijn zoon op maar twintig minuten fietsen woont, vind ik heel mooi.”
Activiteiten en werkzaamheden:
– Oprichter Henny Jurriens Studio voor dans in de Chassékerk
– Mede-oprichter AmsterDans, de eerste internationale danswedstrijd in de stad voor dansscholen
– Oprichter Stichting Kunstendialoog, waar door middel van kunst wordt geprobeerd de dialoog aan te gaan tussen verschillende (bevolkings)groepen
– Runt Café Belcampo in De Hallen
– Is een nieuwe zaak aan het opzetten in de Kinkerstraat
Veel is Gary niet thuis. Als hij niet bij Belcampo is om een door hem opgezette activiteit bij te wonen, gaat hij wel naar andere culturele evenementen in de stad. Zijn hele leven speelt zich ongeveer af in De Baarsjes. Zijn Italiaanse vrouw Savina werkt twee straten verderop in het Chassé Hotel en geeft balletlessen bij de Chassé Dance Studios. Hij woont vier straten bij Belcampo vandaan en zijn tandarts en huisarts zijn om de hoek. Al met al een hele kleine ecologische voetafdruk dus.
Buiten
“Soms, veel te zelden, loop ik een rondje door het Erasmuspark. Dat is prachtig. Het Rembrandtpark vind ik ook heel mooi, maar ik kom daar echt te weinig. Ineens zit je tussen het riet. Soms loop ik wel met mijn vrouw langs de Admiralengracht, daar is een mooi soort promenade aangelegd. Je loopt daar mooi samen, hier en daar een eend. Als je trouwens in Theater de Meervaart bent en je zit in de kleine zaal, moet je de gordijnen eens openen. Dan kijk je met prachtig uitzicht uit over het meer. Echt heel erg mooi. Ik kom ook graag op het WG-terrein (Wilhelmina Gasthuis) in de Helmersbuurt bij het Amsterdams Theaterhuis. Dat is zo’n mooi stukje stad, daar moet je echt eens rondlopen.”
Horeca
“Er zitten bij mij in de straat twee heerlijke restaurants. Op het Witte de Withplein zit bijvoorbeeld Nelis. Een gezellig terras en prima eten! Ook zit er een nieuw Syrisch restaurant dat fantastisch is in de straat: Sham. Echt heerlijk eten, daar eet ik redelijk vaak.”
Wat kan er anders of beter in West?
“Het is een goeie verbetering dat de scooters van het fietspad af zijn, maar ik heb zelf ook een scooter. Dat was een bewuste keuze, een scooter is minder belastend voor de stad dan een auto. Maar soms moet ik ’s ochtends in Noord zijn, ’s middags in Oost en ’s avonds in West. Dat is gewoon niet te fietsen als je een drukke dag hebt. Doordat veel straten, bijvoorbeeld de Kinkerstraat, voor auto’s een richtingsverkeer zijn, zijn ze dat nu ook voor scooters en ben je voortdurend aan het omrijden en kom je moeilijk waar je moet zijn, daar moet echt wel even naar gekeken worden. Anderzijds, als Amsterdam iets doet, dan is het altijd drastisch. De stad moet dan weer even wennen.”
“Het toerismebeleid is nu ook wat lastig. Ik begrijp dat er misbruik van gemaakt wordt, maar bijvoorbeeld wanneer dansers uit de hele wereld naar Amsterdam komen voor het Henny Jurriens Studio zomerprogramma voor dans merk ik dat zij nu gewoon geen kamer kunnen betalen. De hotels zijn zo duur en jeugdherbergen zitten vol. Dit zijn echt niet de mensen die overlast veroorzaken voor de stad als ze een kamer huren voor een paar weken, maar zij zijn nu wel de dupe van zo’n streng beleid. Hier moet eigenlijk een betere balans komen”
De toekomst
Gary zit vol plannen. Gary’s komt terug in de Kinkerstraat met een nieuwe naam en een nieuw concept. Hier had hij tot enkele jaren geleden een zaak voor bagels en muffins, de laatste van zijn keten. “Ik zal zelf niet achter de bar gaan staan, maar ik ben actief bezig met het nieuwe concept. Het moet een hang-out worden voor lokale bewoners. Geen hippe nouvelle cuisine, dat is er al genoeg. Het moet vooral leuk zijn voor de mensen uit de buurt.”