Het zuurdesembrood en de taartjes van Loof in de Bilderdijkstraat zijn razend populair. In november hoopt de bakkerij, die inmiddels Louf heet, een tweede zaak te openen aan de Wittenkade in Westerpark.
“Als het goed is gaan we in november open, Inshallah”, zegt Mourad Saber. Op sociale media gonsde het van de geruchten dat er een zuurdesembakkerij zou komen op de Wittenkade 94H, in een deel van het pand waar ooit de uiterst geliefde Avondmarkt zat. Dat Mourad dit nieuws bevestigt, vind ik cool. Hij is mede-eigenaar van een heel bekende zuurdesembakkerij: Louf in de Bilderdijkstraat, een zaak die eerder door het leven ging als Loof (en waar ik in dit artikel vrij lyrisch over schrijf).
Mourad is een van ons: hij woont al jaren op de Wittenkade. Op de Facebook-pagina Westerpark had sociale held Ibu Koike Hess al gereageerd op de komst van de nieuwe ondernemers, zonder namen te noemen. “Een van de beste bakkers van Amsterdam komt hier. Ook nog mensen met hart voor de buurt. Een mooie toevoeging.” En als Koike iets zegt, dan neem ik dat heel serieus.
Bakkerij Westerpark
Louf is niet ‘slechts’ een bakkertje; de zaak in Oud-West is een bakkerij, patisserie, deli, koffiebar én boekenwinkel ineen. Qua eetbare waar stond ik er ooit oog in oog met een zuurdesembrood van diverse granen, een taartje met een crème van chocolade en boter op een boekweitbodem, ‘flapjes’ met feta, honing, sesam en venkel en lamssaucijzenbroodjes. Bij de nieuwkomer komen dus andere creaties in de vitrine te liggen dan bij bakkerij Westerpark om de hoek, de buurtbakker die wereldberoemd is om zijn amandelspeculaas. Ik kan niet wachten tot Louf zijn deuren opent!