Op zaterdag 7 en zondag 8 september vindt op het Stenen Hoofd in Amsterdam-West voor de eerste keer het Ayo Indo & Moluks festival plaats.
Met dit gratis festival willen de organisatoren ‘Indonesisch en Moluks erfgoed vieren’. Op het festivalterrein komt een foodcourt en een markt. Ook zal er ruimte zijn voor muziek en kunst (dj’s, zangers, sprekers, bands) en kun je workshops volgen. Op de website, die nog niet compleet is, staan er drie: een sambal workshop, een workshop jamu (traditioneel Indonesisch gezondheidsdrankjes) en een batik workshop in samenwerking met museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt. Op Instagram kun je de plattegrond van het festivalterrein zien.
Niemandsland
Eerder schreven we dat tijdelijk Niemandsland op het Stenen Hoofd zit. Bij de pipowagen van de drie Kroon-broers kun je koffie en thee bestellen, niet-alcoholische drank, broodjes en salades. Voorheen hebben op deze locatie pop-ups gestaan met een link naar Indonesië en de Molukken.
Paaseiland
In 2019 en 2020 stond Paaseiland er, waar je terecht kon voor comfort food uit de Pacifische keuken. Van de twee uitbaters had Dylan een Molukse vader. Vandaar de koho-koho op de kaart, een Molukse makreelsalade met kokos, citroen en sambal.
Brandend Zand
Daarvoor exploiteerde kunstenares Tamara Jongsma drie jaar Brandend Zand, vernoemd naar de hit van Anneke Grönloh. Net als deze (overleden) zangeres heeft Tamara zowel Indonesisch als Nederlands bloed. De kleurrijke Indische lady serveerde bij Brandend Zand onder meer haar pittige pindasoep met taugé, bosui, gebakken uitjes en koriander. Voordat ze de strandkiosk opende, ging ze als als de ‘Lachende Pinda’ van foodmarkt naar foodmarkt om deze soep te slijten. Ik wacht nog steeds op de dag dat haar dochter Lila Felperlaan de steengoede soep in een van haar zaken gaat verkopen. Misschien bij Toni’s in De Baarsjes?