West is een bijzonder restaurant rijker. Als enige in de stad serveert Kenneh exclusieve West-Afrikaanse gerechten met een Frans accent.
Sinds woensdag 24 juli staan de deuren van een nieuwe zaak aan de Nassaukade 153G open: Kenneh, een fine dining-restaurant dat West-Afrikaanse gerechten met Franse invloeden biedt. West-Afrika is een uitgestrekte regio en omvat landen als Burkina Faso, Ghana, Kaapverdië, Senegal, Sierra Leone en Togo. De keukens van die landen zijn beïnvloed door Arabische en Europese keukens. Hoewel het eten in de regio gevarieerd is, zijn er ook veel overeenkomsten tussen de landen.
Fufu
West-Afrikaanse koks gebruiken bijvoorbeeld veel dezelfde ingrediënten: bakbananen, rode palmolie, okra, geitenvlees, cassave, granen en gierst. De gerechten zijn vrij pittig dankzij cayenne- en chilipeper. Een gerecht dat je veel in West-Afrika tegenkomt is fufu: een beslag van yams (een soort wortelknol) en cassave of ander zetmeel. Ik heb het ooit gekregen van een vrouw uit Sierra Leone. Ik kreeg er een kipgerecht bij.
West-African Experience
Voor iedereen die all the way wil gaan, heeft Kenneh een West-African Experience van vier (90 euro) of zes gangen (120 euro). Je krijgt dan bijvoorbeeld kreeft met chili-olie en truffel, een rijstschotel uit Sierra Leone met kool en entrecôte en een dessert van witte chocolade, gember en bakbanaan. Daarnaast kun je à la carte eten. Begin met gegrilde sla, mosterdzaad, een Japanse bouillon, geroosterde prei en een olie van peterselie (17 euro). Als hoofdgerecht wellicht een côte de boeuf met onder meer yam en aromatische West-Afrikaanse pepertjes: selimpeper. Voor toe een stuk kokoscake met nootmuskaat, fudge en tamarinde. Vega opties zijn mogelijk.
Zuid-Oost
In Amsterdam vind je vooral Noord-Afrikaanse (Marokkaanse, Algerijnse) en Oost-Afrikaanse restaurants (Eritrese, Ethiopische). Zo schreef ik eerder over Oost-Afrikaanse smaken in Oud-West. Als je in Amsterdam West-Afrikaans wilt eten, kun je het best naar Zuidoost gaan, zoals naar African Kitchen. De schaarse restaurants die er zijn, hebben vooral een huiselijke sfeer. Het gaat er daar minder chic aan toe dan bij Kenneh. De nieuwkomer is dus uniek bezig. En West heeft de primeur.
V-Corner
In het pand van Kenneh zat tot voor kort een Vietnamees restaurant waar heel spannende cocktails werden geschonken: V-Corner. Ik at er een van mijn favoriete Vietnamese voorgerechten: prawn on the bone, stengels citroengras met een garnalenmengsel er omheen. Om de een of andere reden doen Vietnamese restaurants het niet goed in West. Heel benieuwd of West-Afrikaans aan gaat slaan!