Rond de J.P. Heijestraat vind je opvallend veel Ethiopische en Eritrese restaurants bij elkaar. De laatste tijd duiken ook in de rest van ons stadsdeel nieuwe Afrikaanse restaurants op.
Tussen de overwegend grijze en witte gevels van de Bilderdijkstraat springt de knalgele nieuwkomer op nummer 83 eruit: Fenan Klein Afrika. Uit de keuken van dit eethuisje komen gerechten uit Oost-Afrika, namelijk uit Ethiopië en Eritrea, een land dat in het noordwesten grenst aan Soedan, in het zuidoosten aan Djibouti en in het Zuiden aan Ethiopië.
Veel groentegerechten
Van de vleesgerechten op het menu is kitfo vrij bekend onder foodies: rundertartaar die de kok kort bakt in kruidenboter en gedroogde berbere, een kruidenmix van onder meer rode chilipeper, fenegriek, gember en kruidnagel. Je krijgt er verse geitenkaas bij (ajibo). Visliefhebbers kunnen zich laten verleiden door de gebakken dorade. Vegetariërs hebben helemaal veel keuze: de kok weet wel raad met pompoen, tuinbonen en linzen. Hamli, in kruidenboter en tomatensaus gebakken spinazie, is een van de bekendste groentegerechten uit de Ethiopische keuken. De gerechten worden geserveerd op een schaal en je eet met je handen, met behulp van een soort pannenkoek.
J.P. Heijestraat
Fenan Klein Afrika zit sinds oktober 2024 in de Bilderdijkstraat. Maar compleet nieuw is dit eethuisje niet. Het is het tweede filaal van Fenan Klein Afrika in de J.P. Heijestraat. Zoals ik in dit artikel schreef, vind je in en rondom deze straat in Oud-West veel Ethiopische en Eritrese restaurants bij elkaar, zoals Abyssinia, Lalibela en Addis Ababa. Qua Oost-Afrikaans eten zit je dus gebakken in Amsterdam-West.
Kenneh
Voor West-Afrikaanse gerechten moest je tot voor kort he-le-maal naar Zuidoost, bijvoorbeeld naar African Kitchen. Maar inmiddels kun je ook in West-Afrikaans eten. Vorige zomer ging aan de Nassaukade 153G Kenneh open. Anders dan de andere West-Afrikaanse zaken in onze stad is dit niet een eenvoudig eethuisje met een huiselijke sfeer, maar fine dining-restaurant. En dat is uniek in Amsterdam.
Sterrenrestaurants
De eigenaar, Samuka Kenneh, groeide op in Sierra Leone en werkte in Nederland in verschillende sterrenrestaurants. In Amsterdam werkte hij bijvoorbeeld bij Ron Gastrobar en 212. Bij Kenneh wil hij die die twee werelden samenbrengen. Er zijn twee menu’s die je langs de smaken van Nigeria, Sierra Leone, Ghana en Senegal leiden: The full West-African experience en het tasting menu.
Jolof
Ga je all the way, dan kun je onder meer rekenen op een oester in Ghanese stijl, kreeft met yasa, een pittige uienstoof, en de West-Afrikaanse signature dish jolof. Dit pittige rijstgerecht wordt bereid met tomaten, chilipepers en uien. Bij Kenneh krijg je er gestoofde kool en entrecote bij. Door de chique ingrediënten is dineren wat prijzig. Lunchen is betaalbaarder.
Algerijns restaurant in Centrale Markthal
Afrika is een loeigroot continent met een grote culinaire diversiteit. De Noord-Afrikaanse keuken is ruim vertegenwoordigd in West. Waar Marokkanen in onze buurt zoal smullen, lees je hier. In Oud-West en Westerpark kun je ook prima Algerijns eten. In de Eerste Constantijn Huygensstraat zit Rue d’Alger, voorheen Rue la Bastille. In het Westerpark zit het populaire raïnaraï. Eigenaar en chef-kok Laurent Med Khellout heeft al drie vestigingen in onze stad, maar weet van geen ophouden. In februari of maart wil hij een gigantisch restaurant openen in de Centrale Markthal op het Food Center aan de Jan van Galenstraat.