“We leven in Amsterdam op een vuilnisbelt. De stad is verworden tot een van de smerigste in de wereld”, schrijven 39 Amsterdammers in een open brief aan Het Parool. Onder hen schrijver Adriaan van Dis.
De vervuiling in het centrum en andere stadsdelen waaronder West is uit de hand gelopen, zo stellen zij in de brief. De ondertekenaars wijzen op de vele opengebroken afvalbakken door inzamelaars van plastic flesjes en blikjes met statiegeld. Ook wijzen zij op een gebrek aan adequate containers, geblokkeerd met bergen vuil eromheen, en ‘vuilnisbelten’ in de stad.
Ratten en meeuwen
“We betalen jaarlijks voor de reinigingskosten van de stad, maar zien er niets voor terug. De ratten en meeuwen tieren welig op deze vuilnisbelt, een gevaar voor de volksgezondheid”, schrijven zij. De ondertekenaars suggereren dat zij stoppen met het betalen van de afvalheffing. “Dan moeten we maar gaan staken, want smeriger kan het bijna niet worden.”
Niet schoon genoeg
Verantwoordelijk wethouder Hester van Buren kondigt op LinkedIn aan met extra maatregelen te komen, naast de maatregelen die al worden genomen. “Ik begrijp de frustratie over de problemen met afval en vervuiling in met name het centrum, het is ook gewoon nog niet schoon genoeg. Het heeft onze topprioriteit.”
Veegploegen
Van Buren meldt dat ‘extra veegploegen en handhaving’ worden ingezet, ook in de weekenden. Ze schrijft dat in het centrum dagelijks het huishoudelijk afval wordt opgehaald en prullenbakken op drukke plekken meerdere keren per dag worden geleegd. Op verschillende plekken zijn containers geplaatst als alternatief voor de inzameling van zakken.
Zwerfvuil
“Het openscheuren van zakken huishoudelijk afval en openbreken van de afvalbakken door de landelijke invoering van statiegeld is nog steeds een groot probleem met veel zwerfvuil tot gevolg”, aldus Van Buren. “We zijn bezig met het ontwikkelen van inzamelhubs speciaal voor statiegeldblikjes en -flesjes zodat op drukke plekken en in parken de afvalbakken niet worden opengebroken.”
‘Juiste gedrag’
De wethouder doet ook een dringend beroep op bewoners en ondernemers om ‘het juiste gedrag te vertonen’. “Belangrijkste is om statiegeld- flesjes en blikjes vooral niet weg te gooien maar weg te brengen naar een statiegeldautomaat.” Ook vraagt zij om geen afval naast containers te zetten en het te melden als ze vol of geblokkeerd zijn. Nog een verzoek: zet grof afval alleen op straat op vaste inzameldagen.