Meestal voert Niet te Koop actie tegen de verkoop van sociale woningen in Zuid. Maar zaterdag hebben de leden van de groep een huis aan de Van Oldenbarneveldtstraat in de Frederik Hendrikbuurt beplakt. Ze vinden de verkoop van de woning door Ymere niet te rijmen met de woningcrisis. Daarnaast was de woning op nummer 71 een van de weinige overgebleven sociale huurwoningen in de buurt.
“Dit was een sociale benedenwoning, geschikt voor ouderen, maar die verkopen ze nu voor het hoogste bedrag”, vertelt Boudewijn Rückert van de actiegroep. “De overheid bepaalt dat corporaties een boete moeten betalen, de verhuurdersheffing, voor het verhuren van sociale huurwoningen. Daar zijn we fel op tegen. We willen dat deze woningen behouden blijven.” Hij vertelt ook dat er in deze buurt nog maar weinig sociale huurwoningen zijn.
Stickers en posters
Op de achtergrond klinkt muziek van John Lennon, Rückert roept door de megafoon en het huis wordt volgeplakt met stickers en posters; het is al de 36ste zogenoemde flitsactie van Niet te Koop. “We hopen dat de wethouder het oppikt en naar Den Haag gaat”, vertelt hij even daarvoor. Voorgaande acties werden vooral in Zuid gevoerd, maar de verkoop is volgens Rückert door de hele stad aan de gang. “De sociale voorraad verdwijnt en nieuwbouw is beneden de maat.” Hij ziet dat nieuwbouwwoningen van de corporaties vaak flexwoningen worden voor jongeren waar zijn na vijf jaar weer uit moeten, iets wat de actiegroep niet ziet als oplossing.
Niet te koop
“Sociale huurwoningen zijn niet te koop!”, roept hij door de megafoon. Ongeveer 20 tot 30 omstanders, actievoerders en mensen van verhuurdersverenigingen roepen met hem mee. “Niet te koop! Niet te koop! Niet te koop!”, klinkt het.
Twee omstanders vertellen achter de actie te staan. Ze staan niet achter de verkoop van sociale huurwoningen, zien de wachttijden oplopen en buurten veranderen. “Boven mij woont een gezin met vier kinderen in een woning van 41 vierkante meter, de ouders slapen op matrassen in de woonkamer. Zij kunnen niet verhuizen en door de verkoop van die woningen worden de wachtlijsten alleen maar langer. Wanneer zij eenmaal kunnen verhuizen, zijn de kinderen het huis uit.”
Ongelijkheid
Eileen is al voor de twintigste keer een huis aan het beplakken op haar vrije zaterdagmiddag. “Uiteindelijk komt het heel erg neer op ongelijkheid in de samenleving, dat neemt echt ontzettend toe. Dit is een voorbeeld van hoe dat gebeurt, terwijl er eigenlijk volkshuisvesting zou moeten zijn. Zeker in tijden van woningnood.” Op dit moment zijn er door heel Nederland zo’n 330.000 woningen te weinig. “De corporaties zeggen dat ze woningen terugbouwen, maar daar moet je heel goed naar kijken. Vaak zijn dat flexwoningen voor jongeren of studentenwoningen, dus tijdelijke woningen. Er komt echt een andere stad voor terug.”
En die stad is niet meer voor iedereen, daar zijn de actievoerders het over eens. “Er moet echt een stop komen op de verkoop van sociale huurwoningen. Er zijn er echt al veel te weinig. Met marktwerking kan je geen sociale stad in stand houden, dat moet de gemeente ook zien”, besluit Eileen.
Nu je hier toch bent… willen we je iets vragen. Steeds meer mensen lezen De Westkrant en dat waarderen wij enorm. De Westkrant is gratis, maar journalistiek kost tijd, moeite en geld. Door jouw donatie kunnen wij ons werk blijven doen en iedere dag nieuws brengen uit Amsterdam-West.
Voor minimaal € 5,- kun je ons steunen, en dat is zo gebeurd.
Klik hier om te doneren Word supporter