9 redenen om de pont naar NDSM te pakken

Street art, desembrood en Amsterdamse biertjes

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Vanaf de Pontsteiger vaar je met de veerboot in circa 7 minuten naar de rauwe, creatieve wereld die NDSM heet. Tussen de zeecontainers, poenige appartementen en voormalige loodsen wemelt het van de hotspots. Deze negen plekken mag je volgens Patricia niet missen.

Met stip op 1: STRAAT Museum, NDSM-Plein 1
Uniek museum waar je wordt ondergedompeld in street art en graffiti van grote namen en aanstormend talent. Je komt gegarandeerd ogen tekort om de ruim 160 werken te bekijken. Naast de vaste collectie, die geregeld wordt aangevuld, zijn er wisselende tentoonstellingen. Van 4 oktober 2024 tot en met 2 maart 2025 is er bijvoorbeeld een reizende voorstelling van de Franse kunstenaar SETH, ook bekend als de Globepainter. In zijn interactieve expo ‘Seth se la joue’ verkent hij de aspecten en mogelijkheden van spel over de hele wereld. STRAAT is hét museum waar ook kinderen en tieners uit hun dak gaan. (Trust me: dit weet ik uit ervaring).

2. De Kunststad, NDSM-Plein 21
Deze culturele broedplaats met circa tachtig ateliers beslaat ongeveer een derde van de oppervlakte in de loods. De rest van de enorme ruimte wordt verhuurd voor onder meer filmopnames, tentoonstellingen, markten en congressen. In De Kunststad kun je rondslenteren en gluren naar de creaties in de ateliers. Maar het is het leukst om erheen te gaan op NDSM Open op zaterdag 5 oktober. Op die dag staan de deuren van álle ateliers en werkplaatsen op NDSM open, dus ook die van bijvoorbeeld zeecontainercomplex Treehouse. Het complete (gratis) programma vind je hier.

3. Beautiful Distress House, Ms. Van Riemsdijkweg 41A
Beautiful Distress wil met met kunst mentale kwetsbaarheden zichtbaar, voelbaar en daarmee bespreekbaar maken. Tot 13 oktober kun je nog naar de tentoonstelling ‘Wapen van redelijkheid’ van schrijfster Robin van Maagdenberg. De aanleiding voor deze expo over ‘gesmoorde woorden in de psychiatrie’ was haar residentie bij Zon & Schild, een psychiatrische instelling waar haar oma in de jaren ’70 van de vorige eeuw verbleef. Kijk hier voor meer info.

4. IJver, Scheepsbouwkade 72
Deze zaak in de honderd jaar oude loods van de Nederlandsche Dok- en Scheepvaart Maatschappij (NDSM) is de uit de kluiten gewassen broer van Bar Baarsch in de Jan Evertsenstraat. Welk (lokaal) biertje je ook zoekt, bij IJver vind je het vast. Samen met bierbrouwerij Oedipus uit Noord heeft IJver zelfs een eigen biertje ontwikkeld: Schwung, inclusief  ‘hedendaagse hopsoorten die aroma’s van steenfruit geven’. Kipkantjes met chili-cashew-korianderdip, jackfruit bitterballen en/of bierbrood met boter erbij? Je lunch-lust kun je stillen met een broodje rendang of rode curry-kokossoep. Voor ‘s avonds schaft de pot behalve coq à la bière en scholfilet ook vegan gerechten.

5. PLLEK, T.T. Neveritaweg 59
Dit restaurant is een van de klassiekers op NDSM. Wat voor seizoen het ook is, PLLEK is altijd fijn. De ruimte leent zich voor woeste feesten, yogasessies en herdenkingen. Het menu drijft grotendeels op groenten. Hoewel vis en vlees ook van de partij zijn. Ontbijt met Amerikaanse pannenkoeken, lunch met een salade van krokante koningsboleet of dineer met merquez van wild zwijn.

6. Noorderlicht, NDSM-Plein 102
Ook deze klassieker mag je niet missen. Geregeld staat er livemuziek op de agenda. ‘Gewoon’ borrelen kan altijd, zoals met chips van groente, oesterzwambitterballen of droge worst van ‘buitengewone varkens’. Overdag smeert de keukencrew bietenhummus op broodjes en husselen ze een salade met geroosterde peen, ingelegde biet, zonnebloempitten en spelt bij elkaar. ‘s Avonds gaat er een huisgemaakte vegan burger in de pan en kun je ook gerust vragen om nasi rames met rendang van rundvlees.

7. Contrast, Ms. Van Riemsdijkweg 306
Dit minimalistisch ingerichte drijvende restaurant is een van de laatste aanwinsten op NDSM. Restaurantgids Gault & Milau is lovend en vindt dat de Baskische chef Iñaki Bolumburu een keuken brengt ‘op basis van traditie, respect voor de natuur en vakmanschap’. Een voorbeeld daarvan: crème van broccoli en walnootolie met daarop koolrabi, mosseltjes en gegrilde spitskool. Alleen op zaterdag en zondag kun je er à la carte lunchen (mosselkroketjes, varkenstong). De rest van de dagen kun je er borrelen met hapjes of dineren met vijf of acht gangen.

8. Bakkerij Solinger, NDSM-plein 27
Bakkers in West zijn meesters in het maken van zuurdesembrood. Maar misschien vind je het leuk om te ontdekken wat Ingeborg er op NDSM van bakt? De recensies voor haar bakwerk zijn goed. Ik proefde een goede babka (zoet broodje) met pruim: stevig en zacht tegelijk en iets gezoet. Ze maakt ook nog eens zelf jam en verkoopt belegde broodjes. Je vindt haar licht chaotische zaak in de loods van de Kunststad (nummer 2 van deze lijst).

9. Last but not least Bureau Wijn en Kaasbuur, TT. Vasumweg 31
Donderdag 26 september openden de eigenaren van Bureau Wijn en Kaasbuur uit Bos en Lommer hun tweede zaak. Voor het filiaal in Noord werken Gita en Daniel, die inmiddels zijn getrouwd, samen met koffiebedrijf Crew de la Crema. Hun combinatie van (natuur)wijn, kaas en koffie vind je in Door Open Space. Gita: “Op deze plek is altijd wat te doen. Op zaterdag 5 oktober is er bijvoorbeeld een vintage markt.”
Als ik er ben, druppelt de ene na de andere Noorderling binnen. Stuk voor stuk zijn ze enthousiast. Immers: “Een kaas- of wijnwinkel is hier nog niet.” Nou, ze hebben er een steengoede zaak bij. Gita selecteert de mooiste kazen, Daniel de lekkerste wijnen. Je kunt de twee gerust om advies vragen: de Kaasbuur en haar man weten wat de klant lust. Lees dit artikel maar eens.

Kaasbuur (Gita) en Bureau Wijn (Daniel) in Noord. (Foto Patricia Jacob)