7x smullen op z’n Grieks in Amsterdam-West

Ikaria Park. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Om je heimwee naar Griekenland en de Griekse cuisine te stillen, serveren we je zeven buurttips. Prik in gegrilde inktvis en gevulde wijnbladeren. Laaf je aan kaneel-honingijs en vul je glas met retsina!

1. Dionysos Taverna, Overtoom 176
Sinds 1992 kun je bij deze taverne in Oud-West binnenlopen voor een waaier aan Griekse happen. Reken op een Griekse boerensalade, gyros, gegrilde grote garnalen en geflambeerde oude kaas. Stort je op gegrilde lamskoteletjes, gebakken sardientjes en gegrilde inktvis met knoflooksaus. Laat wijnbladeren met rijstvulling aanrukken en houd je niet in qua dip: aubergine, viskuit, pikante fetakaas. Het is er allemaal en méér.

2. Ela!, Jan van Galenstraat 68
In deze blije blauw-witte traiterie in de Jan van Galenstraat wemelt het van de hapjes, zoals gegrilde inktvisspiesjes, gevulde wijnbladeren, courgettekoekjes en gevulde deegpakketjes. De salades staan er ook stralend bij: van de octopussalade en auberginesalade tot de pittige kaassalade. In de categorie ‘boers en stevig’ zijn er ovenschotels met onder meer gehakt en kaas (moussaka, pastitio). Alsof je dan nog een toetje op kunt! Hoewel een chocoladevijg of een zandkoekje met poedersuiker er natuurlijk wél altijd bij kan. Een kwestie van doorzetten. En nu je toch bij deze zaak in Bos en Lommer bent, kun je natuurlijk ook wat extra’s inslaan, zoals Griekse olijfolie of biologische retsina.

3. Ikaria Food, Bilderdijkstraat 108K
Deze kiosk in Oud-West kun je herkennen aan de lange rij voor het luik. Ikaria is een zogenoemde Blue Zone, een gebied waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. Het eten en drinken dat je bij de gelijknamige kiosk kunt kopen, schijnt te helpen om gezond oud te worden. Behalve traditionele, Griekse koffie krijg je hier kruidenthee uit Ikaria, inclusief tijm-honing. Er zijn deegpakketjes met spinazie en feta of met zoete pompoen. Toast met feta, tomato, rode ui, rucola en olijven (kalamata) is een optie. Hoewel het gegrilde  bananenbrood met Griekse yoghurt, tijm-honing, walnoten en kaneel ook verleidelijk is.

4. Ikaria Park, Bilderdijkpark 1A
Behalve een kiosk hebben de eigenaren van Ikaria Food ook een restaurant in Oud-West. Op een toplocatie, om precies te zijn: het mini-park bij de Bilderdijkstraat. Binnen en buiten het glazen horecapaviljoen worden klassieke Griekse gerechten in een eigentijdse outfit gedeeld: gebakken visjes met citroen, gegrilde zeebaars met oregano, langzaam gestoofd lam (kleftiko), in sinaasappel gebakken kikkererwten met rozemarijn en kaas. Maak het ‘karwei’ af met iets zoets. Bijvoorbeeld met pecan-walnootcake en kaneel-honingijs.

5. Mitsos, 2e Hugo de Grootstraat 25
Deze traiteur in Westerpark imponeert al jaren met een lange lijst zoetigheden, waaronder gesponnen filodeeg met noten en roompudding, sinaasappel-yoghurttaart en rijstpudding met vanille en kaneel. Aan het hapjes-front ook veel goeds: gemarineerde reuzenbonen met verse kruiden, artisjokbodems met tuinbonen in dille-roomsaus, gevulde puntpaprika’s. Als hoofdgerecht is er langzaam gestoofd kalfsvlees met vijgen en kaneel, moussaka en bijvoorbeeld een pita met vegetarische vulling, inclusief tomaat, tzatziki en rode ui.

6. Olivity, Overtoom 239
Door veel van haar creaties – ook de zoete – sijpelt Griekse olijfolie. En dat geeft ze un certain je ne sais quoi. Wil je weten wat ik bedoel, probeer dan de sinaasappeltaart van Caterina Tzoridou. Ook haar kokos-walnootcake mag er zijn. Voor haar hartige assortiment geldt vast hetzelfde: gehaktballen in tomatensaus, fetataart, quiches van zoete aardappel, vegetarische moussaka. Je kunt bij haar in Oud-West ook boodschappen doen. Griekse koffie, honing, mountain tea en wijn wachten geduldig in de schappen.

7. Oresti’s Taverna, Overtoom 5H
Deze zaak zat eerst in De Pijp, maar zit sinds 2018 in Oud-West. De Griekse roots van de familie die de taverne runt zie je onder meer terug in de filodeegpakketjes met spinazie, dille en feta, de langzaam gegaarde rundersukade met witte wijn en kaneel en de witte olifantenbonen met wilde spinazie en prei uit de oven. Daarnaast staan er ook nog andere mediterrane hapjes op de kaart, waaronder Spaanse.

P.S. Mocht je in Nieuw-West zijn, check dan vooral de gulste Griek van de stad: Plato, Confuciusplein 14. Lees hier mijn recensie.

DeWestkrant