Op zaterdag 1 juli herdenkt en viert Nederland de afschaffing van de slavernij: Keti Koti. Het Westerpark staat al de hele maand in het teken van deze belangrijke datum. Daarnaast zij er nog meer plekken in (Nieuw-West) die er aandacht aan schenken.
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat er een eind kwam aan de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied. In het herinneringsjaar pakt Amsterdam extra groot uit rond 1 juli, Keti Koti. Zoals we eerder schreven, staat het Westerpark al de hele maand in het teken van de afschaffing van de slavernij. Maar dat is lang niet het enige event op de buurtagenda.
WEST
1. Free Heri Heri, De Nieuwe Liefde (Da Costakade 102)
Ter herdenking van het slavernijverleden en ‘om het verleden te verbinden met het heden’, kun je in dit culturele centrum in Oud-West op 30 juni gratis en gezamenlijk het Surinaamse gerecht heri heri eten: gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene banaan, gezoute vis en een ei. Kijk hier voor details.
2. ‘Gedeeld Verleden, Gezamenlijke toekomst’, Podium Mozaïek (Bos en Lommerweg 191)
Theatermaker Jetty Mathurin, verhalenverteller Onias Landveld, cabaretier en regisseur Jeffrey Spalburg laten op 1 juli met performances en theatrale lezingen hun licht schijnen op ‘ons gedeelde verleden, heden én gezamenlijke toekomst’. Tijdens het programma in het culturele centrum in Bos en Lommer worden er honderd gratis porties heri heri uitgedeeld, een gerecht met een bijzondere oorsprong. Meer info over dit event en de maaltijd, vind je hier.
3. Kinderherdenking, Surinameplein
Ook dit jaar organiseert de Stichting KinderHerdenking & SlavernijEducatie op de Dag van Besef (30 juni) weer een herdenking in De Baarsjes. Met de kinderherdenking wil de stichting ‘alle Amsterdammers informeren over en betrekken bij het slavernijverleden van Amsterdam’. Het thema ‘samen stilstaan, leven en vieren’ loopt als een rode draad door de dag. Er zijn toespraken en optredens van schoolkinderen over thema’s als slavernij en vrede en veiligheid. Om 12.00 uur is er één minuut stilte. Daarna leggen de aanwezigen bloemen bij het Monument van Besef. Kijk hier voor het volledige programma.
4. Keti Koti Tafel, Buurthuis de Tagerijn (Balbaostraat 18)
Wie aanschuift aan een Keti Koti Tafel, krijgt een ‘rituele maaltijd’ en kan via het delen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens stilstaan bij ‘hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden’. In Amsterdam staat de tafel op diverse plekken, zoals op 6 juli bij Buurthuis de Tagerijn in De Baarsjes. Deelname aan deze ‘dialoogtafel’ is gratis. Je kunt je hier aanmelden.
NIEUW-WEST
5. In gesprek over Keti Koti, New Metropolis (Burgemeester Rendorpstraat 1)
Wat is Keti Koti? Wat betekent het voor de bewoners van Nieuw-West? Hoe staan we hierbij stil? Deze vragen staan centraal in het gesprek tussen bewoners en
Elsbeth Fransisca (opbouwwerker), Roy Carter (community builder) en Urwin Vyen (directeur Ninsee). Na dit gesprek op 30 juni in het debatcentrum in Nieuw-West is er ruimte om met alle aanwezigen na te praten. Hier lees je meer.
6. Keti Koti Viering, Meervaart (Meer en Vaart 300)
Op 1 juli gezamenlijk kijken naar de tv-uitzending van de Nationale Herdenking in het Oosterpark, spoken word- en dansoptredens, samen heri heri eten en daarna feest vieren. De belangstelling voor dit event was zó groot dat het theater in Osdorp besloot om meer kaarten uit te geven. Kijk hier voor de details.
7. ‘Mi sa membre yu’, Meervaart (Meer en Vaart 300)
Op 1 juli kun je in de Meervaart in het kader van Keti Koti ook naar muzikaal theater van Bodil de La Parra en Silbersee. De voorstelling gaat over de manier waarop het koloniale verleden zijn sporen nalaat in het heden en maakt ‘het verdriet, de heimwee en de onderdrukking die in veel families voorkomt voelbaar’. Via deze link lees je meer.
LEESTIPS
Wil je je inlezen in onderwerpen als slavernij en racisme of je kennis daarover verdiepen, dan komen de tips van Mitchell Esajas van pas. Hij is medeoprichter van The Black Archives, een historisch archief en cultureel centrum in Oost. In zijn top 5 belangrijke boeken tipt hij onder meer Witte Onschuld van Gloria Wekker en Wij slaven van Suriname van Anton de Kom.
Op 1 juli zal koning Willem-Alexander tijdens de herdenking van de slavernij het woord voeren. De verwachting is dat hij zijn excuses zal aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Premier Rutte deed dit al eerder. De hamvraag is waar die excuses toe (moeten) leiden. Op 8 juli organiseert The Black Archives daar een expo over: ‘Geen Excuses, Zonder Herstel’. Meer info volgt op de site.