60 jaar Turkse migratie in beeld op Mercatorplein

Gratis buitenexpo in De Baarsjes

Expo 60 jaar Turkse migratie op Mercatorplein. (Foto: Patricia Jacob}
Hoogstins2024

Dit jaar zijn er twee mijlpalen in de Nederlandse geschiedenis: 60 jaar Turkse migratie én 50 jaar HTIB, de eerste Turkse arbeidsvereniging van Nederland. Ter ere daarvan is er sinds vrijdag 6 september een tentoonstelling op het Mercatorplein.

De gratis buitenexpositie in De Baarsjes vertelt in archiefbeelden en portretten het verhaal van zestig jaar Turkse migratie in Nederland. Unieke foto’s uit het het archief van HTIB (Turkse Arbeidsvereniging Nederland) laten zien hoe deze organisatie zich al sinds 1974 inzet voor gelijke rechten voor migranten.

Vrouwenemancipatie
Ook zijn beelden te zien van de eerste generatie gastarbeiders, hun kinderen en kleinkinderen. De portretten van drie generaties Turkse Nederlanders tonen mensen die hebben bijgedragen aan de Nederlandse samenleving en zich onder meer hebben ingezet voor vrouwenemancipatie en mensenrechten.

Culinaire invloed
In 1960 telde Nederland 22 Turken. Vandaag de dag zijn er bijna een half miljoen Turken – de grootste minderheidsgroep in ons land. In Amsterdam is de Turkse invloed overal te merken, zoals in het culinaire aanbod van West.

Identiteit
Wie zich meer wil verdiepen in de Turkse migratie, zou op 17 oktober naar debatcentrum De Balie in het centrum kunnen gaan. Op die avond staat de identiteit van de Turkse migrant, van Turkse migrantenkinderen en Turkse migrantenkleinkinderen centraal.

Podium Mozaïek
Vanaf 15 oktober start bij Podium Mozaïek aan de Bos en Lommerweg 191 ‘Turkse Pizza’, een tentoonstelling van kunstenaar Oli Uygun die op speelse wijze de 60ste verjaardag van de komst van Turkse gastarbeiders in Nederland herdenkt. Hier lees je meer. In november wordt er bij deze cultuurtempel in Bos en Lommer nog meer aandacht geschonken aan 60 jaar Turkse migratie, namelijk met een compleet festival. Deze mix van theater en beeldende kunst loopt van 14 november tot en met 1 december.

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant