Ze scharrelen in onze straten en snuffelen in onze parken. Honden horen bij ons stadsdeel als mayo bij friet. Daarom is het goed dat er in West zat plekken zijn waar ze flink in de watten worden gelegd.
De Parkwachter, Westerpark 5: meet and greet-partijtje voor honden
Vaste hang-out voor baasjes en honden na een rondje park. Honden lebberen aan bakken met water, hun baasjes drinken koffie, eventueel met een tosti of een citroen-maanzaadmuffin erbij. De ene hond graaft een kuil, de andere ravot erop los. Bij De Parkwachter hebben honden de tijd van hun leven en kunnen ze nieuwe contacten opdoen. Deze kiosk is één groot meet and greet-partijtje voor honden
La Chic, Jan van Galenstraat 104: hondenkapsalon
Deze geliefde zaak in Bos en Lommer is trimsalon en dierenwinkel ineen. Op afspraak kun je er het haar van je hond (of kat) laten temmen. Knippen, scheren of uitdunnen. Plukken of ontwollen. Wassen, drogen of borstelen. Alles kan. Ruimte voor algemene hygiëne is er ook. Je kunt de oren van je kameraad laten reinigen of zijn nagels laten controleren.
Miuz, Overtoom 117: ambachtelijk hondenijs
Carlo Petroni verkoopt in Oud-West ambachtelijk ijs van de ‘de allerbeste ingrediënten’. Daarbij heeft hij ook aan honden gedacht. Samen met een dierenarts heeft hij gelato for dogs ontwikkeld. Dit vezelrijke ijs is low in sugar en smaakt naar ‘fior dit latte’. Je hond krijgt dus voornamelijk melk. Maar dan niet zomaar de eerste de beste (lactosevrije) melk. Fior di latte is namelijk Italiaans voor ‘bloem van de melk’, oftewel: het lekkerste en romigste deel van de melk.
The Villy, Bos en Lommerplein 302: hondenkoekje + puppy date
In de huiskamer van de Kolenkitbuurt kun je koffiedrinken en lunchen temidden van lokale kunst. Kom je er met je hond, dan krijgt die standaard een hondenkoekje uit de glazen pot bij de kassa. Vorige maand was er voor het eerst een puppy date. Omdat dat zo’n succes was, staat het event binnenkort weer op de agenda. Wanneer precies is nog niet duidelijk. In de gaten houden dus. Het belooft weer een dolle boel te worden. De honden gaan eerst op de foto. Daarna kunnen ze aan elkaar snuffelen en krijgen ze een kopje slagroom.
Puppy yoga: razend populair, maar …
Studio Rare, Hoofdweg 238-H
Een ‘gewone’ downward facing dog is zo 2023. Een yogi die geen boomer wil zijn, kiest voor yogaposes te midden van hondjes van acht tot twaalf maanden oud. Het idee komt van Puppies & Yoga in Parijs. Tijdens de les van 30 minuten lopen de puppy’s vrij rond. Daarna is er 30 minuten tijd om met ze te spelen of knuffelen. De sessies vinden onder meer plaats in De Baarsjes.
Een medewerker van Puppies & Yoga vertelde in Het Parool dat zowel mensen als puppy’s baat hebben bij de yogasessies. “Normaal gesproken gaan puppy’s van de moeder naar het nieuwe baasje. In dit geval is puppy yoga een soort tussenstop, waarbij ze aan andere mensen kunnen wennen, een socialisatieproces.”
Hoewel de sessies razend populair zijn en de deelnemers hun enthousiasme delen op sociale media, is er ook een ander geluid. Kathalijne Visser, Lector Human-Animal Interactions bij Aeres Hogeschool Dronten, betoogde in hetzelfde artikel dat het welzijn van de hondjes in het geding komt. De reden: bij de sessies is geen puppy-expert aanwezig is die de gedragssignalen van de puppy’s kan lezen en weet wanneer het genoeg is.