Het Weekend van de Rollende Keukens loopt tot en met zondag 29 mei. Patricia nam poolshoogte op het manifestatieterrein van het Westerpark en vond vijf foodtrucks met een wel heel bijzonder aanbod.
Dat het Westerpark dit weekend een groot openluchtrestaurant heeft, kondigden we al eerder aan. Donderdag ging ik er even heen. Ondanks de vele mobiele keukens met veganistische happen en zoetigheden, was de geur van geroosterd vlees en gegrilde kippetjes onmiskenbaar aanwezig. Van de Japanse en Surinaamse keuken tot aan de Jamaicaanse en de Argentijnse cuisine: ‘ons’ openluchtrestaurant heeft het allemaal. De Hollandse keuken is trouwens ook present, hoofdzakelijk in de vorm van poffertjestenten met lollige namen als Pofferdory en Pofferdikkie. Ik liep langs zangers die hun keel schor krijsten, vrienden (m/v) die zaten te bieren en kinderen die stuiterden van de suiker. In al die chaotische gezelligheid zag ik toch het licht: vijf foodtrucks met een opvallend fijn aanbod. Mis ze niet!
Metropolitan: ijs van pionier Kees Raat
Kees Raat schreef onder meer de Chocoladebijbel en IJstijd. De aimabele en uiterst gedreven vakman staat te boek als chocolade- en ijspionier. Hij werkte onder meer bij patisserie Pompadour en bij Holtkamp voordat hij in de Haarlemmerstraat zijn eigen zaak opende: Unlimited Delicious. De bonbons die hij hier maakte vonden hun weg naar talloze sterrenrestaurants.
In 2009 begon hij een nieuwe zaak in de Warmoesstraat: Metropolitan. Je kon er cacao snuiven, zijn befaamde bonbons kopen en likken aan fabuleus Italiaans ijs dat hij zelf draaide. Sinds 2020 is de zaak dicht, maar gelukkig heeft hij nog wel een webshop en foodtruck. Dit weekend heeft hij zijn truck in het Westerpark geparkeerd. Behalve zijn fluweelzachte ijs in drie smaken verkoopt hij er ook ijs op waterbasis, waaronder sorbetijs met gin-tonic.
Bennie Blij: Zuidelijke klassiekers
Bennie zou zijn zestig jaar oude Mercedesbus met een gerust hart kunnen neerzetten in de Provence. Naast de bus draaien piepkuikentjes (poussins) aan het spit. Het menu staat op een krijtbord, de tafeltjes zijn gedekt met witte lakens. Zijn stek heeft wat weg van een Franse bistro op wielen, waar je behalve gegrilde kip, risotto met asperges en citroen ook bouillabaisse met saffraan, aardappel, rode mul, garnaal en mosseltjes kunt bestellen.
Risottini: Italiaanse bitterballen
Je zou arancini de Italiaanse bitterballetjes kunnen noemen. Ze zijn gevuld met risotto en Italianen zijn er verzot op. Ik kan me zo voorstellen dat Hollanders ook wel pap lusten van deze risottoballetjes. Ze zijn immers ook niet vies van een nasibal. De snacks van Risottini zijn vegetarisch. Je kunt kiezen uit drie risotto-smaken, waaronder spinazie en gorgonzola en truffel en champignon.
Raclette Bar
Verwen het kaaskonijn in jezelf en laaf je aan de gesmolten kaas van de Raclette Bar. De klassieker uit het aanbod wordt geserveerd met geroosterde knoflookaardappels, zilveruitjes en pickles. Je kunt er vlees bij bestellen, waaronder Coppa di Parma. Ook is er een Veggie Clette: gesmolten kaas met geroosterde pompoen, gekarameliseerde uien en geroosterde pecannoten.
Pudding Proef
Bij Pudding Proef staat een oude bekende in de schijnwerpers: het puddingbroodje. Ken je ‘m nog? Een zacht puntbroodje, vanillepudding en poedersuiker. Simpel tot en met en een garantie op 100 procent puur genot. Met zijn Pudding Exotica heeft chef-kok Peter Lute van onder meer De Kruidfabriek in Amstelveen het origineel in een spannende outfit gestoken: op het puntbroodje vind je een pudding van passievrucht met een kaffir-lime olie, poedersuiker met matcha, frambozengel en ook nog eens krokante yoghurt met frambozen.