
Tijdens de Nationale Herdenking op zondag 4 mei herdenken we onder anderen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op maandag 5 mei 2025 vieren we dat Nederland in 1945 is bevrijd en dat we al 80 jaar in vrijheid leven. Met oorlogsgeweld op ons continent, in het Midden-Oosten én de rest van der wereld, is het belangrijker dan ooit om deze dagen aandacht te geven. Hoe je dat in West kunt doen? Een greep uit de kosteloze opties!
Op 4 mei 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland eindigde. Amsterdam herdenkt dat met Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet, meer dan 60 lokale herdenkingen, de stille tocht en voorstellingen van Theater na de Dam. Op 5 mei viert de stad van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat Bevrijdingsdag. Er zijn meer dan 100 vrijheidsmaaltijden en je kunt culturele en muziekpodia bezoeken. Op deze site vind je een overzicht van alle activiteiten in de stad. Hieronder vind je een selectie van het gratis aanbod in ons stadsdeel.
4 mei in West
1. Cultureel Centrum de Boom, Admiraal de Ruijterweg 406, herdenking, 18.30-20.30 uur
Bos en Lommer herdenkt op twee plaatsen. In de Boomkerk worden op 18.45 uur onder anderen gevallen parochianen en verzetsstrijders herdacht. De herdenking gaat om 19.30 uur verder bij het monument van de Zittende Vrouw aan de Bos en Lommerweg. Na een toespraak van een stadsdeelbestuurder is het twee minuten stil en volgt het Wilhelmus. Rond 20.30 uur eindigt de bijeenkomst.
2. De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 47, herdenking, 19.30-20.15 uur
Ook dit jaar is er in Oud-West een herdenking bij de plaquette van de omgekomen medewerkers van de Stadsreiniging. Opnieuw wordt stilgestaan bij het afschuwelijke geweld op dit moment en de slachtoffers die daarbij zijn gevallen, en nog steeds vallen. Het programma start rond 19:30 uur en wordt muzikaal omlijst. Ook zijn er verschillende toespraken. Om 20:00 uur is het twee minuten stil. De Taptoe wordt gespeeld door Bart Noorman.
3. Huizen van Verzet, Antillenstraat 45I, verhaal, 15.00 uur
Neef Paul van Tongeren vertelt over Jacoba van Tongeren, een markante verzetsvrouw die bekend stond als ‘De Bonnenkoningin’. Zij richtte tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote verzetsgroep op, die zij vijf jaar leidde: Groep 2000. Deze organisatie heeft het leven van duizenden mensen gered.
4. ISO Amsterdam, Isolatorweg 17, Vrijheidsbal, 22.00-03.00 uur
Bij dit het Vrijheidsbal staat de overgang van 4 naar 5 mei centraal. Op 4 mei wordt stilgestaan en herdacht, op de dag daarna komen de bezoekers in beweging voor vrijheid. In een uitgebreid programma met muziek en performances geeft nachtburgemeester Freek Wallagh invulling aan deze overgang. Dit jaar is het thema ‘Licht in de herdenking, vrijheid in het duister’.
5. MidWest, Cabralstraat 1, concert, 21.00 uur
Buurtkoor Meneer de Wit zingt liederen uit het Requiem van Fauré, het bekendste langere muziekstuk van deze Franse componist. Met dit stuk wilde hij troost en hoop uitdrukken. Geheel in die sfeer van rust en verzoening klinken de liederen van de Engelse componist Edward Elgar, die het koor daaraan voorafgaand zal zingen. Henk Zwart (theatermaker/ acteur) en Lotte Driessen (actrice) dragen, afgewisseld door de liederen, gedichten voor van Willem van Toorn en Mustafa Stitou.
6. Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191, Empathiemarathon, vanaf 13.30 uur
Op deze bijeenkomst komen persoonlijke verhalen, geschiedenis en kunst samen. In een wereld waarin meningen vaak harder klinken dan verhalen, nodigt deze marathon volgens de organisatie uit tot vertraging, verdieping en écht luisteren. De line-up is fors en divers. Denk bijvoorbeeld aan journalist en schrijver Herman Keppy, comedian Farbod Moghaddan, rapper Benjamin Fro en theatermaker Nicole Vervloed. Hoewel het event gratis toegankelijk is, moet je je wel hier aanmelden.
7. Rijk van de Keizer, Joris van den Berghweg 109, herdenking, 15.00 tot 20.00 uur
Voor een minder traditionele herdenking moet je de grens oversteken naar Nieuw-West. In het sprookjesachtige décor van het Rijk van de Keizer kun je dan meedoen aan Kaputt, een herdenking waarbij je ‘een stapje terugneemt, de vrijheid viert en stilstaat bij het feit dat die niet zo vanzelfsprekend meer is’. Kunstenaars Kiki, Martyn F. Overweel en Donny Glider sieren de boel op met een tegengeluid; als blijk van verzet, waaruit vooral hoop moet worden geput. The Hook treedt op en dj WANNABEASTAR draait.
8. WG-terrein, WG-plein 7, herdenking, 16.00-18.00 uur
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meer dan honderd bewoners uit de omgeving van het WG-terrein in de Helmersbuurt de Holocaust niet overleefd. Met de herdenking ‘Namen en Nummers’ wordt van dat getal gemaakt wat het in werkelijkheid is: meer dan honderd unieke mensen uit de buurt met een eigen levensverhaal. Deelnemers aan de herdenking kunnen een of meer slachtoffers adopteren en op zoek gaan naar informatie over de gekozen buurtbewoner. Elk slachtoffer krijgt een eigen houten gedenkbordje op naam. Op 4 mei worden de niet teruggekeerde buurtbewoners herdacht en geëerd door hun naambordjes op een stratenplan van de buurt te leggen. Hier lees je meer.
9. Zaanhof, herdenkingswandeling en herdenking, 19.15-20.20 uur
De herdenkingswandeling van Stadsdorp Westerpark vertrekt vanuit de Zeeheldenbuurt en eindigt voorafgaand aan de herdenking bij het Zaanhof. Tijdens de wandeling worden plekken aangedaan en toegelicht vanwege hun speciale betekenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. De herdenking in het Zaanhof begint om 19.15 uur. Kinderen reiken dan bloemen uit aan bezoekers, sprekers houden toespraken. Na het spelen van de Taptoe wordt er om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus. Na de herdenking kan tijdens een kop koffie of thee nagepraat worden in het nabijgelegen buurtcentrum De Horizon.
5 mei in West
10. De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 47, Cultureel bevrijdingsfestival, 11.00-20.00 uur
De ondernemers van De Hallen nodigen je uit voor een inspirerende dag vol theater, film, muziek, dans en natuurlijk: samen eten. Alle activiteiten zijn gratis, maar voor een aantal moet je wel een plek reserveren.
De dag begint in Hal West met de theatervoorstelling In Search of Democracy 3.0. Een actueel en krachtig stuk over de uitdagingen én de hoop van de democratie. Zowel ‘s middags als ‘s avonds wordt er samen gegeten. Tussendoor wordt de film De Tram staakt vertoond en is er een speciaal programma over graphic novels. Verder zijn er dansvoorstellingen en kun je luisteren naar zangers Mirjam van Dam, die met liederen uit de jaren ’40 de sfeer van de bevrijding tot leven brengt.
11. De Krakeling, Pazzanistraat 15, kindertalkshow, 13.30 uur
Lies Fresen-Ferron Peperwortel groeide op in een Joodse familie die een matrassenfabriek had in Amsterdam. Samen met haar nichtje Betty ging ze naar de crèche in de Plantagebuurt. Maar tijdens de oorlog veranderde alles. Lies werd van ouders en haar nichtje gescheiden en moest onderduiken. Haar ouders overleefden de oorlog niet en zo groeide de kleine Lies op bij haar onderduikfamilie.
Welke herinneringen heeft Lies nog aan haar ouders? Wat betekent het voor haar om Joods te zijn en waarom vindt ze het belangrijk om haar verhaal aan kinderen te vertellen? Tijdens de kindertalkshow (8+) wordt Lies geïnterviewd door televisiepresentator Rachel Rosier, bekend van verschillende Zapp-programma’s. Gratis toegang, maar wel eerst hier aanmelden.
12. Het Westerpark, bevrijdingsfestival Het Vrije Westen, 12.00-23.00 uur
Zoals elk jaar staat het Westerpark met Bevrijdingsdag op z’n kop en word je op die dag getrakteerd op livemuziek, dj’s en performances. Geniet van optredens van onder anderen dj Dimitri, Poptrash, Kadinksky, Fiesta Macumba en S10. Als Ambassadeur van de Vrijheid landt deze zangeres speciaal voor Het Vrije Westen met de helikopter in West om deze dag met ons te vieren.
13. MidWest, Cabralstraat 1, herdenkingswandeling, 10.00-11.45 uur
Wandeling door De Baarsjes langs plekken waar in de Tweede Wereldoorlog bijzondere dingen zijn gebeurd, zoals onderduikadressen, huizen waar het verzet actief was en het huis waar de eerste oplage van Vrij Nederland is gedrukt. Inloop vanaf 9.30 uur bij MidWest. De wandeling eindigt bij de OBA Mercatorplein waar een Vrijheidsmaaltijd wordt georganiseerd.
14. Open Joodse Huizen, Orteliuskade 56III, verhaal, 12.00-14.00 uur
Na zijn dood in Auschwitz bleef Leman Lakemakers leven onbesproken. Zijn kleinkind Joosje schreef Voorbij de Blauwbrug waarin ze het verborgen leven van haar grootvader onderzoekt. Op het adres waar Leman en zijn gezin woonden voordat zij onderdoken, vertelt achterkleinkind Tobi Lakmaker het verhaal van Leman Lakemakers.
