Indonesiërs beginnen de dag het liefst met rijst, maar lusten ook wel pap van iets zoets in de ochtend. Patricia geeft enkele tips.
In Azië draaien ze hun hand niet om voor rijst of noedels bij het ontbijt. In Indonesië beginnen ze de dag bijvoorbeeld met nasi of mie goreng, bubur ayam (pap met kip) of nasi uduk (kokosrijst). Hoewel het gebruikelijk is om de dag hartig te beginnen, spotte ik in Indonesië ook zoete gerechten op het ontbijtmenu. Enkele daarvan zijn ook te vinden bij ons in West en Nieuw-West.
1. Bubur ketan itam, Gitane, J.P. Heijestraat 146
Bij dit levendige restaurant in Oud-West hebben ze een aangeklede versie van de zwarte kleefrijstpap die mijn Indische moeder soms maakte en die je in Indonesië vrijwel overal kunt eten. Gitane’s kok heeft van zwarte rijst, pandan, Javaanse palmsuiker, kokosmelk, mango en banaan een bloedmooie en gruwelijk lekkere creatie gemaakt. Een feestelijke, maar machtige manier om je dag te beginnen.
2. Ketan unti, Toko Bandung, Pieter Callandlaan 333
Deze zaak in Nieuw-West bestaat sinds 1963 en is daarmee een van de oudste toko’s van de stad. Bij Bandung vind je veel lekkers, waaronder een hapje uit duizenden dat je ter plekke kunt laten maken – mits er kleefrijst is gemaakt. Ik heb het over ketan unti, kleefrijst met Javaanse palmsuiker en geraspte kokos bovenop. Een simpel hapje, maar lekker dat het is! Volgens mijn moeder kon ketan unti altijd, als ontbijt, lunch of tussendoor.
3. Kue pisang en dadar gulung, Toko Makassar, Sam van Houtenstraat 35
Om deze lekkernijen te scoren, moet je er vroeg bij zijn. Later op de dag zijn de gestoomde rijstpuddinkjes met banaan en de pandanflensjes met kokosvulling vaak uitverkocht. Over de flensjes heb ik eerder geschreven. Ik kocht ze vroeger altijd bij Toko Restu in de Kinkerstraat. Helaas verkoopt deze zaak ze niet meer. Je vindt ze wel in de andere zaak van de eigenaar: Java Kuliner in Buitenveldert. Maar het is natuurlijk wel zo makkelijk om naar Makassar te gaan. Deze iconische toko heeft een snackvitrine van heb ik jou daar. Je kunt behalve dadar gulung ook nog de overheerlijke bananenhapjes meenemen. By the way, Makassars bika ambon is ook lekker als ontbijt, al heeft die tapiocacake en typische smaak, een ‘acquired taste’, zoals de Engelsen zeggen. Hier lees je er meer over.
In De Pijp
Het Zweeds-Indonesische Kafé Kontrast in De Pijp heeft een ontbijt waar ze in Indonesië verzot op zijn, vooral in Jakarta kun je er niet om heen: Kaya toast, een stuk geroosterde brioche met boter en kokos-pandanjam en twee gepocheerde eieren erbij om het brood in te dippen. Hier vind je een recept om dit ontbijt zelf te maken. De kokosjam is ook kant-en-klaar verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Amazing Oriental op de Nieuwmarkt.