Met deze tips haal je cultuur in huis.
De Nieuwe Liefde, Da Costakade
Ooit was het een wijnpakhuis, maar inmiddels is dit monumentale pand in Oud-West dé plek voor ‘woordfluisteraars, meestervertellers en letterbazen’. De literaire en culturele programmering draait om debat, bezinning en poëzie. De organisatie heeft niet alleen een eigen youtube-kanaal waar je programma’s terug kunt kijken, maar ook een heel overzichtelijk digitaal archief; terugkijken of luisteren? Het kan allebei. Een greep uit het aanbod: Japan: van haiku tot heden, Ode aan de bekentenis, de bal is rond: voetbaltaal.
Museum Het Schip, Oostzaanstraat
Dit museum in de Spaarndammerbuurt is gewijd aan de Amsterdamse School, een stijl in de bouwkunst. Op het eigen youtube-kanaal kun je zien wat voor tentoonstellingen er zoal zijn geweest. Ook is er een digitaal archief waar aardig wat exposities te zien zijn, zoals Bruno Taut: de fantasie voorbij. Deze architect, stedenbouwkundige en ‘totaalkunstenaar’ speelt ook de hoofdrol in een reizende tentoonstelling die het museum heeft ontwikkeld. Deze expositie is onder meer in Japan te zien. Benieuwd? Kijk hier voor een impressie.
Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg
Bij dit ‘interculturele cultuurhuis’ in BoLo mixen theater, muziek en dans met spoken word en comedy. Je kunt programma’s terugkijken op hun eigen youtube-kanaal. Ook interessant: van 13 januari tot 27 februari 2022 zal de foto-expositie Levensgolven van Iris Engelman online te zien zijn. De foto’s gaan over ‘hoe zij ‘als kind, binnen haar familie, emoties voelde die te groot waren om te bevatten. Hierdoor ontwikkelde zij, onbewust, gedachten en gedrag die haar belemmerden, om deze na bewustwording weer af te wikkelen’. De foto’s laten ook zien ‘hoe je elkaar als familie, generatie op generatie, helpt groeien. Juist daar waar het botst, ligt de mogelijkheid weer harmonie te vinden.’