3 van de meest voorkomende oorzaken van letselschade

(Foto Pexels/Karolina Grabowska)
Hoogstins2024

U kunt op verschillende manieren letselschade oplopen. Kunt u iemand anders aansprakelijk laten stellen voor het ongeval? Dan heeft u recht op schadevergoeding. Hieronder bespreken we 3 van de meest voorkomende oorzaken van letselschade. Bent u het slachtoffer van een ander soort ongeval? Lees dan onderaan dit artikel meer over andere soorten ongevallen en uw recht op schadevergoeding.

1: verkeersongevallen
Iedere dag raken meerdere mensen gewond door een verkeersongeval. Alleen de verkeersongevallen waarbij het slachtoffer ernstig gewond raakt of overlijdt, worden geregistreerd.

In de meeste situaties heeft u als slachtoffer recht op schadevergoeding. Soms zelfs wanneer u zelf een verkeersfout heeft gemaakt, bijvoorbeeld wanneer u:

  • Te hard reed op uw scooter, maar de bestuurder van een bestelbus een stopbord negeerde
  • Als fietser vergeet om uw hand uit te steken en wordt aangereden door een automobilist

Als fietser of voetganger heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding als u wordt aangereden door een motorvoertuig. Dit geldt alleen niet als er sprake is van overmacht. In de praktijk komt dit zelden voor.

Bent u het slachtoffer van een eenzijdig ongeval? Dan heeft u in bepaalde situaties ook recht op schadevergoeding:

  1. U was onderweg naar een zakenlunch met een klant of een pakketje aan het bezorgen, toen u de macht over het stuur verloor. In deze situatie is uw werkgever aansprakelijk te stellen voor het verkeersongeval. U bent namelijk op weg in opdracht van uw werkgever, waardoor u meer risico loopt op een verkeersongeval. Uw werkgever moet dit risico op zich nemen.
  2. U moet uitwijken voor overstekend wild en belandt daardoor op de vangrail. Als u een SVI-verzekering heeft afgesloten, is uw eigen verzekeraar aansprakelijk te stellen voor uw letselschade.

Twijfelt u of u recht heeft op schadevergoeding? Laat dit dan onderzoeken door een ervaren jurist. U kunt hiervoor terecht bij letselschadebureau JBL&G.

2: bedrijfsongevallen
Ieder jaar worden 200.000 werknemers het slachtoffer van een bedrijfsongeval, dat blijkt uit cijfers van het RIVM. De meeste ernstige arbeidsongevallen vinden plaats in de industrie, bouw, handel en vervoer en opslag.

U kunt bij een bedrijfsongeval aan verschillende soorten ongevallen denken:

  • Een val van grote hoogte
  • Bekneld raken tussen een machine
  • Aangereden worden door een collega op een heftruck
  • Uitglijden over een gladde vloer
  • Een product dat uit een stelling valt

Hoe het ongeval ook heeft plaatsgevonden, uw werkgever is vrijwel altijd aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. Iedere werkgever heeft namelijk een vergaande zorgplicht voor zijn werknemers. Dit houdt onder andere in dat uw werkgever toezicht moet houden op de werkzaamheden. Als dat niet gebeurt en u raakt daardoor gewond, is uw werkgever aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. De meeste werkgevers zijn hier gelukkig ook goed voor verzekerd.

3: hondenbeten
Ieder jaar worden zo’n 150.000 mensen gebeten door een hond. Exacte cijfers zijn er niet, omdat bijtincidenten vaak niet worden geregistreerd. Een hondenbeet kan ernstig letsel veroorzaken, zowel de beet zelf als de infecties die u kunt oplopen als u de wond niet direct laat behandelen.

Wanneer u het slachtoffer bent van een hondenbeet, heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding. Dit geldt ook als de hond losliep in een losloopgebied of als u de hond wilde aaien, maar de harige viervoeter daar geen zin in had en u aanviel. De eigenaar van de hond is vrijwel altijd verantwoordelijk voor het gedrag van de hond.

Bent u het slachtoffer van een ander soort ongeval?

U kunt op verschillende manieren gewond raken door een ongeval. Zo kunt u bijvoorbeeld:

  • Uitglijden over een pas gedweilde supermarktvloer waar geen dweilbordje bij stond
  • Vallen over een losse stoeptegel
  • Gewond raken door een nieuwe föhn die in de brand vliegt
  • Een trap krijgen van een paard
  • Letselschade oplopen door een niet goed onderhouden lift

Schakel altijd een ervaren jurist in na een ongeval. Ook als u twijfelt of er wel iemand anders aansprakelijk is te stellen voor het ongeval. In de meeste situaties heeft u recht op schadevergoeding. Een ervaren jurist kan voor u uitzoeken wie de aansprakelijke tegenpartij is.

Letselschadebureau JBL&G helpt u hier graag mee. Dit letselschadekantoor heeft bijvoorbeeld de allereerste zaak rond gekregen waarin een vakantieganger lichamelijke klachten opliep door een eikenprocessierupsennest op een vakantiepark. Zelfs dan heeft u recht op schadevergoeding. Bovendien bieden zij gratis juridische hulp aan letselschadeslachtoffers. De verzekeraar van de tegenpartij moet namelijk ook hun buitengerechtelijke kosten betalen. Kies daarom altijd voor juridische hulp na een ongeval.

DeWestkrant